Min recension av Apple iPhone 3G!

Natten den 11/7, kl. 00.00.01 stod jag i kö för att köpa en iPhone 3G, när den lanserades i Sverige av Telia. Jag köpte 16GB-modellen, i vitt.

Jag har fått en del frågor kring hur den funkar och om den är bra, så jag tänkte gå igenom mina erfarenheter så här långt, en vecka efter köpet.

Utseende och design.
Om vi börjar med att titta på telefonens yttre så kan vi konstatera att den är ganska stor till ytan, mer som en handdator än en telefon. Kanterna är klädda i kromad metall och baksidan är klädd i plast (vit eller svart, beroende på modell) och knapparna på sidan (för volym, knapplås osv) är i metall. Designen är skönt rundad i kanterna vilket gör att den känns aningen tunnare än den egentligen är. Framsidan är läckert svart och täcks nästan helt av den stora skärmen, förutom en högtalare och hem-knappen som jag återkommer till senare.

Den ligger riktigt skönt i handen men både bak- och framsida tenderar att bli ganska flottiga när man hållit i den ett tag. Lätt att torka av med den medföljande putsduken förstås, men ändå värt att notera.

Rent designmässigt finns det egentligen ingenting att klaga på. Apple kan sina saker och den känns väldigt gedigen, trots att man valt plast som material för baksidan (till skillnad från den första iPhone-modellen).

För design och utseende får iPhone full pott:
Betyg:

Navigering och användning.
All navigering och användande av iPhone 3G sker genom den 3.5 tum stora tryckkänsliga skärmen. Man använder ett finger för att starta de program man vill använda, och skärmen stöder även multi-touch, dvs att den har funktioner anpassade för fler fingrar samtidigt. En smidig funktion för att zooma i webbsidor och kartor bland annat.

En virtuell knappsats med stora tydliga siffror finns förstås om man vill slå ett nummer som saknas i telefonboken. När det gäller SMS-funktionen så sker denna inmatning istället via virtuellt QWERTY-tangentbord. Något som kan kännas onormalt först (om man är van vid T9) men man lär sig ganska fort att använda båda händerna vid inmatning, vilket går mycket snabbare.

Telefonen innehåller också en gyrofunktion, som känner hur du håller den. Du kan alltså enkelt växla vy från stående till liggande genom att bara vrida telefonen 90 grader.

För att enkelt kunna komma tillbaks till ursprungsläget i Phone 3G så finns en hemknapp, en fysisk knapp under skärmen som alltid leder tillbaks till startläget. Smart!

Navigeringen känns intuitiv och är lätt att lära sig. Dock kan den vara lite seg ibland, något som sägs bero på firmware-versionen som sitter i telefonen, så detta lär försvinna. Men som sagt – Enkelheten!! iPhone levereras inte ens med någon instruktionsbok – och det säger en hel del, tycker jag!
Betyg:

Program och innehåll.
I iPhone 3G trängs en hel massa funktioner. De allra flesta som man kan förvänta sig av en telefon plus en drös till. På startmenyn hittar vi bland annat SMS, kalender, kamera (2 megapixel utan blixt), fotoalbum, webbläsare (Safari), musikspelare (iPod), e-post, kartor, väder, kalkylator, väckarklocka, anteckningar och kontaktlista. Vad iPhone 3G saknar i förhållande till konkurrenterna är bland annat MMS-funktionalitet och FM-radio. Eftersom MMS inte är någon stor grej i USA så har Apple skippat detta till fördel för e-post istället.
En anpassad version av Google Maps används för GPS’en. Funkar kanon faktiskt att hitta färdvägar och bensinstationer exempelvis, men som navigerings-GPS för bilen är den inte så bra eftersom den inte roterar kartan, utan alltid har norr uppåt samt inte har rösthjälp. Plus däremot för att man alltid har uppdaterade kartor över hela världen, men att dessa ligger på nätet gör att trafikavgiften rullar så fort man använder dem.

För att ytterligare utöka programutbudet till iPhone 3G så finns App Store, en onlinetjänst där man kan ladda ner program till sin iPhone. I dagsläget finns cirka 200 gratisprogram och drygt 800 betalprogram. Allt ifrån chatprogram till mer komplexa 3D-spel från välkända utvecklare.

Innehållsmässigt håller alltså iPhone 3G hög klass, även om saknar en del basic stuff. Men det är lätt att ladda ner program, och vi lär snart få en MMS-applikation till den. Kameran är lite sunkig med sina två ynka megapixel. Ingen fotolampa och avsaknaden av autofokus är ett klart minus. Finns heller ej möjlighet att filma med den, eller stöd för videosamtal. Stort minus för det. Men annars är jag grymt nöjd med innehållet.
Betyg:

Internet och e-post.
Som webbläsare i iPhone 3G sitter Apples egen Safari, och det funkar kanon. Den klarar normalstora webbsidor och dessa skalas ner för att passa skärmen i mobilen. Vill man titta närmare på nåt, så zommar man bara med två fingrar på skärmen. Inte som andra telefomer, som formaterar om sidan till en lång lista med text. Stort plus för det. En stor nackdel är dock att den inte klarar av Flash-baserade sidor. Detta skall det dock komma en lösning på, meddelar Adobe.

När det gäller e-post så sitter Apples egen Mail som klient för detta. Integrerad med Kontakter förstås, och det finns även fullt utbyggt stöd för Microsoft Exchange och pushmail. En kanonfunktion, tycker jag!
Betyg:

Prestanda.
iPhone 3G är en rätt snabb lur att jobba med. Dock kan det förekomma lite lagg i menyerna emellanåt som jag nämnde tidigare, men detta skall enligt uppgift åtgärdas med nästa uppdatering. Funktionen som växlar mellan WiFi, 3G och EDGE beroende på täckning funkar bra och gör det utan fördröjning. Batteritiden är helt okej. 10 timmars samtalstid på GSM-nätet och 5 timmars samtalstid på 3G-nätet. Vidare har den 300 timmars standbytid, 5 timmars surfande på 3G-nätet, 6 timmars surfande på WiFi. Videouppspelning i 7 timmar och 24 timmar för musikuppspelning. Inte illa alls!
Betyg:

Pris och abonnemang.
Eftersom iPhone 3G vid release är bunden till Telia så blev det till att starta ett nytt abonnemang hos dem. Jag valde ett som heter Telia Mobil 99, vilket betyder att man betalar 99 kronor i månaden i 18 månader. Denna summa får man dessutom ringa för. Telefonen kostade då 4220 kronor (16GB-modellen). Jag lade också till Prisavtal Fastpris för 199 kronor per månad, vilket betyder att jag surfar obegränsat med min iPhone. Bra att ha när man inte har tillgång till ett trådlöst nätverk, och när man använder den inbyggda GPS’en.

Priset för nallen är något högt och Telia tvingar användaren att binda sig minst 18 månader. Surt!
Betyg:

Summering.
Ja, egentligen skulle man kunna skriva spaltmeter om alla smarta funktioner och smidiga lösningar i iPhone men eftersom jag inte är någon teknikjournalist så överlämnar jag det åt dem. Trots nackdelen med priset, avsaknaden av några basicfunktioner och den seghet som ibland upplevs i menyerna så är jag ändå väldigt, väldigt nöjd med den! Så slutgiltigt skulle jag ändå vilja summera allt detta med en grymt stark 4’a. 🙂
Apple iPhone 3G slutbetyg:

15 kommentarer

 1. Tjena Bo.
  Nej, det har jag inte gjort. Har mest varit på hemmaplan med nallen, samt utnyttjat diverse trådlösa nåt hos hotell – men icke Homerun. Men jag har fått användarnamn och lösen av Telia så det ska nog funka! 😉

 2. Skön recension! Ser att du är lika frälst i telefonen som alla andra. Det är svårt att hitta brister i denna underbara telefon!

 3. Tjena. Snyggt skrivet. Jag skall ner till telia imorgon är de öppnar. Hoppas att de skulle få in en ny leverans under helgen. Jag funderar själv på om jag ska ta Abonnemanget 99 eller iMini? Verkar gå ganska jämt upp. Men det verkar nästan som ett bättre val med 99 faktiskt.

 4. Tjena Johan och tack för de fina orden och länken! Uppskattas!
  Japp, Mobil 99 är helt klart ett bättre abonnemang om man vill ha billigare fri surf på sin iPhone, tycker jag.
  iMini kan ju vara smart om man ringer och sms’ar lite mer, men jag använder min iPhone mest som surfplatta så känns det mer prisvärt med 99 + Fastpris.

  Jag ser fram emot att läsa vad du tycker om den sen.
  Ha det gott!

 5. Satt och kände lite på en i fredags på krogen. Enligt min polare som hade den gamla och även köpt den nya så skulle batteritiden vara mycket sämre på den nya, något du märkt? Vet att han någonstans i dimman nämnde att den bara höll en dag? Annars var den riktigt skön alltså. Min polare som är mac frälst berättade också att han numera var certifierad iPhone utvecklare så hittar du några applikationer från norrmannen Glenn så vet jag vem du ska tacka hehe.

 6. Tja Walle.
  Första dagarna när man satt och fipplade med den hela tiden så gick nog batteriet slut på 2 dagar ungefär, tror jag.

  Men nu håller det i alla fall drygt fyra dagar om man inte utnyttjar den extremt. Verkar också som att man får bättre standby-tid om man stänger av 3G, så det har jag gjort. Kör mest på WiFi här hemma, i annat fall kan man ju sätta igång 3G när det behövs, i bilen osv.

  Fast det blir nog en hållare till bilen med inbyggd laddare och AUX-ingång till stereon. Då slipper man oroa sig för batteritiden.

  App Store är ju för övrigt grymt bra. Finns så otroligt många sköna applikationer där, många av dem är ju gratis så det är bara att tanka och se glad ut!

 7. Nu har jag en. Riktigt nice. Fick den igår, men abonnemangen slog först över tidigt i morse. Dock upplever jag kass 3G-täckning. Min sambo ha full, medan jag haltar på en plutt.

  Jag tecknade 99 jag med. Visade sig att man inte kunde lägga till ’fri surf’ på i-abonnemangen heller. Så det var inte ens på tal. Dessutom fick man ett par hudra i rabatt med detta abonnemangen, vilket jag inte hade en aning om.

  Den största nackdelen med denna luren är inte att det är kass kamera, ingen mms eller nåt. Det jag saknar grymt mycket är att kunna koppla upp datorn via iphonen. Det hade varit killerkiller!

 8. Grattis Johan! Visst är den grym!?
  Ja, det har varit snack om att en del upplever kass 3G-täckning med iPhone 3G. Torde vara en mjukvarugrej men Apple har inte sagt något ännu.

  Knepigt det där med att man inte kunde teckna fri surf till i-abonnemangen. Det lät skumt…

  Angående att använda den som 3G-modem till datorn så vore detta kanon. Såg nåt hack som någon hade lagt upp och fått det att funka på den gamla iPhonen, för ett bra tag sen, så vem vet – det kanske kommer även till 3G-versionen? Även om det inte blir någon ”officiell” programvara! 😉

 9. Batteritid?
  Hur bra är kameran?
  Fungerar det bra att spela in video och skicka MMS?
  Lätt och liten i fickan?

 10. Tjena Jonas!
  Jo, som jag skrev i recension ovan så är batteritiden helt okej. Kameran nämnde jag inte speciellt mycket om mer än att den inte klarar av att spela in video. En vanlig 2 megapixlare som tar bra utomhusbilder i dagsljus, that’s all.
  MMS? Nä, det finns inte på iPhone. Tror jag nämnde det också…?

 11. Tjena! … Jag letar efter en duktig iPhone/iPhod touch applikation utvecklare! … Kan ni referera någon vore jätte tacksam! …

 12. Tjena Alex. Sorry, har inga namn på rak arm faktiskt. Men det finns ju ett gäng svenska utvecklingsstudios som återkommer på App Store emellanåt. Håll ögonen öppna och blicken riktad ditåt! 🙂

  Ha det fint!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *