Minirecension: Trådlöst headset Jabra BT8040.

För snart två månader sedan skaffade jag ett nytt headset till jobbmobilen, efter att mitt gamla trådade Sony Ericsson-headset hade givit upp.
Jag undersökte marknaden relativt noggrant innan jag väl bestämde mig. Ett par förutsättningar var tvunga att uppfyllas i mitt letande: Dels ville jag ha ett trådlöst bluetooth-headset och dels skulle det vara en variant utan öronbygel.

Efter moget övervägande mellan modeller från Samsung, Sony Ericsson och Jabra så föll valet ändå på Jabras modell BT8040.

Jabra BT8040 är alltså ett bluetooth-headset av version 2, vilket betyder snabbare dataöverföring än tidigare versioner.
Det första man slås av när man packar upp den är hur liten den är. Med mått på 39x18x12mm och en vikt på mindre än 10 gram så är den försvinnande liten. Headsetet är som sagt bygellöst, vilket betyder att du stoppar in det i örat. För att det skall passa alla så skickar Jabra med tre olika stora gelkuddar för bästa passform. Så efter att ha tryckt dit rätt gelkudde så är det bara att stoppa in den i örat och glömma den.

BT8040 sitter förvånansvärt bra i örat. Tack vare den låga vikten så ramlar den inte ur hur jag än försöker headbanga. Och efter en stund så glömmer man helt bort den.

För att parkoppla headsetet med sin telefon så startar man det med en 3-sekunders knapptryckning på svarsknappen och låter sedan telefonen upptäcka enheten. Och det är allt! Sen funkar det. Och med en räckvidd på upp till 10 meter så kan man dessutom komma en bit från sin nalle innan den tappar kontakt. Om detta händer så återfår den dock kontakten lika fort och smärtfritt igen.

Den andra, och sista knappen som finns på Jabra BT8040 är volymkontrollen. Inget man använder speciellt ofta då enheten har automatisk volymjustering för inkommande ljud. Jättebra om motparten pratar tyst eller kanske står i en bullrig miljö, så att man slipper hörselskador. Dessutom har den inbyggd brusreducering.

Bland övriga funktioner hittar vi stöd för röstuppringning, återuppringning av senast slagna nummer och möjlighet att avvisa inkommande samtal.

När det gäller samtalstid för denna enhet så ligger den enligt tillverkaren på 6 timmar, och jag vågar påstå att det inte är speciellt långt ifrån sanningen. Standbytiden landar på cirka 200 timmar, vilket inte heller är illa. Laddning sker antingen via medföljande 220V-laddaren, eller dem medföljande USB-laddaren. Man har ju oftast en dator i närheten, så det är smart tänkt av Jabra!

Utseendemässigt är den sobert svart och mattgrå. Sticker inte ut och passar in i vilket sammanhang som helst. Att den saknar bygel gör den ännu mer smidig när man har solglasögon på sig, eller vanliga glasögon. Dessutom är den så liten att man kan låta den sitta i örat hela dagen.

Har egentligen ingenting negativt att säga om det här headsetet förutom att samtalstiden kunde varit lite mer tilltagen. Annars har allt funkat klockrent! Och med ett pris på dryga 500 spänn så ligger den helt rätt.

Kort sagt – Jabra BT8040 är en vinnare!

4 kommentarer

  1. Smutt! Jag tittade faktiskt på det headsetet också, men valet föll på Jabra då jag tyckte det var mer prisvärt och lite snyggare i designen. Men IV840 har grymma specifikationer. Batteritiden skall väl vara riktigt väl tilltagen, om jag inte missminner mig..?

  2. Joakim: Tänkte precis slänga in en kommentar om att även jag har HBH-IV840. Fast i dagsläget skulle jag nog köpa ett Jabra istället… Är lite mindre och snyggare design som Jonasson påpekar. Men annars är jag nöjd med headsettet, möjligvis lite kasst ljud ibland. Men sånt man får leva med… 🙂

  3. Sony Ericssons headset är grymt bra. Många bra funktioner i en liten smidig förpackning, och bra specar. Men som sagt, de är bättre på att designa nallar än headsets i nuläget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *