Mina topp 10 iPhone-apps 2009.

Såhär i slutet av året så gillar vi att summera saker och ting – gärna ihop med någon fyndigt ihopsnickrad topplista. Så för att inte göra er besvikna så kommer här ytterligare en liten lista för er att fundera över.

Som säkert alla läsare redan vet så är jag stolt ägare av en iPhone 3G som jag köade för, den där regniga julinatten 2008. Anyways, iPhone är en grym nalle och jag diggar hårt Apples satsning på App store. Så jag tänkte ta tillfället i akt att lista mina tio mest använda apps under 2009. Jag säger inte på något sätt att dessa är de absolut bästa i sin klass, men  de är dem jag valt att använda – alla utom en är dessutom gratis. Och de fyller sitt syfte väl! Apps som jag inte kan vara utan, helt enkelt!

Så utan vidare snack så kommer listan här. Och vi börar på tionde plats…

10.
Free RSS Reader
Med denna RSS-läsare har du alltid koll på bloggar och nyhetssidor i din iPhone. Som namnet antyder är Free RSS Reader gratis i all sin enkelhet. Dock är den riktigt kraftfull och gör sitt jobb med bravur. Skriv helt enkelt in adressen till ett RSS-flöde eller surfa till en sida och låt programmet identifiera vilka flöden du kan prenumerera på. Enklare blir det inte!

09.
SR Poddradio
Med Sveriges Radios applikation för iPhone och iPod touch behöver du inte längre ratta in rätt radiostation på din gamla radio därhemma för att få dig lite statlig radio till livs. Nej, installera helt enkelt denna kostnadsfria applikation så kan du streama din favotitkanal och lyssna på godbitar ur SR’s stora poddarkiv. Bra jobbat!

08.
Hitta.se
Aldrig har det varit så lätt att hitta rätt plats och person, som med denna gratis iPhone-applikation från Hitta.se. Inte nog med att du kan hitta personer och företag, du hittar dem också med hjälp av kartor och satellitbilder. Och dessutom finns möjligheten att lägga till den du hittat som en kontakt i din iPhone. Klockrent!

07.
Shazam
Har du någonsin undrat vad den där låten heter som du hör på radion eller i varuhuset? No more! Shazam fixar biffen galant! Dra igång programmet och låt det spela in musiken du hör. Några sekunder senare har du svaret i din iPhone, komplett med länk till låten på iTunes, videon på YouTube och mycket annan information. Klockren applikation som inte kostar en spänn!

06.
Prisjakt
Prisjämförelsesidan Prisjakt är, med all sin information, en outtömlig källa av information om prylar inför ett stundande köp. Och när du står där, rådvill i affären, så halar du bara upp din iPhone och trycker igång Prisjakt-appen – sen har du all fakta svart på vitt! All information och lägsta pris hittar du med denna gratis-app!

05.
Flickit
För den välspridda fotobloggtjänsten Flickr finns det en hel uppsjö klienter för iPhone. En av de bättre heter Flickit och låter dig på ett enkelt och snyggt sätt ladda upp foton från mobilen direkt till tjänsten. Du kan dessutom geotagga dina bilder med hjälp av gps’en i din iPhone. Att klienten dessutom innehåller stöd för länkning till ditt Twitter-konto försämrar ju inte det faktum att den faktiskt är kostnadsfri!

04.
WordPress 2
Som bloggare har jag behov av att kunna komma åt min blogg var jag än befinner mig, och eftersom jag kör på plattformen WordPress så är valet ganska givet – WordPress 2! Men klienten för iPhone kan jag administrera en eller flera bloggar, skriva inlägg, skapa sidor, godkänna kommentarer och posta bilder. Gratis förstås!

03.
TweetDeck
Att Twitter har blivit riktigt stort under året rådet det väl ingen tvekan om, och för att kunna hänga med så behöver man ha en bra klient. TweetDeck är en sådan – gratis dessutom! Med TweetDeck kan du följa dina vänner, posta egna inlägg och alltid vara med i matchen. Dessutom lirar den ihop med ditt bit.ly-konto och Facebook!

02.
Navigon Nordics
När iPhone OS 3.0 släpptes så öppnade man också upp för tredjepartsleverantörer att börja släppa GPS-programvaror för iPhone. Rutinerade GPS-tillverkaren Navigon var först ut, och jag köpte deras app till introduktionspris. Ett val jag inte ångrar, då den dagligen hjälper mig att hitta vägen till kunder. Grymt kompetent program som bara blir bättre för varje uppdatering. Ett givet köp!

01.

Spotify
Den svenska streamingtjänsten Spotify har tagit världen med storm och fått oss alla att börja lyssna på musik via datorn – tills att man släppte en klient för mobilen, både för iPhone och Android men också för Symbian-plattformen. Med ett premiumkonto för 99 kronor per månad så har man plötsligt tillgång till alla sina spellistor och all världens musik – direkt i din iPhone!

Där har vi dem alltså – mina tio-i-topp apps för 2009. Ska bli kul att se hur listan ser ut igen om ett år! 😉
Borde jag ha valt hela andra apps på min lista? Finns det bättre alternativ till några av dem, som du har bra koll på? Hojta gärna till med en kommentar, så skulle jag bli grymt tacksam!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *