Vad kan vi förvänta oss av WWDC10 i morgon?

Febril aktivitet pågår i Moscone Center, San Francisco. Den stora välkända Appleloggan sätts upp på fasaden, banderoller och flaggor pryder väggarna. Det är något stort på gång… Det är Apple Worldwide Developers Conference 2010! I morgon smäller det alltså! Apple slår upp portarna till WWDC10 och årets tagline ”the center of the app universe”, lämnar inga tvivel kring var Apple har valt att lägga fokus den här gången – den mobila plattformen och apps. För hela slanten!

Ryktesmaskineriet har malt ett bra tag nu och allting tog verkligen fart i samband med att Gizmodo presenterade bilder på en iPhoneprototyp som en Appleanställd tappat på en bar. Den dissekerades av media både bildligt och bokstavligen och det faktum att Apple gjorde anspråk på att få tillbaka den, gjorde att man med säkerhet kunde säga att det verkligen var ett äkta testexemplar av en kommande iPhone.

Nya iPhone har gått under flera namn i media: iPhone HD, iPhone 4G och iPhone 4. Klart är i alla fall att denna kommande skapelse kommer att vara kvällens höjdpunkt i morgon då Steve Jobs håller den inledande keynoten på WWDC10 klockan 19.00.

När det gäller specifikationerna på nya iPhone så verkar de flesta vara överens om att den skall få dubbelt så hög upplösningen jämfört med gamla iPhone 3GS, alltså hela 960×640 på en 3,5″ skärm. Vidare sägs den utrustas med 16, 32 eller 64GB lagringsutrymme, precis som med iPad. I likhet med iPad verkar den också utrustas med Apples egna A4-processor på 1GHz. En betydligt bättre kamera med fotolampa tar plats på baksidan, och ger möjlighet att filma i HD-upplösning. Dessutom har Apple klämt in en kamera på framsidan för videochat, något som varit efterlängtat länge. Detta är förstås bara rykten, om än välgrundade sådana.
Telefonen, låt oss kalla den iPhone 4, kommer att vara laddad med iPhone OS 4.0, vilket i sin tur ger möjlighet till multitasking och en hel del annat godis.

Nya iPhone 4?

Om vi går vidare från den mobila plattformen med iPhone, iPad och iPhone OS 4.0 och tittar på andra delar av Apples stora produktportfölj så har det ryktats om att en ny version av webbläsaren Safari kommer att lanseras i morgon. Safari version 5 är tänkt att ha fokus på HTML5 och förbättrad prestanda i flera avseenden. Vidare ryktas det om bättre stöd för extensions.

Även en uppdaterad version av iTunes verkar vara nära förestående. Den skulle då få versionsnumret 10, alternativt iTunes X. Högst troligt att den döps till iTunes 10 dock. Här gäller det för Apple att bemöta hotet från streamingtjänster som till exempel Spotify. Kanske möjligheten för oss användare att ladda upp vår egen musik till Apples servrar och ha tillgång till den överallt, streamad direkt till våra enheter. Ett första steg mot en sådan molntjänst är det faktum att Apple köpte företaget Lala i december 2009. Lala sysslade just med denna typ av tjänst, och eftersom Lala som tjänst stängdes för någon vecka sen så ska det bli kul att se vad Apple har gjort för att integrera denna lösning i iTunes 10.

När det gäller hårdvara så ryktas det om en ny Mac mini. Det var ett tag sedan denna uppdaterades nu och bilder har florerat runt på nätet en tid som visat en Mac mini med hdmi-utgång. Huruvida detta stämmer återstår att se – men visst vore det riktigt trevligt att få en ny Mac mini i familjen.

Mac Pro och MacBook Air ligger också på listan över hårdvara som är i behov av uppdateringar. Likaså Apple TV.

Men återigen – fokus för morgondagen och för Apple, ligger helt klart på den mobila plattformen och framför allt lanseringen av nya iPhone 4. Om ett dygn vet vi hur bra den verkar och när den släpps.

Och du, glöm för all del inte att om du är sugen på att följa Steve Jobs keynote i morgon kväll så ska du infinna dig på live.slashat.se klockan 18.00 i morgon. Då kommer ett förstärkt Slashatgäng att gå igenom alla rykten och från klockan 19.00 bevakas showen i en livepodcast. Så kom och vara med, lyssna, chatta och tyck till med oss. Vi hörs!

I morgon är en stor dag!

Håll dig uppdaterad på ryktesfronten:

5 kommentarer

 1. Åh, kan inte hålla mig länge till :). Kommer bli riktigt roligt! Tyvärr kan jag inte se det live men kommer läsa den mängd Twitterflöden om kalaset och såklart eftersnacket. Safari 5 verkar smått intressant. Ganska bra tajmat med html 5 och hela uppståndelsen över det.

  1. Japp, det ska bli spännande att se om Safari 5 kommer att kunna mäta sig med Google Chrome i snabbhet, och med Firefox när det gäller tillägg och inställningsmöjligheter.

 2. Grym sammanställning, Jonasson! 🙂
  Typiskt att man har studentvecka nu, annars hade jag suttit bänkad som under tidigare år. Slashat var ju hel nice att följa under utannonseringen av iPad tidigare i år.

  1. Tack för det. Har säkert glömt något, men det ser jag bara som en glad överraskning ikväll i så fall.
   Synd att du inte har möjlighet att titta och lyssna, för kvällen lär bli historisk. Ska nya iPhone 4 bli samma hit som när Apple släppte sin första iPhone? Spännande!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *