Mina första tankar kring iPad.

Nu har jag haft min iPad i en vecka och det är många som frågat mig vad jag tycker om den. Här kommer därför mina tankar kring Apples iPad.

Unboxing
Det första som slog mig när jag packade upp enheten är som vanligt hur sparsamma Apple är med guider och manualer. Allt som skickas med, förutom laddare och USB-kabel, är två Appleklistermärken och ett kort som beskriver de fysiska knapparna på iPad. Det är allt! Ganska typiskt Apple!

Att hålla den
När man håller i iPaden så känner man hur den andas kvalitet. Den är robust med sin baksida helt i aluminium och framsidan helt i glas. Den sobert svarta Applelogotypen gör att enheten sticker ut lite grann från mängden av andra Appleprodukter, som ofta bär vit eller silverblank äpplelogga. Vidare kan vi konstatera att iPad är ganska tung, närmare bestämt 680 gram. Nästan på gränsen till för tung. Man sitter inte gärna med den i ett enhandsgrepp och navigerar med den andra handen, utan man håller den med båda händerna – alternativt har den lutad mot uppdragna knän. Dock har Apple lyckats fördela vikten jämnt över hela ytan så att den känns väl balanserad. Men aningen tung alltså.

Hårdvaran
När jag första gången startade den slogs jag av den underbara 9,7″-skärmens lyster och ljusstyrka! Den är blank med en upplösning på 1024×768 pixlar. Den har förstås stöd för multitouch och bygger också på IPS-teknologi, vilket ger den en grym betraktningsvinkel – perfekt om man är två som tittar tillsammans. Men det är först när man börjar använda gränssnittet som man verkligen börjar förstå storheten med iPad. Den är oerhört rapp och responsiv tack vare den nya A4-processorn på 1GHz som Apple har utvecklat. Att bara navigera runt bland hemskärmarna och starta program på måfå är en ren fröjd. iPad utför uppgifterna utan att blinka och presenterar allting på den blanka, vackra skärmen.

What’s inside?
Innehållsmässigt påminner den om en iPod touch med Mail, Safari, Kalender, Kontakter, iPod, Kartor, Anteckningar, YouTube, Videos, iTunes och App Store såklart. Och alla program som funkar på iPhone/iPod touch funkar även på iPad, bortsett från sådana som kräver en kamera, en GPS eller telefonfunktionalitet, då iPad saknar dessa. Visst kan iPad lokalisera dig och det funkar dessutom riktigt bra – men det är baserat på WiFi och kan därför inte ersätta en riktig GPS. Givetvis har iPad dessutom kompass och accelerometer som känner av hur du lutar enheten – något som används flitigt i både inbygga program och tredjepartsdito.

Batteritiden då? Allt detta drar givetvis batteri också, något som jag tycker hör till iPads starkare sidor. Apple lovar nämligen att iPad kan klara upp till 10 timmars drift vid normal användning inklusive trådlös surfning, film och musiklyssnande. Dessutom klarar iPad att ligga i standbyläge i en hel månad om du mot förmodan skulle använda så sällan.

Ännu så länge finns iPad bara i USA och då endast i en version utan 3G. En sådan är på gång inom kort och då tror jag att ännu fler kan hitta nya användningsområden för sin iPad. Som det är nu så passar den bästa hemma i soffan eller i sängen. Tar man den med sig ut så är man beroende av att det finns WiFi för att kunna utnyttja enhetens alla funktioner. Tills dess får vi nöja oss med tre WiFi-modeller på 16, 32 och 64GB.

En summering
Sammanfattningsvis måste jag ändå säga att jag grymt nöjd med min iPad. Visst, den är aningen tung och inte speciellt smidig att bära med sig (tills dess vi får en massa snygga tillbehörsväskor) men bara möjligheten att köra näst intill alla program jag har på min iPhone 3G gör det värt pengarna. Dessutom utstrålar den skyhög prylfaktor med sin blanka stora skärm och byggkvalitet. Den är grym att surfa på, kanon för att visa semesterbilderna och klockren för mail, blogg och för att hänga med på Twitter!

En snabb pekdator som lätt kan ersätta en notebook när det kommer till sysslorna ovan, dock med undantaget för att den inte stöder Flash. Men istället låter Apple dig köra HTML5 i Safari på enheten.

Så kan du få tag i en iPad.
Du kan till exempel hänga på Blocket eller Tradera. En sökning på iPad ger just nu närmare 130 träffar. Många till överpriser tyvärr. Men det är ju tillgång och efterfrågan som styr – speciellt nu när iPad försenats ytterligare en månad här i europa.

Eller ännu hellre såhär…
Så kan du eller någon bekant åka över till USA, gå in i närmaste Apple Store och dra näven i disken och gå därifrån med en iPad. 16GB-modellen kostar 499 dollar, 32GB kostar 599 dollar och 64GB kostar då 699 dollar. Tittar vi närmare på mellanmodellen, 32GB, så går den loss på cirka 4800 kronor inklusive amerikansk moms och kortavgift (om du betalar med svenskt Visakort). Ett helt okej pris!

5 favoritappar
Ännu så länge finns det inte så många applikationer på App Store som anpassats för iPad, men det kommer fler och fler varje dag. Några personliga favoriter bland dem som finns tillgängliga är för närvarande följande:

 • Adobe Ideas
  Skissa ner dina idéer direkt när du får dem!
 • WordPress
  Det självklara pluginet för oss som bloggar på WordPressplattformen
 • Twitterrific
  Snygg och smidig Twitterklient som utnyttjar iPadens storlek
 • IMDB
  Bli en besserwisser i kvällens filmquiz!
 • Marvel
  Aldrig har teknade serier sett så snygga ut i digtalt format

Läs mer om iPad hos Apple.com.

Har du frågor kring iPad? Hojta gärna till i kommentarerna nedan så hjälps vi åt att besvara dem!

3 kommentarer

 1. Håller med att det är en fantastisk maskin, var lite tveksam de första dagarna men har efterhand omvänt mina orena tankar. (ska dock säga att jag aldrig har ägt en Apple produkt vilket kan vara en del av anledningen till mina orena tankar
  men…..
  Jag måste omvandla mina filmer så att de går att se på Ipaden, har dock letat på nätet efter ett gratis program som kan konvertera mina divx filmer till mp4. Några förslag. Om det inte finns inte gratis program så tar jag gärna emot förslag på andra bra konverteringsprogram. Dock ska de vara enkla och snabba.
  Hans

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *