Att välja rätt webbläsare, del 2.

Häromdagen skrev jag ett ganska långt inlägg om att hitta en passande webbläsare. Jag gick igenom för- och nackdelar hos alla de stora webbläsarna och det slutade egentligen med att det inte finns någon perfekt läsare.

Som jag nämnde då så har jag kört Firefox sedan den släpptes i beta och det var först i maj i år som jag installerade Google Chrome på alla mina maskiner. Men de senaste månaderna har jag haft ögonen på två andra kombattanter – nämligen Safari 5 och Opera 10. Dessa två webbläsare är båda grymt snabba på att rendera sidor och jag gillar gränssnittet som de bjuder på. Dock uppstår ett problem.

Safari har ingen klockren funktion för att synka mina bokmärken. Visst, Apples MobileMe finns men då kostar det pengar. Även Xmarks som är ett populärt synkprogram, men här är begränsningen att det inte funkar till Safari på Windowsplattformen. Dessutom finns det ännu så länge inte alltför många tillägg att installera för Safari – något som jag ofta använder för att utöka min surfupplevelse.

Tittar vi på Opera 10.6 så har vi samma problem där. Xmarks funkar inte för Opera. Visst, Opera själva har ett smart system med Opera Link som faktiskt funkar utmärkt, men jag gillar verkligen cross-platformkonceptet som Xmarks använder. Okej, inte ett stort problem om jag bara väljer att köra Opera på samtliga datorer. MEN då kommer vi till nästa problem – Opera är ännu så länge ingen vedertagen webbläsare och många sidor saknar bra stöd i sin funktionalitet. Titta till exempel på en sådan tjänst som LogMeIn. Funkar inget vidare med Opera. Och det är ett måste för mig. Att ansluta till jobbets Exchange webmail är uteslutet med Opera, eftersom man måste köra en plugin för IE (eller skarpa IE) för att få full funktionalitet. Någon sådan plugin har jag inte lyckats hitta. Dessutom funkar inte annons- och innehållsblockeringen speciellt bra.

Så efter att ha kört Opera som standardwebbläsare på ett par av mina maskiner under några dagar så känner jag mig tvungen att gå tillbaks till Chrome igen, där jag gjort mig någorlunda hemmastadd. Den är snabb, lightweight och den har alla plugins och stöd som jag behöver. Visst, den har inte samma inställningsmöjligheter som Firefox eller Opera men just nu så känns den ändå som den vassaste i gänget.

Har du andra erfarenheter? Kanske känner du till ett bra plugin som löser mina problem? Hojta gärna till med en kommentar i så fall!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *