iPhone 3G och SAAB 9-3 är inte kompatibla.

Jag har just konstaterat att iPhone 3G och SAAB 9-3 inte är kompatibla med varandra!

Va, undrar du säkert nu!? Jo såhär…

Jag har en iPhone 3G som jag har i min SAAB 9-3 (2008 års modell). Har den kopplad till AUX-ingången i bilstereon för att kunna avnjuta min mp3-samling i bilen. Men jag har haft problem med att iPod-spelaren i iPhonen helt enkelt har pausat mitt i en låt emellanåt. Helt slumpartat. Ibland pausar den flera gånger i en låt, ibland spelar den hela album utan att krångla. I vilket fall så var jag och en polare i Stockholm i helgen och då tog jag med min iPhone och kopplade in den till hans BMW-stereo. Funkade klockrent. 11 timmar i bil med lika många timmar musik och utan ett enda avbrott.

Alltså är det kombinationen iPhone 3G och SAAB 9-3 som gör att det inte funkar. Någonting i AUX-ingången på min bil skickar nån sorts signal till nallen att kabeln har kopplats ur – då pausar nämligen spelaren.

Jag har testat med två olika ljudkablar och jag har testat med två olika laddkablar men problemet kvarstår i min bil. Lyssnar jag med lurarna istället så funkar det ju också klockrent, men det känns lite trafikfarligt att sitta med lurar när man kör bil…

Hur som helst så funkar alltså inte iPhone 3G optimalt tillsammans med SAAB 9-3, både årsmodell 2007 och 2008. Har provat att återställa telefonen med problemet kvarstår, även efter senaste mjukvaruuppgraderingen. Så därför känns det som om felet ligger i bilstereon.

Long story short – ska jag rapportera felet till Apple och se om de kan implementera någon fix i mjukvaran eller ska man hoppas på att det finns en firmwareuppgradering till bilen? Det är ju inte helt omöjligt att det faktiskt finns en uppgradering, därför att förra året firmwareuppgraderade jag min gamla SAAB 9-3 då tomgången var felprogrammerad.

Har du haft något liknande problem? Eller har du några tips? Kommentera gärna!

12 kommentarer

 1. Tänk om det inte finns någon uppgradering? Vad gör du då? Det är ju ett måste att spela sin mp3-musik i bilen. Frågan är ju vad som står dig närmast hjärtat? Byta bil eller mp3? I’m janking your chain. Tycker du ska höra av dig till saab och be dem samarbeta bättre med de amerikanska nissarna på apple! over and out !

 2. Tja Cajo!

  Googlade lite på detta ämne och hittade faktiskt information. Verkar tydligen vara ett vanligt fel på vissa iPhone-modeller (16GB?) tillsammans med SAAB 9-3. Beror eventuellt på den teknik SAAB använder i sina kontakter vad jag kan förstå. Men en AUX-kabel (3,5mm plugg) som ansluts till den stora kontakten på iPhone ska tydligen fungera. Ska kolla upp det!

 3. Jag tycker inte att det är så konstigt, iPhone är en liten apparat som inte funkar tillsammans med SAAB, General Motors är en stor apparat som inte heller funkar tillsammans med SAAB, säger jag och småler.

 4. Låter skumt
  Nu är jag ingen expert på elektronik och vet inte vad det kan få för konsekvenser med ljudet.
  Men det första jag tänkte på var att koppla in en varsin zenerdiod på varje kanal i aux-kabeln
  Zenerdioden skall hindra från att stereon skickar något tillbaka till telefonen. Dioden funkar alltså som en envägsriktare eller vad man nu ska kalla det. Läs mer om zenerdiod här:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Zenerdiod
  Kanske skulle man fråga experterna på http://elektronikforumet.com/forum/ om hjälp?

  /Niclas

 5. Hej Niclas och tack för tipset! Har en ny adapter på gång som jag ska testa i morgon. Men om inte den funkar så kollar jag nog upp det där med zenerdiod. Det verkar vara en lösning som borde funka…

  Tack återigen!

 6. Jag har precis samma problem på min 9-3 från 2007 med min iPhone 16gb! Ska bli spännande att höra hur det gick för dig med annan adapter.

  /Marcus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *