Svar från Bredbandsbolaget i IPRED-frågan.

Jag mailade ju min bredbandsleverantör Bredbandsbolaget igår angående hur de tänkt ställa sig i IPRED-frågan, som ju flera operatörer går emot i och med att de börjar radera användaruppgifter.

Här är mitt mail från igår:

Hej,
Hur kommer Bredbandsbolaget att förhålla sig till IPRED-lagen? Kommer ni att följa Tele2, Bahnhof och de andra operatörernas exempel och radera loggar om era användare.
Det är ett starkt önskemål från undertecknad, och många med mig, att ni tar tar ståndpunkt i denna fråga.

Vänligen vidarebefordra denna fråga till den det berör. Svar önskas.

Hälsningar,
Magnus Jonasson

Och idag kom svaret:

Hej Magnus Jonasson!

Även Bahnhof och Tele2 har sagt att man kommer att spara uppgifter under en begränsad tid. Många har kopplat deras utspel till IPRED. Vi gör bedömningen att det inte kommer spela någon roll för IPRED om man lagrar i en eller tre veckor.
Vi bedömer dock att det är helt nödvändigt att lagra under en kort tid för att kunna ha en hög säkerhet i näten och skydda våra kunder. Hur Bahnhof, Alltele och Tele2 bedömer detta måste du fråga dem.

Med vänlig hälsning
Bredbandsbolaget

Så, hur sammanfattar vi det här? Ja, först av allt kan vi konstatera att Bredbandsbolaget alltså väljer att spara loggarna över sina användare. Vidare är svaret ganska svävande och de tycks inte ha samma inställning till detta som konkurrenten Tele2 med flera. Att folk ”kopplar deras utspel till IPRED” är ju helt korrekt, eftersom det definitivt är en reaktion på lagstiftningen. Jag tolkar det i alla fall som att Tele2 verkar lyssna på sina kunder, medan Bredbandsbolaget kör sitt eget race. Jag menar, det måste vara mängder av kunder som hör av sig till dem i detta ärende. Som det ser ut nu, så lutar det definitivt åt att jag ringer upp Bredbandsbolaget och säger upp både bredband, telefoni och tv-abonnemang.

Vad tycker du om Bredbandsbolagets inställning till IPRED? Kommentera gärna inlägget!

13 kommentarer

 1. Jag tycker absolut att du ska säga upp bekantskapen med Bredbandsbolaget, jag har skickat frågan till mitt bolag ( Bornet ) och jag väntar med spänning på svar.

 2. Ja, det lutar definitivt åt det hållet. Ska kolla lite på alternativen. Meddela hur Bornet ställer sig i frågan sen, det vore intressant att få veta.

 3. vad jag kan läsa av svaret sparas uppgifterna i upp till tre veckor. frågan är om IPRED anhängarna hinner få igenom begäran hos tingsrätten på den tiden?

 4. Tjena Walle. Jag tolkar det hela som en parallell, inte som egentliga värden. Skulle förvåna mig mycket om Bahnhof lagrar data en hel vecka… Skulle också förvåna mig mycket om Bredbandsbolaget lagrar data under en så kort tid som tre veckor… Men det är vad jag tror.

 5. håhåhå. Tur att man 100/10 från AllTele som står på vår sida. Antagligen är de för lata för att ens börja logga. Mailade deras VD för att tacka för nån vecka sen, och se på fan; Han svarade! Att det sedan kostar 90:-/mån skadar ju inte heller…Byt Mangan!!

 6. Tja Moje!
  Jodu, det hade väl varit intressant att byta till AllTele. Men det finns två saker som förhindrar det i nuläget.

  1. De levererar bara bredband och telefoni, inte digital-TV.

  2. De levererar inte tjänsten på min adress.

  Så valet är just nu ganska enkelt! 🙁

 7. Hjälpte morsan att byta till 100/100 från Bahnhof när jag var i Karlstad senast. Det glädjer henne nu 🙂

  helt klart är att IPRED är en faktor när jag väljer leverantör när jag är tillbaka i Gbg igen. Här i England verkar det inte vara några problem iaf. Det är bara det att FRA lyssnar på allt jag skriver på svenska siter 🙁

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *