De fem bästa animerade filmerna de senaste 10 åren.

Det har gjort en hel drös riktigt bra animerade filmer under de här första 10 åren av 2000-talet. Kände att jag var tvungen att nämna några av dem som jag tycker bäst om!

WALL-E.
Skräpplockarroboten Wall-E är ensam kvar på jorden efter att mänskligheten lämnat den nedskräpade planeten. Hans enda vän är en kackerlacka och han fördriver sin tid med att plocka skräp. Tills en dag, då en sonden Eva kommer till jorden för att undersöka om mänskligheten kan flytta tillbaka. Trots att Wall-E inte säger mer än ett par ord i hela filmen så är denna lilla konservburk otroligt charmig!

Cars.
I en värld där människor inte existerar och bilar har sin egen personlighet är Lightning McQueen den lilla tuffa racerbilen som till varje pris vill vinna årets stora tävling. Dock är han lite väl kaxig och det bär sig inte bättre än att hamnar fastnar ute på landsbygden. Härlig humor med glimten i ögat och gasen i botten från start!

Shrek.
Träsktrollet Shrek vill helst leva i lugn och ro i sitt träsk men blir snart indragen i en sagovärld. Med många härliga referenser till andra filmer och med en stor skopa humor är detta en riktig klassiker. Två uppföljare har gjort och det snackas redan om en fjärde och femte film. Härligt utmejslade karaktärer med trovärdiga personligheter och egenheter.

Up.
Pensionerade ballongförsäljaren Carl Fredricksen bestämmer sig för att ge sig ut på sina drömmars sista resa – till Sydamerka. På resan får han med sig en fripassagerare – den ivrige pojkscouten Russell som agerar klistermärke på gamle herr Fredricksen. En snygg film om vänskap med mycket värme och humor.

Ice Age.
Mitt under upptakten till en ny istid möter vi sengångaren Sid som lämnats bakom av sin flock och bestämmer sig för att hänga på en mammut. De två träffar på en sabeltandad tiger och sedan beger sig denna udda trio på vandring bort från kylan. Parallellt kämpar den lilla ekorren Scrat förgäves med att samla nötter inför den långa vintern. Underbara karaktärer och ett öde man snart fryser fast i. Filmen har fått två uppföljare hittills.

Japp, där har ni det! De fem animerade filmer som jag tycker har varit bäst under det senaste decenniet. Nu har jag ju förstås inte sett alla animerade filmer som gjorts. Till exempel har jag inte sett Monsters Inc., Toy Story och en hel drös andra. Hade du hellre sett någon annan film i den här listan? Kommentara och motivera!

14 kommentarer

 1. Haha, vilket sammanträffande. Jag skulle absolut välja dessa 5 som favorit animerade filmer. 😀
  Up och Wall-E är mina favoriter fast dem andra 3 är också riktigt bra. :]

 2. Hur kan du missa Spirited Away på listan? En av de bästa animerade filmerna genom tiderna! Även Howl’s moving castle är väl värd en plats på listan för de senaste 10 åren.
  Min lista…
  1. Spirited Away
  2. Toy Story 2 (1999 ingår väl i 10 år, för första året räknas ju inte)
  Övriga mycket bra utan rangordning
  Wall-e (Första halvtimmen är på plats 1)
  Howl’s moving castle
  Ice Age
  Shrek
  Hitta Nemo

  1. Tjena tjena!

   Hm, jag har inte ens sett Spirited Away och Howl’s Moving Castle. Är dessa animerade eller mer traditionellt tecknade.

   Kanske får anstränga mig och se dessa då… 😉

   1. Skulle verkligen rekommendera nästan alla Miyazakis filmer; Favoriter är Det levande slottet, Spirited away och Min granne Totoro.

 3. 1. Madagaskar 1
  2. Toystory 2
  3. Toystory 1
  4. Ice Age 1
  5. Shrek 1

  Det här är mina favoriter 🙂

  1. Hej Matti!
   Av de fem du nämner har jag bara sett Ice Age och Shrek, men båda dessa är ju riktigt bra. Att du placerar dem som 4’a och 5’a på din lista borde betyda att Toy Story och Madgaskar alltså är ännu bättre, right!? 😉

   Får hålla lite koll efter dessa.

   Ha det gött!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *