Firefox 4 tar form.

Mozilla Foundation, som står bakom webbläsaren Firefox, jobbar vidare på Firefox 4, vilken kommit att få låna friskt från norska Opera och även Googles egen Chrome.

Först och främst så kommer man att flytta upp webbflikarna och lägga dem högst upp, precis som de ovan nämda samt Safari och andra redan gjort. Känns ju som ren plagiering men Mozilla slår ifrån sig med näbbar och klor och hänvisar till att man har behov av att ha unika verktygsfält och ikoner per flik, beroende på vad som visas – vilket ju också är logiskt.

Jag har själv testat Firefox 4 Beta 1 och visst känns det som att Mozilla är på rätt väg med den kommande releasen. Dock körs den fortfarande bara i 32 bitar – finns alltså ingen 64-bitarsversion, men detta kan mycket väl komma vid den skarpa releasen av Firefox 4 i slutet av 2010.
Dessutom är det så att Firefox 4 körs i en enda process. Det vill säga, att ALLA flikar i Beta 1 körs i en process. Detta för med sig problem, om en flik skulle krascha så drar den med sig de andra flikarna ner. Detta har exempelvis Google löst i Chrome genom att köra varje flik som en separat process.

Vi hoppas att Mozilla förändrar detta till den skarpa versionen. Beta 1 innehåller väldigt mycket spår av Firefox 3.6, bland annat inställningar och customization inställningar.

Ska bli riktigt intressant att se Firefox 4 utvecklas under andra halvåret. Man hoppas att den kan ge Chrome och Safari en rejäl match!

Läs mer nedan:

2 kommentarer

  1. Kul nyhet och skönt att konkurrensen trappats upp ännu mer i och med Chrome och de andra webbläsarna som utveklats. 🙂

    1. Japp. Det ska bli riktigt intressant att få se en ny milestone från Mozilla. Inte mycket slår Firefox när det gäller extensions och customization!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *