Angående Apple och antennproblemen.

Jag tog mig just tid att kolla på videon från Apples pressevent den 16 juli, då man kommenterade de fel som användare av iPhone 4 upptäckt gällande ”kortslutning” av telefonens mobilantenn. Steve Jobs menar ju att detta är ett problem som alla tillverkare av smartphones drabbas av. Inget unikt för iPhone 4 alltså. Och visst är det så, till och med min gamla iPhone 3G uppvisar samma problematik.

[youtube width=”520″ height=”360″]http://www.youtube.com/watch?v=diuQJ3-ZHsw[/youtube]

Apple menar att man kände till problematiken innan telefonen skeppades men trodde inte denna skulle uppnå såna proportioner, vilket jag har förståelse för.

Jag tycker att Apple har skött detta väldigt bra, med undantag för några klumpigt besvarade mail från Steve Jobs strax efter att felet påvisades första gången på en iPhone 4. Man påvisar sina egna brister och hur man jobbar för att förbättra sina produkter. Steve pratade också om den nya algoritmen för beräkning av antennstaplarna. Nu lovar man gratis iPhoneskal till alla köpare av produkten. Och möjligheten att lämna tillbaks sin iPhone 4 och få pengarna tillbaks om man inte trivs med den på grund av detta.

Det känns fair och Apple har visat att de faktiskt bryr sig om sina användare.

Vad tycker du? Har Apple hanterat hela den här historien med antennproblemet på iPhone 4 på ett bra sätt? Kommentera!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *