Vad är en iPad, undrar Tullverket.

Jag läste idag borta på svenska MacWorld att tullen har stora problem med att veta hur man skall beskatta avgiftsbelägga alla de iPads som just nu strömmar in över Sveriges gränser. Problemet verkar vara att man helt enkelt inte kan placera in en iPad i ett specifikt fack baserat på vad den används till. Det är inte riktigt en dator, inte en mp3-spelare, inte en mediaspelare, inte en e-boksläsare, inte en skärm och inte ett tvspel. En iPad är egentligen lite av varje. Något som alltså gör det oklart vilken momssats tullavgift den skall beläggas med. Som det ser ut nu är det upp till den enskilde tulltjänstemannen att avgöra från fall till fall, vilket inte känns speciellt proffsigt.

Så tänk på det om du funderar på att åka utomlands och köpa med dig en iPad hem. Momsen Avgiften kan då bli allt emellan 0 % och 14 %. Fram tills dess att EU-kommissionen bestämt sig för vad en iPad verkligen är så kan det alltså råda viss förvirring för svenska Tullverket.

7 kommentarer

 1. …det känns att veta att de redan belagt mig med tull utan att veta egentligen hur mycket det skall vara. Idioter.

 2. Tekniskt sätt är det tullavgiften, inte momsatsen som är 0-14 %. Momsen det ingen tvekan om, den är 25 %.

  Engelsmännen anser (för närvarande) att ipad är en handdator dvs med 0 % i tull. Det betyder att det ”bara” blir 25 % moms om man importerar en, med deras tolkning.

  Om jag skulle gissa, så tror jag att Jezper fick betala moms, men ingen tull på sin ipad.

  1. Hej Mats!
   Du har helt rätt, jag uttryckte mig klantigt. Givetvis är det tullavgift och inte moms det handlar om.
   Men det är ändock intressant att åsikterna går isär såpass om en sådan här enhet, som iPad. Fanns samma oklarheter när till exempel iPad touch släpptes?

   Ha det gött!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *