Google vill införa ansiktssök på nätet.

Läste just på IDG att Google vill införa ansiktsigenkänning i sin sökmotor. Vad betyder detta?

Jo, ansiktsigenkänning är en teknik för att utifrån en bild på en persons ansikte, söka fram andra bilder på samma person. En teknik som redan finns och används flitigt bland konsumenter i bildvisningsprogram som Apple iPhoto på Mac och Googles egna gratisprogram Picasa. Men skillnaden där är att detta sker bara på den lokala datorn.

Vad Google nu överväger att göra, är att ta denna teknik ut till webben och till sökmotorerna. Det betyder alltså, enkelt uttryckt, att du utifrån ett foto av en person kan söka fram andra bilder ur Googles gigantiska index, samt annan relevant information om personen, kopplat till bilderna.

Röster har höjts kring detta, vilket man kan förstå. Det gör ju trots allt att man blir ännu mindre anonym på nätet – vilket sidor som Facebook och YouTube redan bidragit till.
Men samtidigt så är ansiktsigenkänning en väldigt bra teknik. En teknik som gör det enklare att hitta information. Lite som Google Goggles fast på människor.

Själv är jag lite splittrad i frågan. Det är en bra teknik som jag använder mycket i iPhoto men samtidigt kan jag tycka att mycket data (läs makt) hamnar i händerna på Google – som ju sedan tidigare varit i blåsväder när det gäller insamling av privat information, både i Sverige och utomlands. Vad händer den dagen Google bestämmer sig för att göra någon illa?

Vad tycker du om Googles planer på att införa ansiktsigenkänning i sin sökmotor? Lämna din åsikt bland kommentarna nedan så diskuterar vi vidare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *