Senast sedda: Up.

Up

Up är ett animerat familjeäventyr från 2009 i regi av Pete Docter och Bob Peterson.

Filmen handlar om den pensionerade ballongförsäljaren Carl Fredricksen. Filmen tar dock sin början långt tidigare, nämligen på 1930-talet, då Carl är en ung pojkspjuver med drömmar om att få flyga till Sydamerika. En dag träffar han flickan Ellie, som delar hans äventyrsdrömmar. Åren går och deras vänskap övergår till kärlek. De gifter sig, åldras tillsammans och Ellie dör.

Den nu ensamstående 78-årige Carl bestämmer sig för att ge sig ut på sin sista resa. Den resa de tillsammans aldrig hann göra. Hellre det än att ruttna bort på ålderdomshem. Han binder 1000-tals heliumballonger vid sitt lilla hus och sedan bär det iväg. Upp.

Up

Vad han inte är medveten om, är att han har fått en fripassagerare på sin veranda i form av Russell, en överoptimistisk 8-årig från scouterna. En liten krabat som är ute efter sitt sista scoutmärke, vilket han får om han hjälper en åldring med någonting. Och just nu är han fast besluten att hjälpa sin nye färdkamrat. Gamle grinige herr Fredricksen vill först inte veta av den lille slyngeln men tvingas snart inse att han just fått resesällskap på sin udda ballongfärd mot Sydamerika. En slyngel som i mångt och mycket påminner om honom själv som ung.

Up

Deras resa kantas av missöden och äventyr. De träffar på en gigantisk fågel, talande hundar och såklart en elak skurk…

Up är en fin film om vänskap. Dessutom är den riktigt rolig, och lockar garanterat till några garv. Och snygg. Riktigt snygg. Pixar och Disney ligger bakom vilket borgar för hög tekniskt kvalitet på animeringar och ljud. Dessutom är de två udda karaktärerna i resesällskapet varandras motsatser vilket gör motsättningarna mellan dem ännu roligare!

Up

En härligt sevärd film med charm och värme, lite i samma anda som Wall-E. Se den!

Up. Betyg 4/5

  • Recensionen finns också att läsa på PowerGamer.

6 kommentarer

  1. En väldigt bra film! Såg den då jag var i USA i somras. Skumt att det tog så lång tid för filmen att komma hit till Sverige.

    Tack själv för länkningen. 😉

  2. Tjena Banshie! Det var ett bra tag sen man såg dig här bland kommentarerna! 😉

    Japp, visst är den bra! Grymt snygg också! Gillar humorn skarpt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *