Veckans teknikköp #2.

Idag kom den då – min nya NAS som jag beställde i fredags. Jag har sedan tidigare en LaCie Network Space 1TB som agerar filserver för min film och musik, vilken jag spelar upp på Mac minin i vardagsrummet. Bra på många sätt men enheten är extremt långsam! En filkopiering till/från den enheten går med cirka 8-9MB per sekund vilket är öken. Så någonting måste hända.

Allt började med att jag läste ett NAS-test i pryltidningen M3, där en enhet som hette Buffalo LinkStation Pro LS-XHL testades och fick riktigt finfina betyg. Snabb, funktionsspäckad och till bra pris. Den stora nackdelen med enheten är väl i så fall att den bar har en hårddiskplats, vilket betyder att den inte går att raida och därmed förlorar lite i säkerhet.

Jag fastnade ändå för funktionerna, det låga priset och prestandan och beställde alltså denna Buffalo LinkStation Pro i fredags, i 2TB-utförande. Värsta modellen alltså!
Fick hem den idag och har spenderat nån timme med att sätta upp den i nätet och mätt lite prestanda. Och det är grym skillnad kan jag säga! Den läser/skriver med hastigheter på ungefär 66-67MB per sekund. Alltså ungefär 8 gånger snabbare än min gamla LaCie Network Space. Helt grymt! Dessutom har den DLNA-stöd och funkar som iTunes-server, vilket är klockrent för Macarna här hemma.

Vidare finns det inbyggd printserver, ftp-server, bittorrent-klient, webaccess via dator och iPhone och lite annat godis. Har inte hunnit testa allt ännu, men räkna med att det kommer en minirecension på den när allt satt sig! 🙂

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *