Krönika: Mina tankar om Apple iPad.

I onsdags presenterade Steve Jobs och hans Apple då äntligen den omtalade pekdatorn – iPad!

Vi var många som satt och livebevakade eventet via bloggar som Engadget, MacWorld med flera. Alla bilder och specifikationer som kablades ut över världen gjorde att alla Mac-fans först fick överslag. Sedan vände det nedåt igen när vi kunde konstatera att enheten inte stöder varken Flash eller multitasking. Visst, mjukvarubaserade lösningar men ingenting som Apple har lovat oss. En mindre besvikelse spred sig i kroppen…

I vilket fall så börjar den sjunka in nu, iPaden. Många säger att den inte är mer än en uppsvälld iPod touch. Jag kan visserligen delvis hålla med om det. Det är en stor iPod touch med sin stora skärm och iPhone OS. Men tänk vilka möjligheter den nya stora skärmen ger alla utvecklare! Applikationerna som vi kan vänta oss till iPad kommer att bli grymma – det tror jag! Dessutom kommer den med 3G-uppkoppling, så surf på den här plattan lär inte bli några problems!

Vad vi har kunnat se av iPad ännu så länge så verkar den grymt snabb med sin Apple A4-processor. Den stora glänsande skärmen är fröjd för multitouch och den verkar hänga med bra även när det kommer till spelgrafik. Som e-boksläsare verkar den dessutom grymt bra. Smidigt format och den backas upp av härliga iBookstore. Lär bli grymt!

Priset då? Budgetmodellen med 16GB flashdisk landar på $499, vilket borde bli nånstans runt 4 990 i svenska kronor inklusive moms och tull. Ett grymt attraktivt pris, vilket vi inte är vana vid från Apple. Men jag har en känsla av att de vill att detta ska bli en instegsmodell för dem som tidigare inte kört Mac.
32GB-modellen går lös på $599 och 64GB-modellen släpps för $699, vilket torde bli 5 990 respektive 6 990 i runda slängar. Dessutom så finns alla dessa modeller att få med inbyggt 3G, men då kan du räkna med att lägga på en dryg 1000-lapp. Vi snackar alltså totalt 6 modeller av iPad, vilket inte heller är speciellt likt Apple. De brukar nöja sig med ett par modeller, men i det här fallet gör man annorlunda, förmodligen för att locka köpare med den ruggigt prisvärda instegsmodellen, som faktiskt är billigare än en iPhone 3GS.

Strax innan lanseringen i onsdags så frågade jag mig själv om detta kanske var det största som hänt sedan iPhone. Så här i efterhand så känns det som att det faktiskt låg en del substans i det. Det är bara att konstatera att Apple har återuppfunnit tableten, eller pekdatorn om du så vill. Uppbackad av iTunes Store, App Store och iBookstore så lär detta bli en ruskigt viktig produkt för Apple. Dessutom aggresivt prissatt, vilket gör att den förmodligen kommer att bli en guldgruva för många av de utvecklare som idag har applikationer till iPhone och iPod touch.
Steve Jobs själv gick så långt som att detta var det viktigaste han någonsin gjort. Kanske en bit ifrån sanningen, men en nog så viktig lansering för Apple, som ju redan är en av de allra största spelarna på den mobila marknaden.

Men nu börjar det som sagt att smälta in. Nyhetens behag har lagt sig något. Man har kommit ur transen som man befann sig i under Apple Event i onsdags. Men jag är fortfarande grymt sugen på en iPad och med största säkerhet så kommer jag att köpa en så fort de släpps. Visst, den saknar stöd för Flash. Men Flash är inte allt. Flash är ett sattyg. Många med mig tror dessutom att HTML5 kommer att göra Flash överflödigt framöver. Något som Apple också verkar ha siktat in sig på.
Sen saknas stöd för multitasking. Otroligt tråkigt på en sån här kompetent surfplatta, tyvärr. Men det är någonting jag lärt mig att leva med på min icke-jailbreakade iPhone 3G och det funkar bra ändå. Men multitasking liksom Flashstöd är något som styrs av mjukvaran snarare än av hårdvaran, så man skall aldrig säga aldrig. Hittar Apple ett bra sätt att implementera det, så kanske det faktiskt hamnar i iPad i och med någon uppgradering.

Hur som helst så har iPad väckt mitt ha-begär och jag har en känsla av att den faktiskt kan fylla ett tomrum mellan iPhone och deras bärbara MacBook. Det är en lätt och smidig surfplatta med multitouch. Grym skärm, bra prestanda, ordentligt tilltagen batteritid och ett lockande pris. Kanon att ha för surf och mail i sängen när man inte orkar starta upp MacBooken. Finfin i köket när man behöver ha koll på recepten inför kvällens middag. Lika snabbstartad som en iPhone men med många av fördelarna från en ”vanlig” bärbar dator.

Så ja, det blir en iPad i år!

4 kommentarer

 1. Har fastnat för den. Tyckte först att det var lite dåligt att man inte ska köra ett helt operativsystem utan endast ha samma som Iphone men efter att ha funderat på det så är tiden upp uppstart en fördel. Hur segt är inte när man ska vänta på datorn att starta? Visserligen kan man ha den i standbyläge men den drar ändå ström.
  Tror precis som du skriver att vi kommer att få se helt andra program än vad som finns idag. Förhoppningsvis löser man multitasking, detta är väl en nackdel som jag ser det, likaså att det saknar inbyggda kamera. (Jag ”skypar” en del) Jag har till och med gått så längt att jag har lagt order på expansys.se. Vet inte vad den kostar eller när den kommer men jag har i alla fall lagt en order. Beställde en 32 och en 64 Gb med 3g, så får jag se vilken det blir när jag vet priset.
  Hans

  1. Tjena Hans!
   Japp, det är en stor fördel att den alltid är redo efter en knapptryckning. Och applikationerna lär bli grymt mycket mer avancerade än vad vi är vana vid från iPhone.

   Hojta till när du vet pris och tillgänglighet. Själv hade jag tänkt satsa på en 64GB utan 3G.

   Ha det gott.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *