Leve 64 bitar!

I höst väntas det stora genomslaget för 64-bitarsoperativsystem på skrivbordet i och med releasen av Windows 7 och Mac OS X 10.6 Snow Leopard.

För alla oss minnesätare som är hardcore-gamers, jobbar med grafik eller annan tung programvara så är dessa 64 bitar mer än välkomna. Dock smög ju Microsoft ut Windows XP Pro i en 64-bitarsversion i slutet av 2005, helt enkelt kallad Windows XP Professional x64 Edition. Jag fick den på svenska releasedagen och har aldrig för en sekund bytt ner mig till 32 bitar igen. Kör för tillfället Vista Ultimate 64 här hemma och så snart Windows 7 släpps i en svensk version så blir det inköp av 64-bitarsversionen.

Jag tycker att Microsoft gjorde ett smart val med släppet av Windows XP x64 Edition – även om inte marknade var mogen för det. Tredjepartstillverkarna fick möjlighet att börja plita drivrutiner för ett 64-bitars operativsystem. När väl Vista släpptes så hade Windows fått hyfsat stöd för en mängd populära tillbehör även i 64-bitarsvärlden, vilket gjorde att företag kunde börja känna på produkten – och nu är Windows 7 har gått RTM och börjar rullas ut så vågar man satsa på 64 bitar fullt ut.

Dock återstår det mycket jobb, framför allt för programföretagen, att ta fram versioner av sina program som kan utnyttja denna prestanda fullt ut. Men det lär explodera nu när både Microsoft och Apple mer eller mindre ”går över” till 64 bitar.

Kör du 32 eller 64 bitar? Rösta i den nya undersökningen här bredvid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *