Att välja rätt webbläsare.

I tidernas begynnelse – när jag köpte mitt första modem och började surfa på internet, då var det Netscape Navigator och senare Internet Explorer som gällde för hela slanten. Några andra konkurrenter fanns inte.

Idag ser det dock annorlunda ut. Det finns en mängd högkvalitativa webbläsare på marknaden. Alla med sina för- respektive nackdelar.
Själv har jag levt ett komfortabelt liv med Mozilla Firefox sedan dess födelse och det var inte förrän jag köpte min första Mac år 2007 som jag började snegla åt andra webbläsare. Då lirade jag lite grann med Safari på Macen. Kände mig inte riktigt hemma så jag installerade kvickt Firefox även där.
I maj i år provade jag Google Chrome, både för Mac och Windows. Den kändes snabb och stabil så jag gav den en ärlig chans. Ersatte Firefox med Chrome som standardwebbläsare och kör så fortfarande. Måste vara nån sorts rekord för min del. Aldrig tidigare har jag varit ifrån Firefox så länge.

MEN! Det finns ett problem… Ingen webbläsare är perfekt!

Internet Explorer är gammal i gemet. Den kommer som standard med Windows och används av miljontals människor som inte har orken eller kunskapen att välja en annan webbläsare. Eller kanske för att de måste köra den i jobbet, eller rentav är nöjda med den.

Jag upplever inte Internet Explorer 8 som lätt att personifiera eller enkel att anpassa i olika avseenden. Gränssnittet känns gammalt och tråkigt och tar upp mycket skärmyta. Det finns tillägg att hämta men även här finns begränsningar i utbudet. Flikhanteringen funkar men man har valt att ha flikarna alldeles för långt ner på sidan. De borde, i mitt tycke, ligga högst upp. En smaksak kan tyckas. Vidare känns Internet Explorer tung och jag upplever att den renderar sidor långsamt. Dock körs varje flik i en egen process, vilket är positivt om någon webbsida skulle råka krascha.

Tittar vi vidare på Firefox 3.6 så känns denna betydligt mer skalbar än Internet Explorer och det finns mängder av möjligheter att skapa ett personligt gränssnitt som passar mig. Det finns tiotusentals plugins och tillägg och många av dessa håller en riktigt hög kvalitet. Enkel flikhantering men på samma nivå som Internet Explorer vilket jag ser som ett minus. Att man inte kan utföra sökningar direkt från adressfältet är också ett klart minus. I övrigt är Firefox väldigt snabb och renderar sidor riktigt kvickt. Den drar inte heller mycket minne. Dock kör den alla flikar i en enda process vilket får ses som negativt.

Googles egen webbläsare Chrome är en rookie i sammanhanget, men har redan kommit upp i version 5 och är en enkel med väldigt kraftfull läsare. Dess största styrka ligger väl i att den renderar sidor väldigt snabbt. Som vi är vana vid när det gäller produkter från Google så funkar det bra men den saknar en hel del inställningsmöjligheter för gränssnittet och under huvun, som vi hittar hos bland andra Firefox och Opera. Bra flikhantering på toppnivå och många bra plugins finns att hämta hem. Varje flik körs dessutom i egen process och adressfältet går att använda för Googlesök. Mycket bra!

Safari 5 är senaste versionen av webbläsaren från Apple. Ett klart lyft från föregående version! Man har bland annat adderat stöd för tillägg men tyvärr finns det inte så många sådana ännu. Gränssnittet är enkelt och tar inte upp onödigt mycket skärmyta. Tyvärr finns det inte heller speciellt mycket inställningsmöjligheter gällande gränssnittet. På plussidan för Safari hittar vi främst dess möjlighet att snabbt rendera webbsidor. Dock blir det problem om en sida kraschar eftersom Safari kör alla flikar i en process. Dessutom går det inte att söka direkt i adressfältet.

Norska webbläsaren Opera 10.6 börjar tuffa till sig och utmanar nu på allvar giganterna. Opera är rekordsnabb på att rendera sidor. Gränssnittet är minimalt men det finns gott om inställningsmöjligheter och smarta tillägg under skalet. Adressfältet går utmärkt att använda som sökfält för Googlesökningar och flikarna hanteras på toppnivå. Dock körs alla flikar i en enda process vilket såklart blir problem om en webbsida skulle få för sig att krascha webbläsaren. Sammantaget känns dock Opera som en riktigt vass uppstickare!

Ja, som ni ser så har alla webbläsare sin respektive för- och nackdelar. Det som känns viktigast för mig är möjligheten att använda tillägg, främst då för att blockera annons- och Flashmaterial på webbsidor men också tillägg som synkroniserar mina bokmärken mellan alla datorer som jag dagligen använder.
För Firefox och Google Chrome har jag använt Adblock + för annonsblockering och det utmärkta Xmarks för att synka bokmärken. Tyvärr funkar inte Xmarks på Safari för Windows vilket gör att den webbläsaren går bort på mina Windowsmaskiner om jag inte hittar något bättre alternativ. Funderar dock på att ge Opera ett försök, då programmet även innehåller stöd för bokmärkessynk, förutsatt att jag väljer att köra Opera på alla datorer.

I dagsläget kör jag ju Chrome och det funkar bra. Men jag saknar möjligheten att anpassa och ställa in webbläsaren i all den oändlighet som Firefox bjuder på. Något som jag blivit bortskämd med. De webbläsare som jag ser mest möjligheter med av dessa fem är faktiskt Opera och Safari, mest beroende på snabbheten och de minimala gränssnitten. Plugins börjar komma till bägge dessa och jag hoppas att de kan ge både Firefox och Chrome en rejäl match!

Vad ska jag välja? Vilken webbläsare kör du, och varför? Kommentera gärna!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *