Skapa snygga HDR-bilder på Mac!

New York City HDR by Paulo Barcellos CC by sa 20

HDR, eller High Dynamic Range som det egentligen heter, är en fototeknik där man kombinerar flera olika exponeringar av samma motiv och därigenom får en bild som innehåller långt mycket mer information än ett vanligt foto.

För att skapa HDR-bilder så behöver du ha ett program som hanterar de originalbilder du vill använda. Visst, Adobe Photoshop klarar detta men har du inte 10 000 spänn över så kanske du vill prova en billigare variant. Eller vad sägs om gratis!? Jodå, det finns faktiskt helt fria alternativ som klarar av i princip samma sak.

Det första programmet som jag vill tipsa om, heter Jasper’s DRIMaker. Dock måste jag flagga för att det inte funkar tillfredställande under Snow Leopard. Jag har talat med utvecklaren Jasper Grahl om detta men eftersom han inte kör Snow Leopard ännu så har han ingen möjlighet att debugga koden. Men kör du däremot Leopard så är det inga problems.

Jasper’s DRIMaker kan ta hand om två eller flera bilder och låter dig sedan justera genomlysning, ljusstyrka och skärpa via tre reglage. Dessutom kan programmet se till att bildserien ligger justerad så att inte sudd uppstår. Resultatet av det hela kan bli riktigt bra!

Nästa program heter HDRtist och gör ungefär samma sak men utan en massa val. Du matar det med bilder och drar sedan i ett reglage som ökar styrkan av HDR-känsla. Detta sker utan att du behöver ange en massa val – med både för- och nackdelar. Fördelen är givetvis att det är enkelt att komma medan nackdelen är att du inte kan bestämma helt över dina bilder, utan får förlita dig på ett enda reglage. Något som kan vara lite frustrerande vid finjustering. Men den gör förvånansvärt bra ifrån sig ändå – och funkar dessutom på enskilda foton.

Så ta och kolla in programmen ovan och kom igång med HDR-fotografering!

5 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *