Senast sedda: Män som hatar kvinnor.

Män som hatar kvinnor

Igår såg vi Män som hatar kvinnor, baserad på romanen med samma namn av Stieg Larsson. Jag har spenderat de tre senaste veckorna med att läsa boken och tyckte den var otäckt bra så det var utan större tvekan som jag köpte filmen.

Jag hade således ganska höga förhoppningar på den här filmen. Den följer handlingen i boken i stora drag, men den är inte lika gastkramande hemsk som boken – inte på långa vägar. Man förstår ju att mycket av handlingen och stämningen får stryka på foten när man ska komprimera dryga 20 timmar till 2½ timme. Därmed inte sagt att den är dålig. Inte på långa vägar…

Den handlar om journalisten Mikael Blomkvist som tar ett jobb uppe i Norrland, där han ska lösa ett 40 år gammalt ouppklarat mord på en tonåring, brorsdotter till den gamle industriledaren Henrik Vanger. Den gamle mannen är fast besluten att någon den stora släkten Vanger bragt hans brorsdotter Harriet om livet.

Mikaels vägar korsas med unga Lisbeth Salander – hacker och grymt duktig researcher. Tillsammans letar de ledtrådar och beger sig land och rike runt för att lösa mordgåtan – men det verkar finnas människor i den Vangerska klanen som inte vill att fallet skall klaras upp…

Män som hatar kvinnor

Män som hatar kvinnor är en stark och spännande film och första delen av tre i den så kallade Millennium-serien. Förutom Michael Nyqvist och Noomi Rapace så hittar vi också namnkunniga skådespelare som Lena Endre, Peter Haber och Sven-Bertil Taube. Ett garde som ger tyngd åt den här oerhört mörka historien.

Män som hatar kvinnor. Betyg: 3/5.

Personlig reflektion: Jag hade gärna velat ge den här filmen 4/5 men jag tror jag gjorde misstaget att se filmen alldeles för tätt inpå boken. Man sitter helt enkelt och analyserar och jämför allt mellan bok och film och tappar på så sätt behållningen av filmen. Ska försöka se om den igen om ett år eller nåt.

2 kommentarer

  1. Jag såg den förra helgen och blev faktiskt riktigt positivt överraskad. Den var grymt bra! Jag som inte läst boken ger den en stark 4/5, ska helt klart ta och läsa böckerna som jag hört ska vara betydligt bättre.

    På tal om något helt annat. Använder du Voddler särskilt mycket? Vore intressant att höra lite tankar om tjänsten. 😉

  2. Tjena Dylan!

    Ja, den är faktiskt riktigt bra. Hoppas den höjer sig ytterligare när jag ser den andra gången…
    Och passa på att läsa boken/böckerna. Håller på med den andra nu, grymt bra!

    På tal om Voddler så har jag inte hunnit testa sådär grymt mycket, dels därför att den har legat nere ett tag på grund av betastrul, dels därför att det inte finns en klient till Mac ännu. Men det kommer, var så säker… 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *