Gratis är godast!

Visst är det behändigt att kunna smäcka igång DC++ eller en BT-klient och dunka hem det där grymma programmet som man läste om på nätet, eller som polaren har hemma?
Men känn efter! Känns det helt bra? Innerst inne.

Dum vore man att påstå att programutveckling är gratis. Men inte alltid justifierar den heller den prissättning som finns på en del programvara där ute.
Som skräckexempel tar jag Adobe Photoshop CS 2 som i svensk version drar iväg på nästan 10.000 kronor för EN licens. Det är väl till att ta i? Ok, nu är det väl inte speciellt många privatpersoner som går och köper det här programmet, utan det är företageslicenserna man riktat in sig på. Företag kan betala för sig, och det vet man på Adobe!
Men du som är anställd och sitter och knåpar i en laglig kopia av Photoshop på jobbet, vad gör du när du kommer hem? Har du inte tagit med dig skivan hem och installerat programmet även på din privata dator hemma i källaren? Eller tankade du hem det från en DC-hub? Eller brände grannen ner det på en cd till dig?

Såklart finns det mängder av personer som gör på det här viset. En del vet inte om att det är olagligt, en del bryr sig bara inte och en del skrattar gott så fort de kan lura de stora profithungriga programutvecklarna genom att tanka hem allt de kommer över och sedan sprida till släkt och vänner.
Men säkrar detta verkligen fortsatt utveckling av de program du gillar att anväda så mycket (trots att du inte betalar för dem)? Nej, det gör det förstås inte. Företagen förlorar miljoner årligen på piratlicenser gentemot om man köpt programvaran istället. Nu är det ju i och för sig inte säkert att man skulle köpt den om den inte gick att kopiera och samtidigt kostade 10.000 spänn! Men det ligger ändå något i resonemanget.

Men till dig har jag ett alternativ! Leta efter alternativa program under freeware eller open source-licens istället. Förvånansvärt många av de program du använder dagligen, som du eller ditt företag betalt dyra pengar för, har helt gratis motsvarigheter som fyller samma funktion.
Glöm Winzip, Office-paket, brännarprogram, e-postklienter, brandväggar och anti-virusprogram. Allt är gratis! Låter det inte bra? Ett rent samvete!

För att hjälpa dig som inte är så hemma i freeware- och open source-världen så ska du få några tips på traven. Så töm din dator på piratlicenser och känn dig välkommen till en ny värld av gratis programvaror! Givetvis utan spyware! 🙂

Here goes!

Anti-spyware
Ad-aware SE Personal
Spybot Search & Destroy

Benchmarking
Everest Home
3DMark 05
PCMark 05

Bildbehandling

The GIMP
Paint.NET
Picasa

Bildvisare
FastStone Image Viewer
XnView

Brandväggar
Sygate Personal Firewall
Kerio Personal Firewall
Tiny Personal Firewall
Ghostwall
ZoneAlarm Free

CD/DVD-bränning
CDBurnerXP Pro
Burrrn

CD-ripprogram
Free CD-DA Extractor
FreeRIP MP3

E-postklient
Mozilla Thunderbird

FTP klientprogram
FileZilla
FTP Wanderer

FTP serverprogram
FileZilla Server
Pablo’s FTP Server

HTPC/Media Center
MediaPortal

Internetläsare
Mozilla Firefox

IP-telefoni
Skype

Kontorssvit – Office
OpenOffice

Ljudredigering
Audacity
MP3Gain

Lösenordshantering

Keepass Password Safe

Mediaspelare
BSPlayer
Media Player Classic
Winamp
Foobar2000
VLC

Nedladdningsklienter
eMule
BitComet

Packprogram (eller ZIP-program)

7-zip
Filzip

Registerrensning
CCleaner

Snabbmeddelandeprogram

Trillian
Miranda IM

Videoredigering
VirtualDub

Virusskydd
AVG Free Edition
avast!

WYSIWYG HTML-editor
WebDwarf

Håll till godo! / Jonasson. PS. Länkar till fler bra gratisprogram tas tacksamt emot. Lägg en kommentar!
OBS! Jag tar inget ansvar för det du laddar ner via dessa länkar. Ej heller ger jag någon typ av support på ovanstående program.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *