Det blev en Mac mini!

mac-mini.jpg

Begäret blev för stort – jag gick och köpte en Mac mini från Apple. Jag är förälskad i den här maskinen. Så liten, så tyst men ändå så kraftfull och kompetent.

Efter att jag väl hade bestämt mig för ett inköp igår så drog jag först ut till Media Markt och tänkte köpa den där. De hade en Mac mini för 7 495 kronor men den jag var ute efter kostade 5 495 kronor enligt Apples hemsida. Varför? Kollade specen och såg att den på Media Markt hade sämre processor, bara halva ramminnet (512MB) men den kom med inbyggd DVD-brännare. Detta var alltså första generationens Mac mini som Media Markt försökte kränga till hutlöst överpris. Snackade med en säljare där och pekade in honom på Apples sida där den uppdaterade modellen fanns, och han skämdes nämnvärt. Ingen Mac där alltså.

Ringde sedan till Machuset i Borås och där hade de 8 Mac minis kvar. Sweet sa jag och drog dit igår efter jobbet. När jag kom in i butiken så slänger en säljare upp en Mac mini på disken och jag utbrister -Jaha, där är ju min dator!”. Det är sista exet sa han, de har gått som smör. Kunden före mig stod i begrepp att sno den ur näven på mig. Säljaren blev lite nervös och frågade om jag hade åkt långt för detta (i och med att jag hade pratat med honom tidigare under dagen). Ja, sa jag. 6 mil har jag åkt. Han sneglade på den andra kunden och undrade om de kunde vänta tills på måndag, då han kunde buda hit en ny från filialbutiken i Jönköping. Efter lite diskussion så gick allt bra och jag fick med mig en Mac mini (och slapp parkeringsbot eftersom jag stått långt över tiden under diskussionen som uppkom).

Men nu står den här i vardagsrummet och jag håller på att sätta upp fildelningen via nätverket så att jag kan streama filmer och musik till den.

Välkommen hem, Mac mini!

19 kommentarer

 1. Tack för det. Ja, det känns bra. Förutom att jag inte får ordning på fildelningen med Vista över det trådlösa nätet… 🙁
  Men det ska jag nog kunna mecka till ikväll.

 2. Grattis! Nu kommer även du att byta till OSX på heltiden! 😀 Grymt! Förväntar mig lite mer macsnack på bloggen nu! 😉

 3. Tack för det Kim. Njae, vet inte om jag går över till OS X på heltid direkt. Fortfarande mest bekväm med Vista. Men visst, en del Macsnack lär det bli framöver, var så säker…

 4. Själv sa jag likadant! Men efter några dygn med OS X kändes det ganska naturlig för mig. Men visst… ibland rycker Windows nerverna och allt blir fel! 😀

 5. Tja Jockeman! Jorå, jag fick allt igång det. Det var min trådlösa router som strulade till det. Bytte den så var det inga problems sen. Så nu lirar Mac mini som media center istället för 360’n. Funkar!

  Du får komma ner och kolla nån dag. 😉

 6. Haha. Där ser man, till och med Den berömde säljaren som räddade min dag har hittat in på bloggen! 😉

  Måste säga att jag är grymt nöjd med min Mac mini. Var inne hos er i helgen och kompletterade med en trådlös Mighty också. Så väntar jag bara på det trådlösa tangentbordet… När får du hem det? Pris?

  Ha det gött!

 7. Tjena Micke.
  Jo du, specen på min Mac mini är som följer:

  Intel processor 1,83GHz Core 2 Duo
  1GB Ram
  80GB HD
  CD/RW-brännare
  Inbyggt trådlöst, bluetooth
  Gigabit-LAN
  DVI-videoutgång
  Optisk ljudut- och ingång.

  Vet egentligen inte så mycket om grafiken men den räcker gott för en mediadator. Spana in mer på http://www.apple.com/se/macmini/specs.html

 8. Tack för en snabb kommentar på detta.
  Jag ska ha den som mediacenter precis som du och funderade på om det räcker med 1 gb? visst kan man uppgradera senare men då ryker garantin.

 9. Japp, det räcker gott och väl med 1Gb. OS X går ju inte att jämföra med Windows XP/Vista när det gäller minneshantering. Jag var ganska skeptisk först men efter att ha kört den nån månad nu utan omstart och alla ”vanliga” program igång hela tiden (Firefox, iTunes, Quicktime, VLC m.fl.) så märker jag inga som helst problem vad gäller svarstider eller hög minnesanvändning.

 10. Hur funkar det med Mac Minin till teven?
  Är på väg att köpa en, men undrar lite om du är nöjd och är det lätt att överföra filer trådlöst till minin? Har en del i min nuvarande iBook som skulle behöva spelas upp…
  Funkar det smidigt?

 11. Hej Mattias.
  Jo, Mac minin funkar klockrent till TV’n. Kör den via HDMI mot en 42″ plasma med utsträckt 1024×768-upplösning. Valde jag en widescreen-upplösning så klippte den kanterna. Knepigt!? Har kanske att göra med 16:9/16:10-formaten.

  I övrigt ger HDMI en aningen skarpare bild än VGA, men bägge är fullt tillfredställande.

  Överföring av filer till Mac mini funkar klockrent. Dock kör jag inte trådlöst eftersom min trådlösa router står i ett annat rum och gör att jag får ganska låg signalstyrka. Har helt enkelt dragit en kabel in i vardagsrummet direkt från routern. Funkar klockrent! Delar ut all musik och film från Vista över nätverket utan problem.
  Det enda som blir problem över denna 100mbit-lina är när Macen ska mounta DVD-imagefiler över nätverket. Då tenderar det att hacka emellanåt. Vet inte om det beror på VLC (spelaren) eller anslutningen som krånglar. Men lägger man filerna lokalt på Macen så funkar det. Alternativet är att inte köra DVD-image utan Divx-filer på dryga 1Gb. Då funkar det klockrent, och eftersom TV’n allmänt sett har såpass mycket lägre upplösning så blir kvaliten inte lidande heller direkt.

  Har dessutom köpt Leopard nu också (som numera levereras till Mac mini) och där har mediacenter-delen Front Row fått sig en ansiktslyftning, och gör sig nu ganska bra på TV’n.

  Så jag kan varmt rekommendera en Mac mini som mediacenter-maskin!

  Vi hörs!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *