Veckans teknikköp: iPhone 4.

Nu har jag äntligen fått min efterlängtade iPhone 4! Jag beställde den för drygt tre veckor sedan för leverans till England och efter en snabb ompackning där så har den nu landat på svensk mark, i mina händer!

Har hunnit känna på den i några dagar och jag tänkte jag skulle skriva ner mitt första intryck av telefonen.

Utseendet.

Designen på nya iPhone 4 har förändrats en hel del i förhållande till föregångaren 3GS. Vid första anblicken ser den ut som någonting som Sony Ericsson skulle kunna ha skapat för några år sedan men vid en närmare titt så är nya iPhone 4 inte lik någon annan telefon – knappt ens sin föregångare. Numera är det rundade bakstycket i plast borta och har istället givit plats åt en baksida helt i glas. Kanterna är numera i stål och tjänar som antenner och framsidan är också helt i glas. En härlig designstudie i läckra materialval, med andra ord! Den känns otroligt välbyggd och gedigen.

Skärmen.

En av de stora nyheterna med iPhone 4 är förstås den nya Retinaskärmen som visar en grymt hög upplösning, hela 960 x 640 pixlar. Jämför det med 480 x 320 pixlar för iPhone 3GS så ser man snabbt att den ligger på dubbelt så hög upplösning vilket ger fyra gånger så många pixlar som tidigare. Och skärmen är helt enkelt galet högupplöst. Det har skrivits spaltmeter om denna display men precis som min vän Jezper skriver i sin blogg, så är det inte förrän man upplever den som man verkligen förstår vilken bildkvalitet den levererar!

Övriga specifikationer.

När det gäller telefonen i övrigt så är den bestyckad med samma chip som sitter i iPad, nämligen Apple A4 som klockar in på 1GHz, precis som Snapdragon som ju driver flera av de mest populära Androidmobilerna i dagsläget. Internminnet i nya iPhone ligger på 512MB och lagringskapaciteten går att få med antingen 16 eller 32GB.

iPhone 4 har dessutom två kameror som båda klarar av att spela in video med 30 bilder per sekund. En 5 megapixelkamera med LED-blixt på baksidan som spelar in video i 720p-upplösning och en VGA-kamera på framsidan som används för videosamtal, det Apple kallar för FaceTime (något som jag återkommer till längre ner i detta inlägg.)

Tittar vi på fysiska reglage på iPhone 4 så hittar vi samma reglage som på tidigare modeller, allså knappar för höja/sänka volym, on/off och en lite mer distinkt knapp för att stänga av ringsignalen. Dessa har fått ny design och andas lite mer byggkvalitet än tidigare. Hemknappen ser ut som vanligt, givetvis. Den har vidare två mikrofoner, varav en används för brusreducering vid samtal och vid FaceTime-samtal.

Måtten på iPhone 4 är 11,5 cm (h) x 5,9 cm (b) x 0,93 cm djup. Det vill säga mindre än föregående modell på alla håll men 2 gram tyngre med sina 137 gram. Dessutom har man lyckats trycka in ett gyroskop med 3 axlar i enheter, för att verkligen känna av rörelser åt alla tänkbara håll.

Gränssnittet.

iPhone 4 levereras med version 4 av operativsystemet iOS. Som ägare av en iPhone 3G känner man igen sig till stor del igen, eftersom samma version av iOS även kan köras på iPhone 3G/3GS. Alla features fanns där redan, förutom bakgrundsbilder på hemskärmarna och stöd för multitasking. Så vad gäller OS’et så är det egentligen inget nytt under solen. Det som är trevligt är däremot att allt flyter på så grymt mycket snabbare på en iPhone 4. Hårdvaran gör verkligen enorm skillnad mot en 3G! Dessutom ser allting betydligt bättre ut på den nya skärmen.

Antennproblemet då?

Det många undrar över är förstås alla de skriverier som har varit kring det påstådda antennproblemet hos iPhone 4, som uppstår när du bryggar antennerna med din hand. Detta är något som Apple har adresserat i och med den presskonferens som hölls i förra veckan, där de erkände problemet men samtidigt påpekade att mer eller mindre alla smartphones har akilleshälar av det här slaget, något de också påvisade.
Jag har själv provat på min iPhone 4 och visst kan jag med det så kallade ”death grip” sänka min signalstyrka från tre staplar till en stapel (max antal staplar är fem men jag har normalt bara tre här hemma.) Jag har däremot inte lyckats döda mottagningen helt och ser det därför inte som något stort problem. Dessutom kan jag påvisa exakt samma problem på min gamla iPhone 3G genom att hålla den på ett liknande sett. Detta tyder alltså på att det inte är något nytt problem, utan att det bara har aktualiserats nu eftersom Apple med sin antenndesign i iPhone 4, tydligt visar var skarvarna mellan antennerna sitter.

FaceTime.

Apple slog ett hårt slag för videotelefoni när man presenterade iPhone 4 och funktionen FaceTime, som via kameran på framsidan låter dig videosamtala med andra. Dock med två stora begränsningar – det funkar BARA mellan två iPhone 4 och BARA över WiFi. Hopplöst!
Vi i Europa har ju kunnat använda oss av videosamtal på bred front sedan 2004 och det var någonting aldrig slog speciellt bra. Kvaliten på 3G-näten var bristfällig, batteritiden för 3G-telefoner var usel och det var ofta rätt dyrt att sända och ta emot data. Men nu, sex år senare plockar Apple upp funktionen igen, sätter två riktigt fåniga begränsningar och använder det som säljpitch. Visst, kvaliten på videosamtalen är hyfsad (jag har provat) och det funkar om man nödvändigtvis vill se den man pratar med, men så länge funktionen är låst till enbart iPhone 4 och WiFi-nät så tror jag snart att den kommer att bli bortglömd. Dock finns det förhoppning om att Apple kommer att öppna upp den här funktionaliteten för 3G och även för andra tillverkare. Och då kan det bli intressant.

En summering.

Den nya iPhone 4 är en välbehövlig uppgradering. Själv kommer jag från, och jämför med, iPhone 3G som är den telefon jag levt med under de senaste två åren. Då är klivet till en iPhone 4 som natt och dag. En rejäl uppgradering. För dig som idag kör med en iPhone 3GS så känns en uppgradering inte lika självklar. De funktioner som tillkom i iOS 4 funkar även på en 3GS och det enda som är nytt och av värde är väl i så fall den nya Retinaskärmen, filmfunktion i HD och det nya läckra utseendet. I övrigt kan jag känna att det inte motiverar en uppgradering på samma sätt som från en iPhone 3G, som ju ändå har någorlunda gammal hårdvara nu.

Det klart bästa med iPhone 4 är den nya skärmen. Den är otroligt detaljrik och måste helt enkelt upplevas för att man skall förstå styrkan i den. Risken finns att när du väl tittar på skärmen, så vill du aldrig gå tillbaks till din gamla telefon igen! 🙂

Hojta gärna till med en kommentar om du har tankar eller frågor kring Apples nya superpryl.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *