Vad kan vi förvänta oss av WWDC 2010?

Med bara dryga nio dagar kvar till starten av årets upplaga av Apple Worldwide Developers Conference, WWDC10, så växlar man upp ett par steg i ryktesmaskineriet. Vad kommer vi att få se? Vad är troligt och vad är önsketänkande?

Många webbsidor som bevakar Apple och deras produkter har samlat ihop rykten över vad vi kan tänkas få se när Steve Jobs intar scenen nästa måndag, den 7 juni. Jag tänkte göra detsamma…

Så, vad kan vi förvänta oss på WWDC10 i form av nyheter från Apple? Jag tror såklart först och främst att vi kommer att få se en ny iPhone. Det kommer att vara identisk med den enhet som Gizmodo kom över för ett tag sedan. När det gäller namnet så tror jag att Apple väljer att döpa den till iPhone 4. Inte 4G eller HD som det har spekulerats i, utan bara iPhone 4. Den skulle förstås bara kunna heta iPhone också, men då de redan haft en modell med det namnet så känns det inte speciellt troligt.
Vidare”vet vi” att iPhone 4 kommer att ha dubbel så hög upplösning som dagens iPhone 3GS. Den får en kamera på framsidan och stöd för multitasking i och med iPhone OS 4.0. Vi har sett att den kommer att utrustas med ett större batteri och samma Apple A4-processor på 1GHz som i iPad.

När det gäller operativsystemet iPhone OS 4.0 så kan vi förvänta oss att detta släpps i samband med säljstarten av nya iPhone. Då kommer vi att kunna uppgradera iPhone 3GS till iPhone OS 4.0 och avnjuta fördelar som multitasking bland annat. Samtidigt kommer operativet i fråga att släppas för iPad – eventuellt tidigare för den här enheten för att boosta försäljningen ytterligare!

Det har även spekulerats i att vi får en ny version av iTunes. Kan eventuellt få namnet iTunes X beroende på hur stora förändringar man inför. Apple känner säkerligen flåset från streamingtjänster som Spotify i nacken, och efter köpet av musiktjänsten Lala så är det många som förväntar sig att iTunes blir en molntjänst, dit du kan ladda upp din egen musik och ha den tillgänglig på alla dina datorer, din iPhone och din iPad. Vi lär få veta mer nästa måndag.

Trots att man i förväg meddelat att mycket av årets WWDC kommer att kretsa kring iPhone OS, appar och den mobila plattformen i stort så ryktas det ändå om att vi kommer att få se nya, uppdaterade versioner av Mac Pro och MacBook Air. Låter lite osäkert, tycker jag – men definitivt ingen omöjlighet.

Det ryktas även om en uppdaterad version av Apple TV. Jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till denna produkt. Med avsaknaden av teveserier och filmer i svenska iTunes Store så känns produkten otroligt sval för den här marknaden. Hur den säljer i USA har jag däremot ingen koll på men det känns inte som att den tillför någonting i sitt nuvarande utförande. En uppdatering behövs för ge Google TV en match om oss tevetittare, men ska den slå i Sverige så behöver man öppna upp iTunes Store! Själv kör jag Plex på en Mac mini i vardagsrummet och har en känsla av att en Apple TV aldrig ens kommer i närheten av den upplevelsen.

Att vi kommer att få en ny uppdatering av Mac OS X Snow Leopard är troligt. Version 10.4 skall enligt uppgift ligga som release candidate nu och visar inga brister, så den bör vara klar för släpp i samband med keynoten den 7 juni.

När det gäller MobileMe, Apples molntjänst så tror jag att företaget kommer att börja erbjuda delar av tjänsten gratis medan vissa lite mer avancerade funktioner ligger kvar som betaltjänster. Detta för att möta Microsofts motsvarighet och diverse andra molntjänster.

Det var ett litet axplock av vad jag tror att vi kan vänta oss på WWDC om dryga veckan. Klart är i alla fall att Apple borta i Cupertino har samlat en massa gott i godispåsen som Steve Jobs får äran att dela med sig av den 7 juni klockan 19.00.

Läs mer om förväntningarna inför WWDC hos följande sidor.

Besök även den officiella WWDC 2010-sidan för mer information om de seminarier och workshops som kommer att hållas.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *