Apple lanserar iPhone 4!

Oj, vilken kväll det har varit! Stressade hem från jobbet och riggade webbkameran, för klockan 18.00 var det dags att infinna sig tillsammans med Slashatgänget och Kottkrig för att vara med och livekommentera Apples årliga event, Worldwide Developers Conference, eller WWDC som den kallas.

Precis som vi alla väntat oss så lanserade Steve Jobs en ny iPhone, som han kallt halade upp ur fickan redan en halvtimme in i keynoten (som för övrigt varade strax över en och en halv timme.) Det verkar vara exakt samma modell som den prototyp som Gizmodo lade beslag på tidigare i år. iPhone 4 blev namnet, precis som jag gissade.

Det kommer att skrivas spaltmeter om nya iPhone 4 så jag nöjer mig med att dra de stora nyheterna på hårdvarufronten.

Skärmen.

Skärmen i iPhone 4 har fått sig en rejäl uppdatering mot tidigare version. Pixeltätheten har fördubblats och man stoltserar nu med den högsta upplösning på någon mobil – hela 960×640 på samma 3,5″ skärm som tidigare. Dock har skärmtekniken bytts ut mot IPS (likt storebror iPad) och har fått en ännu bättre färgåtergivning.

Kameran.

iPhone 4 kommer med två kameror, en på baksidan och en på framsidan. Baksideskameran har utökats till fem megapixlar och man har satt dit en LED-fotolampa för att underlätta fotografering i dämpad belysning. Skärmen på framsidan används med fördel till videotelefoni, något som Apple implementerat i programmet FaceTime. Dock bara över WiFi, konstigt nog.

När vi ändå pratar kamera så måste vi förstås nämna att iPhone 4 kan spela in i HD-upplösning (720p) med 30 bilder per sekund. Redigering av materialet kan ske med iMovie for iPhone som finns att köpa på App Store. Givetvis med uppladdningsmöjligheter till YouTube.

Prestandan.

Samma A4 chip som Apple placerat i iPad, driver nu även iPhone 4. Klockfrekvensen ligger på 1GHz och den verkar otroligt vass.

Batteritiden.

I och med den nya, tunnare skärmen så har man givit större plats åt telefonens enskilt största komponent – batteriet. Man har utökat batteritiden till 7 timmars samtalstid över 3G-nätet och upp till 300 timmars standbytid. 6 timmars internetsurf över 3G, 10 timmars videotittande och hela 40 timmars ljuduppspelning lyckas man kräma ur, vilket får anses som godkänt.

I övrigt då?

iPhone 4 släpps i en vit och en svart modell. 16 respektive 32GB finns att få tag på. Priset blir $199 för 16GB och $299 för 32GB. Lägg därtill kostnad för 2-årsabonnemang och moms. Svenska priser är ännu inte presenterade men enligt Apple själva så skall denna enhet lanseras i Sverige under juli 2010 – alltså redan nästa månad!

Alla iPhones specifikationer hittar du på apple.com/iphone.

Förutom sin nya iPhone så pushade Apple hårt på sin kommande uppdatering till det mobila operativsystemet. iPhone OS 3.1.3 som driver iPhone idag byter namn, och i samband med releasen av nästa version så döper man det till iOS 4.0, dels för att markera skillnaden mellan iPhonehårdvara och operativsystemet, som tidigare var döpta snarlikt. Men också för att iOS numera inte bara driver iPhone, utan även iPod touch och iPad.

Som sagt, det kommer att skrivas mycket på iPhone 4 och iOS 4.0 inom den närmaste framtiden och redan nu så börjar alla dissekera vad som egentligen presenterades på Steve Jobs keynote på WWDC10 idag.
Här nedan har jag samlat några länkar för dig som vill fördjupa dig ytterligare i iPhone 4. Mycket nöje!

Se där! Där har ni ett litet axplock av vad som skrivits hittills om nya iPhone 4. Och du, missade du vår livebevakning av WWDC10-keynoten så finns den att höra i sin helhet som mp3 här!

Och sist men inte minst – här kommer reklamfilmen för nya iPhone 4. Och visst känns den Apple? Som alltid!

[youtube width=”560″ height=”340″]http://www.youtube.com/watch?v=FHngLJ0RlNg[/youtube]

4 kommentarer

 1. Först måste jag säga att det var intressant att lyssna på er igår kväll. Kommer säkert att göra det fler gånger.
  När det gäller vad som presenterades så är jag kanske inte helt överväldig. Inte så som jag var när jag hörde om ipaden. Har övervägt att byta till Iphone men tror nog att jag idagsläget behåller min HTC HD2 ett tag till
  Hans

  1. Hej Hans!
   Tack tack. Ja, det var en spännande kväll. Inte så mycket nytt från Apple som vi kanske hade hoppats på men vi fick ändå vår iPhone 4.

   Jag kan förstå att du är tveksam till nya iPhone – du är inte ensam.
   Själv tänker jag köpa en. Min befintliga iPhone 3G är nu två år gammal och det känns som att en uppdatering till iPhone 4 är på sin plats för min del.

   Ha det gött!

 2. Riktigt snygg. Mycket möjligt att det blir en sån istället för HTC Legend. Men jag höll fan på att kissa på mig när nån joppe sa att ”’we’re bringing video calling to the world” och fick det att låta som att det vore den största grejen sen Jesus gick på vatten. Bara det att dom är en sisådär tio år för sent, men ändå.

  Nämen den såg smidig ut.

 3. Tjena Martin!
  Ja visst är den snygg!? När jag såg de läckta bilderna första gången så kände jag direkt att den påminde om Sony Ericsson K750 men nu gillar jag designen grymt mycket. Påminner faktiskt en del om iPad och MacBook Pro med de lite hårdare linjerna, vilket trots allt får ses som ett steg i rätt riktning.

  Men jag håller med dig – när Apple slog på stora trumman för videosamtal, så visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Det där kunde min första 3G-mobil, en Samsung SGH-Z500 från 2005 lösa. Dessutom över 3G-nätet. Att Apple skryter om att detta funkar över WiFi är bara sorgligt. Men det finns förhoppning om att de flyttar ut funktionaliteten till 3G-nätet under 2011. Men bara USA lär vara intresserade…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *