13 år med NVIDIA.

Hittade en skön länk på IDG häromdagen som ledde till en härligt nostalgisk artikel om alla grafikkort – nämligen samtliga grafikkort som tillverkaren NVIDIA någonsin har släppt! Vi snackar grafikkort 13 år tillbaks i tiden fram till idag, faktaspäckad med specifikationer och bilder. Sånt där som man blir nostalgisk av, som den datornörd man är!

Kan till exempel aldrig glömma mitt alldeles första 3D-grafikkort, på den goda tiden när 3Dfx regerade grafikvärlden (innan NVIDIAs storhetstid, med andra ord). Mitt första 3D-kort var ett Righteous Voodoo 3D, hade 4MB minne och gick lös på ett par tusenlappar vid den tiden. Men gissa om man fick grym grafik i Quake då. Man var helt enkelt kung i kvarteret.

Sen bytte jag detta mot ett 16MB Riva TNT-kort. Härliga tider det! Vidare köpte jag sedan ett Riva TNT2 Ultra på 32MB och jag nästan svävade av pryl-lycka! Nåt år senare bytte jag ut det mot ett GeForce 2 GTS på 64MB minne och man var euforisk igen.

Sen dröjde det ett tag innan jag satte tänderna i ett GeForce 4 Ti4200. Då var det 128MB minne som gällde. Detta måste ha varit år 2002. Sen blev det ett hopp till GeForce FX 5600, även det med 128MB ram. Nästa modell i min ägo hette GeForce 7950GT och var ett väldigt kompetent budgetkort. Det bytte jag ut så sent som i våras mot ett GeForce 9600GT, också av budgetmodell med 512MB minne på. NVIDIA all the way alltså! 😀

Men som sagt, läs gärna artikeln, se bilder på alla kort samt härliga specifikationer på dem. Kul läsning för oss nostalgiska gamers! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *