Indexera nätverksdiskar i Windows 7!

Att lägga till en uppmappad nätverksenhet i ett Bibliotek i Windows 7 är lättare sagt än gjort. Microsoft har satt ett krav på att man måste indexera allt innehåll som läggs i ett bibliotek. Inget ont i det, för tanken är ju i grunden god. Indexerat innehåll ger ju som bekant snabbare åtkomst. Dock uppstår ett problem ganska omgående om du försöker indexera en nätverksenhet – den måste vara tillgängligt offline! Det tar lite udden av det fina med bibliotek, enligt undertecknad. Jag menar, man vill ju gärna kunna mappa upp och lägga till sina NAS-diskar till Windows-biblioteken. Och vem vill ha ett par terabyte film och musik tillgänligt offline när man har en NAS för just detta ändamål? FAIL!

Vad göra? Ja, det frågade jag min kollega Johan idag – och fick svar på tal!

Han hade nämligen tankat hem ett gratisprogram som faktiskt löser biffen, genom att skapa ett grafiskt gränssnitt mot Windows 7 inbyggda kommando slutil.exe. Funktionen finns alltså i Windows 7 men Microsoft har valt att dölja den.

Men med lite hjälp av Win7 Library Tool (och gulliga Johan) så kan vi nu njuta av möjligheten att indexera våra nätverksenheter i Windows. Tack och bock!

11 kommentarer

  1. Faan vad perfekt. Har själv letat efter ett liknande program, då jag stört mig lite på samma sak som du. Man tackar för tipset! Nu vet man vad man ska pyssla med till helgen. 😉

  2. Fy f*n vad nice
    Tackar för sk!t bra tips!!
    Smidigt och enkelt..
    Synd bara att Microsoft själva inte har förstånd nog att se till att man kan göra detta utan att tanka hem ett tredjepartsprogram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *