Mina tankar om HTC Hero.

Jag tänkte att jag skulle försöka ge mig på att dela mina tankar om HTC’s mobiltelefon Hero, som jag numera kör som jobbtelefon sedan en dryg månad tillbaks.

HTC Hero är alltså en så kallad smartphone. Den drivs av Googles operativsystem för mobila enheter, Android 1.5 och ovanpå det har HTC lagt sitt eget gränssnitt Sense. I branschpress har den kallats för iPhone-dödare och även blivit utnämnd av pryltidningen M3 som Årets coolaste pryl 2009 vilket säger lite om hur bra den här luren ändå är!

Det är svårt att inte dra direkta paralleller mellan Hero och iPhone då det finns mängder med likheter. Precis som iPhone är även HTC Hero utrustad med en kapacitiv skärm – alltså en skärm som du styr med fingrarna. En klar fördel mot att använda en penna, om du frågar mig. Hero har också stöd för multitouch, även om Google valt att inte aktivera detta i Android 1.5. Detta har HTC dock löst själva genom att aktivera stödet i sitt ovanpåliggande gränssnitt Sense.

HTC Hero är en mobiltelefon som verkligen siktar in sig på sociala nätverk. Det märks inte minst första gången du startar telefonen, då du tillfrågas om dina kontouppgifter på Facebook, Twitter och Flickr. Du har alltså full koll på vad du och dina kontakter postar på dessa nätverk!
Eftersom operativsystemet kommer från Google så har du också en tight integration med ditt Google-konto, vilket betyder att telefonen med lätthet kan importera både kontakter och mail från ditt gMail-konto. Riktigt smidigt!

Vidare bjuder HTC Hero på hela sju startskärmar, på vilka du kan placera ut programikoner eller varför inte widgets – som till exempel klocka, aktuellt väder, en Twitterklient eller Spotify-spelare. Tack vare arkitekturen i Android så bjuds man på stor valfrihet när det gäller att designa sin upplevelse av telefonen och göra den mer personlig!

Via Android Market kan man köpa och hämta program – motsvarande Apples megasuccé App Store. Dock är utbudet betydligt snålare hos Android, mycket med tanke på att det är en såpass ung plattform. Dock har man den stora fördelen av att kunna hämta och installera program från tredjepartskällor – både på gott och ont. Man är alltså inte låst vid en viss butik och ett visst utbud, men kvaliteten på programmen kan givetvis bli lidande om de inte genomgår de tester som till exempel Apple står för via sin App Store.

Vi får en kamera på 5 megapixel med touchfokus och möjlighet till videoinspelning. Givetvis går det att ladda upp sina skapelser direkt till YouTube från telefonen. En annan stor fördel för HTC är att man på Hero faktiskt kan köra flera program samtidigt. Inget man är bortskämd med från iPhone (om man inte har jailbreakat den). Givetvis på bekostnad av dyrbar batteritid. Den har även stöd för synkronisering av kontakter, kalender och e-post via Microsoft Exchange vilket är till stor fördel om man har den i tjänsten. Och det funkar problemfritt!

HTC Hero är alltså ingen dålig telefon. Den uppför sig i mångt och mycket som en iPhone och Android med HTC Sense påminner starkt om iPhone OS. Dock känns den inte alls lika responsiv som iPhone. Jag upplever att den laggar lite mer när jag bläddrar bland menyer och bland bilder. Det virtuella tangentbordet är smart uppbyggt men i nuvarande version så laggar det lite grann när man skriver, vilket jag stör sig på. Något som förhoppningsvis blir tillrättat i Android 2.0. Dessutom drar den grymt mycket batteri, precis som iPhone. Laddar man den inte varje dag så är man körd. Vad bättre är så stödjer Hero Mini-USB vilket känns mer eller mindre som en standard.

På det stora hela skulle jag vilja säga att HTC Hero är en ruskigt kompetent smartphone. Mer inriktad på sociala medier än kusinen iPhone, och dessutom mer flexibel och med mängder av möjligheter för den som vill personifiera sin mobilupplevelse. Tyvärr drar den buggiga och sega programvaran ner helhetsbetyget vilket gör att den hamnar först på en god andraplats, efter iPhone. Om du frågar mig! 🙂

11 kommentarer

 1. Låter onekligen som en grym telefon. Har själv fått upp ögonen för HTC mobilerna nu och skulle kunna tänka mig att skaffa en så fort ekonomin tillåter.

  1. Japp, Hero är ganska grym. Men jag hade nog förväntat mig lite mer av den… Men det lär väl bli lite skillnad med Android 2.0 kan jag tänka mig.

 2. Jag tänkte faktiskt köpa en Hero i veckan. Varit sugen på den ett tag nu. Riktigt läcker i sitt vita utförande. Dessutom med alla integrationer till cybervärlden. Har tröttnat helt på min Touchwiz. Fattar inte vad jag tyckte om med den förr…

  Du kan väl vara bussig att skicka över din telefon till mig istället och säga att den blev stulen?! Ni super-IT-konsulter har råd! 😉

  1. Haha! Ja, jag är faktiskt sugen på att göra mig av med den och köra iPhone istället. Kanske skeppar den till en kollega. Men pröjsar du en slant så… 😉

 3. Jag som nästan fick upp mina förhoppningar där. Men nu blev det en beställning i alla fall…. Jag får den i helgen verkar det som. Mums vad jag längtar!

  1. Gött! Hoppas du blir nöjd med din Hero. Det är ingen dålig telefon, men personligen tycker jag inte att den lyckas toppa iPhone. Dock har Android som OS grymt potential i kommande version.

 4. Än så länge är jag riktigt nöjd. Men har bara haft den i några få timmar! Ska bli kul att se vad för roligt man kan hitta på med den nu! 😀

  1. Hojta till om du hittar några sköna program som jag har missat – och så ser vi självklart fram emot en recension på bloggen framöver! 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *