M3 fixar OS för mobila operativsystem, del 1!

Allas vår favoritpryltidning M3 har satt ihop ett eget litet OS (nej, inte OS som i operativsystem, utan som i olympiska spelen). Man har i 8 ronder ställt fyra mobila operativsystem mot varandra. Kombattanterna är Apple iPhone 3GS med iPhone OS, Nokia N97 med Symbian Series 60, HTC HD2 med Windows Mobile 6.5 och en Nexus One med Android.

I de första tre ronderna, som presenteras i dagens artikel, tittar man på nyttofunktioner så som e-post, kontorssviter och surfning – grenar i vilka man ställer de olika operativsystemen mot varandra med lite hjälp av deras respektive programbutik.

Helt klart ett intressant test som belyser telefonernas styrkor och svagheter ur vinklar som vi kanske inte alltid är vana att se dem ur.

Missa heller inte de kommande grenarna då M3 istället fokuserar på nöje…

9 kommentarer

 1. Jag läste brutalt fel där. Trodde det handlade om ett OS.. alltså ett operativ system 🙂 Så fel det kan bli.

 2. Helt klart det sämsta testet som har gjorts i hela universum. OS, Operativ System… och så jämförde dom t ex mail funktioner där Exchangestöd gav extra poäng… Hur många är det som exempelvis INTE har en iPhone i tjänsten har en egen eller ens nyttjar Exchangefunktionalitet? (Du bortäknad! 😉 )
  IMAP och POP3 är vad man skall jämföra!

  1. Microsoft Exchange är väl mer eller mindre standard när det gäller mailfunktionalitet, likväl som POP3 och IMAP. Dock tror jag att alla lurar numera stödjer de två sistnämnda protokollen. Exchange däremot, det är lite knivigare (and you should know 😉 )

   Testet fokuserade just på nyttodelen av telefonen – alltså jobbrelaterat som jag tolkar det, och där är förstås Exchange-stöd en viktig kugge.

   Just my two cents…

   1. Jag är med dig vad det gäller protokollen. I dooooo know! 😀
    Testet var upplagt att dom skulle jämföra operativen, hade man skrivit att testet skulle vara jobb/nyttorelaterat, fine. Då skall det vara Exchange-stöd som har blivit någon form av standard.

    Det ÄR svårt och egentligen ganska barnsligt att göra sådana tester. iPhone är INTE bäst på allt men, i mina ögon, på det totala slår den i alla fall WM på fingrarna. Och efter vad jag hört av dig så ligger den snäppet framför Andriod också. Andriod har/är väl släppt i en eller två versioner, iPhone något fler och WM i Gud vet hur många. Symbian har jag ingen aning om men gissar på lika med WM.
    Jag säger till mig själv varje gång sådana test släpps att jag inte skall läsa det, likförbannat gör jag det och blir så klart irriterad…
    Skit i det nu! Nu ska jag ta mig en öl! 😀 Vakna!

    1. Ja, testet var upplagt så att de skulle jämföra olika aspekter av operativet, bland annat just nytta. Jag saxar ett citat ur artikeln, som du uppenbarligen ”läst” 😉 :

     ”Första dagen – nytta
     Vi har delat upp olympiaden i två dagar. Första dagens tävlingar tar upp funktionerna som passar mest in för den som vill använda mobilen som arbetsredskap. Webbsurfning, kontorsarbete, mejlfunktioner och de olika programbutikernas utbud och möjligheter står i fokus.”

     Tycker att det framgår hyfsat tydligt vad de siktat in sig på med gårdagens testar.
     Eller som vi säger: Nyktra till och VAKNA! 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *