Jonasson tycker till om iPhone.

Vart man än vänder sig så slår gårdagens nyhet emot en! Apple har äntligen lanserat sin iPhone!

Hypen har varit oerhört stor inför årets CES-mässa då Apple lovade att presentera en riktigt stor nyhet… Men likadant var det inför förra året, då alla trodde att Apple skulle släppa den där efterlängtade luren. Men icke. Det blev en ny iPod-modell istället om jag inte minns fel.
Men igår var det alltså dags! Under stora applåder förklarade Steve Jobs att hans Apple låg fem år före kunkurrenterna i och med lanseringen av den nya mobilen iPhone. Fem år? Är inte det att ta i? För så värst revulotionerande är den ju trots allt inte. Visst, det finns ett gäng läckra finesser på den, så som ”pinching” men annars har Apple mest tagit det bästa från andra produkter och satt ihop det till en grymt snygg mobil med klassiska Apple-drag.
För visst är den snygg, iPhone. Och specifikationerna imponerar rätt bra för att vara en första mobil från företaget. Men avsaknade av till exempel 3G är svår att förstå. Och bara 2 megapix i kameran. Ja menar, när man ändå håller på, varför inte släppa en produkt som krossar allt motstånd?
För det gör verkligen inte Apple med sin iPhone. Visst, alla Apple fanboys hävdar ju bestämt att detta är det bästa som hänt sedan skivat bröd, medan Apple-hatarna bara plockar fram nackdelarna. Men jag känner nog, och hoppas, att jag står någonstans mitt emellan och kan se hyffsat objektivt på produkten. Dels därför att jag ägt 19 mobiltelefoner själv och vet därför lite om vad det hela handlar om. Men också för att jag har ett stort intresse i bärbara prylar, såsom mp3-spelare, kameror m.m.

Kvällsblaskorna hissar just nu iPhone till skyarna och ger den fem plus, getingar och allt vad det må vara. Fantastiska funktioner och grymt utseende! Och visst är den snygg, men är den så häpnadsväckande som de skriver? Visserligen har varken jag, eller de, känt eller ens sett telefonen på riktigt men jag vill ändå vädra lite åsikter här.
För oss som varit lite insatta i branschen ett tag så drar man automatiskt paralleller till den svenskutvecklade mobilen N1 som Stockholmsbaserade företaget Neonode släppte för några år sedan. Tekniken var i grunden densamma som i dagens iPhone;
Alltså inga direkta knappar, utan man navigerade runt i menyer med tumrörelser över den heltäckande skärmen. Där har dock Apple gått steget längre och introducerar alltså möjligheten att styra telefonen med två fingrar samtidigt. En helt lysande funktion som fler lär ta efter framöver!!
I övrigt så var svenska Neonode N1 begåvad med en modifierad version av portabla operativsystemet Windows CE. iPhone däremot har fått OS X inknökat under skalet. Macens operativ ger också möjlighet att köra widgets på mobilen. Något som givetvis är användbart och hur kul som helst. Detta kunde man göra även med N1’an. Enda skillnaden var att de kallades program och var kodade för Windows-plattformen.

Men att Apple har lagt till iPod-funktionaliteten känns ju inte som något direkt överraskande – då iPod ju faktiskt är synonymt med ordet mp3-spelare! Ett mycket smart, och väntat drag! Samt givetvis funktionen att kunna se på video i nallen. Ingen nyhet i sig men den måste väl finnas där antar jag… I övrigt så innehåller iPhone en ganska ordinär mobilkamera på 2 megapix, 4 eller 8GB minne (beroende på modell). Detta är givetvis väl tilltaget och det tackar vi för! Men det är klart, ska man ha någon nytta av sin iPod-funktionalitet i mobilen så måste det ju finnas gott om utrymme.
Vidare noterar vi att den har wifi, något som givetvis är ett stort plus. Och en riktig webbläsare! Återigen något som fanns i Neonoden. Ja, jag vet att jag tjatar om den där gamla nallen fortfarande! 😉 Men jag kan inte låta bli, för på något vis så känns iPhone som en direkt vidareutveckling av Neonode N1m i mina ögon. Den har samma funktioner fast förbättrade och i ett snyggare skal!

Apple iPhone

Dessutom skall väl nämnas att priset på iPhone inte heller är så fasligt dyrt. Efter vad jag har hört så skall 4GB-modellen gå lös på runt 3800 pix medan 8GB-modellen lär hamna på 4500 kronor. Inte så värst farligt. Känns som man får mycket för pengarna!

Apple lanserar iPhone här i Sverige under hösten, men redan nästa år skall de komma en uppdaterad version med 3G. Och då står Jonasson först i kön. Om inte Sony Ericsson eller Neonode har kört om Apple med sina senaste skapelser.

Just my two cents. Tack för mig! 😀

2 kommentarer

  1. Jonasson krossar aftonbladet, expressen och alla andra bloggar med sitt grymt informativa och ordentliga djupgående utvärdering av iPhonen. I Like! Förövrigt står jag först i kön iPhonen. Fast jag tänker nog ta köpa första utgåvan till att börja med och prova då. Fungerar den bra då så byter jag upp mig till en 3G! Anyways, hem och sätt dej framför kryssboxen och gejma lite Gears of War med mig ;D
    Ses online 😉

  2. Hehe…visste väl att jag skulle locka fram dig till en kommentar med det här inlägget! 😉 Kul att du tyckte det var läsvärt. Kände att jag bara var tvungen att ventilera lite grann, då all media fullkomligt spytt superlativ över den här prylen.

    Hehe… 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *