Dags att ladda din tommy gun!

Ett spel som jag alltid kommer tillbaks till och som jag aldrig riktigt tröttnar på, måste vara det otroligt fängslande tredjepersonsshootern Mafia. Trots att spelet släpptes år 2002 till PC så känns det fortfarande fräscht och jag har installerat det fler gånger än jag kan minnas de senaste åtta åren för att spela igenom det eller bara känna på atmosfären i den fiktiva staden Lost Heaven.

Mafia utspelar sig under 1930-talet i USA och man spelar en intet ont anande taxichaufför som blir indragen i en biljakt med maffian. Man lyckas undkomma och hamnar på god fot med ett av maffiagängen i stan. Sen är man fast.

Lost Heaven är en stor sandlåda till stad. Den är öppen och du kan röra dig fritt. Dock har spelet en huvudsaklig handling som du driver framåt genom att utföra uppdrag för diverse suspekt klientel i de olika stadsdelarna. Men vill du hellre bara åka runt på måfå så går det lika bra. Lite som i GTA, fast utan en massa sidouppdrag.

Men nu, åtta år senare är det alltså dags för releasen av uppföljaren, Mafia II. Spelets story har flyttat fram ett par decennier och vi befinner oss nu i mellan åren 1945 till 1957, i staden Empire Bay – också en fiktiv stad i USA. Tommyguns, kritstreckrandig kostym och borsalino är fortfarande var mans egendom även om vi får stifta bekantskap med en ny ensemble i Mafia II. Dock är upplägget och den påtagliga närvarokänslan detsamma som i det första spelet, vilket vi kan tacka tjeckiska utvecklingsstudion 2K Czech för – tidigare kända som Illusion Softworks då de gjorde Mafia och WWII-shooterserien Hidden & Dangerous.

I förrgår släpptes dessutom den efterlängtade demoversionen av Mafia II, som låter dig känna på livet som mafioso under 1940-talet. Det finns att ta hem för både PS3, Xbox 360 och PC. och vilket spel sen! Kan knappt bärga mig till  den 27 augusti då det släpps i fullversion här i Sverige (24 augusti i USA.) Jag har väntat i nästan åtta år på den här uppföljaren, och nu när den äntligen kommer så måste jag nästan nypa mig i armen för att vara säker på att det inte är en dröm!

Har du inte testat första Mafia? Kolla i fyndlådan eller begagnathyllan hos din lokala spelhandlare. Spelet släpptes för Windows, PS2 och Xbox och lär inte kosta många kronor idag. Men det är definitivt värt det. Handlingen, bilarna, musiken och miljön är grym!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *