Opera Mini släppt för iPhone!

Den 23 mars skrev jag att norska Opera meddelade att man hade skickat in sin iPhoneanpassade webbläsare Opera Mini till Apple för godkännande. Sen var det tyst. Tills i natt!

Nu har nämligen Apple godkänt Opera mini för iPhone och iPod touch. Programmet finns dessutom att ladda ner gratis från App Store i detta nu. På svenska och allt! Detta kom lite som en överraskning för de flesta av oss då Apple i sitt utvecklaravtal tydligt anger att man inte kommer att godkänna några tredjepartsapplikationer som utför uppgifter som någon av de inbyggda funktionerna i iPhone OS. Givetvis för att folk skall använda Apples program i så hög utsträckning som möjligt.

Men Opera Mini är inte bara en webbläsare. Det är en speciell webbläsare. Den bygger på en teknik där sidan du knappar in i adressfältet, först skickas till Operas servrar. Där skalas sidan och bilderna ner och komprimeras innan de sedan skickas till webbläsaren. Resultatet av detta blir att en mindre datamängd behöver tankas hem till din mobil och på så vis laddas sidan snabbare!

Om du vill läsa mer om Opera Mini så är MacWorld-länkarna nedan en bra start.

Har du testat Opera mini? Kommentera!

5 kommentarer

  1. Tja Geccod!
   Jag har faktiskt inte testat Opera Mini speciellt mycket på min iPhone ännu. Dock verkar den ha fått blandat mottagande.

 1. Jag tyckte Opera ”sög” på min Xperia, men å andra sidan så ”sög” hela den luren mestadels… 😛

  1. Tja Jockeman!
   Japp, Xperia är riktigt värdelös. Några på jobbet har den och den suger verkligen. Applikationerna blir ju inte bättre än vad hårdvara och operativsystemet blir… 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *