Mjuka brandväggar.

Comodo Firewall ProAv någon anledning så har jag sedan länge fattat tycke för mjuka brandväggar, alltså mjukvarubrandväggar. I alla fall när det kommer till mina datorer här hemma. På jobbet är det ju annorlunda men jag gillar att kunna se all trafik utan att behöva gå in i loggar och bläddra runt, som man kan behöva i en router eller annan hårdvarubaserad brandvägg.

I alla fall så stötte jag på patrull för några år sedan när jag uppgraderade mitt Windows XP Professional till Windows XP x64 Edition Professional. Fanns helt enkelt inte en enda gratis brandvägg att få tag på som rullade på ett 64-bitarssystem. Tidigare hade man kört en drös gamla brandväggar och vant sig vid upplägget. Men med 64-bitars XP var man direkt förvisad till Windows inbyggda brandvägg, som dessutom var under all kritik vad gällde inställningar och kontrollmöjligheter.

Detsamma gällde när jag uppgraderade Win XP x64 till Windows Vista Ultimate Edition 64-bit (som jag kör här hemma idag). Fanns inga gratis brandväggar att få tag på till det operativet heller under en lång tid. Förvisso var Windows inbyggda brandvägg bättre utbyggd men den kändes ändå knölig att jobba med. Men så idag så hittade jag Comodo Firewall Pro, en helt gratis brandväggslösning (har funnits ett bra tag) men som nu också finns i en 64-bitarsversion. Dunkade hem den, slog av den inbyggda brandväggen och godkände alla program som får lov att accessa nätet från min dator, och just nu känner jag mig verkligen nöjd! Dyker det upp nåt program som försöker leta sig ut på nätet så ser jag det direkt och lika enkelt når jag loggen där jag snabbt kan se intrångsförsök och möjliga åtgärder.

Hårdvarubaserade brandväggar i all ära. Visst, de segar inte ner systemet och de är kraftfulla. Men mjukvarubaserade är oftast lättare för lekmän att konfigurera samt ger en snabb och smidig överblick. Och det finns många gratis alternativ att välja på som faktiskt håller måttet – speciellt till 32-bitarssystem. Men sitter du, som jag, på ett 64-bitars Vista så kan jag rekommendera dig att testa Comodo Firewall Pro.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *