Neonode tar upp kampen med iPad!

Kommer ni ihåg den svenska lilla uppstickaren, mobiltelefontillverkaren Neonode?

De släppte tre mobilmodeller innan de gick i graven för ett par år sedan, dels Neonode N1, uppföljaren N1m och sedan också N2. Neonodes N1’a var rejält hypad långt innan den släpptes. Tyvärr försenades den och när den väl kom så var den inte längre så hipp. Specifikationerna var blygsamma och tekniken hade helt enkelt sprungit ifrån Neonode. Dock var tillverkaren tidigt ute med pekskärm (mobilen hade ingen knappsats) och dessutom byggde deras operativsystem Neno på en hårt modifierad version av Windows CE, vilket medgav installation av mängder av Windows CE-baserade program och spel. Dock var Neno buggigt till en början och telefonen blev en nischprodukt för entusiaster.

Själv trodde jag stenhårt på Neonodes teknik och är väl en av de relativt få svenskar som faktiskt ägt samtliga modeller av deras telefoner. Neonode hade en grym idé men utförandet var inte lika bra tyvärr.

Nu är Neonode tillbaka i rampljuset igen – dock inte med någon ny mobiltelefon, utan sin egenutvecklade touchskärmsteknik zForce, som också prydde deras mobiler.
Det fina med zForce är ett det egentligen inte är en tryckkänslig skärm det handlar om, utan en grid, ett rutnät av ljusstrålar ovanför skärmen. När du trycker på skärmen, bryter ditt finger ljuset och gränssnittet vet då exakt var ditt finger befinner sig, enkelt uttryckt.

Nu siktar Nenonde in sig på tabletmarknaden, bland annat för ebooks och iPad-liknande produkter. En marknad som inom de kommande åren förmodligen kommer att explodera.

Det ska bli riktigt kul att se hur Neonodes zForce-teknik står sig mot kapacitiv teknik. En sak är säker – vi lär inte ha sett eller hört det sista om Neonode!

Läs mer om Neonodes teknik här:

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *