En titt på Microsofts webbsida PC vs Mac.

Att Apple blir ett alltmer reellt hot mot marknadsledande Microsoft när det gäller operativsystemet Mac OS blev än mer påtagligt idag då Microsoft kände sig nödgade att lansera en ny webbtjänst under parollen PC vs Mac, där man går igenom varför Windows 7 vinner över Mac på ett antal av Microsoft definierade områden.

Även fast sidan är helt seriös så blir det hela lätt komiskt om man börjar läsa mellan raderna och vända på påståendena. Visst, Apple var först att likt en yngre bror hacka på storebror Microsoft – men allt som oftast med glimten i ögat. Nu verkar Microsoft dock ha tröttnat på det och försöker att sakligt ge tillbaks. Men har de rätt?

Som otroligt nöjd användare av både Windows 7 och Mac OS X 10.6 så tänkte jag här ställa påståenden mot verklighet, i den mån jag äger kunskapen att göra så. Jag kommer att göra det med allvar i grunden men med en portion humor strödd ovanpå, så bear with me. Nu kör vi!

Having fun

Macs might spoil your fun.
Det finns några saker du helt enkelt inte kan göra out-of-the-box med en Mac, som titta, pausa, spola tillbaka och spela in TV som på en DVR.

Sant. En Mac stöder inte inspelning out-of-the-box. Men att hävda att ”en Mac kan förstöra det roliga”, är verkligen som att kissa på sig. Det värmer för stunden. Men sen kommer varje Windowsanvändare till insikt om vad som verkligen kan spoliera det roliga – nämligen virus. Och när såg du ett Macvirus senast!?

It’s showtime.
Du kan inte få en Mac som levereras med en Blu-ray-spelare, TV-tuner, Memory Stick-läsare, eller inbyggt trådlöst 3G. Med Windows 7 kan du det.

Sant. Men Bluray är väl inte framtiden? Strömmad media är framtiden. TV-tuner och inbyggd 3G-anslutning må vara hänt men Memory Stick-läsare? What!? De allra flesta Appledatorer har SD-kortplats istället.

Game on!
De flesta av världens mest populära dataspel är inte tillgängliga för Mac. Och Mac kan inte ansluta till en Xbox 360. PC är redo att spela.

Sant. Och Mac kommer nog alltid att få lida för detta. Men det går åt rätt håll i och med att Valve lanserade Steam för Mac. Dessutom släpps fler och fler stora titlar båda på Windows och Mac numera. Men det är bara att konstatera att Mac är hopplöst efter. Uttalandet att ”Mac inte kan ansluta till en Xbox 360” är ganska kul. Det beror ju i så fall på att Microsoft inte låter en Xbox 360 ansluta till en Mac, och inte tvärtom.

Direct TV connection.
De flesta Mac-datorer kan inte ansluta till din TV om du inte köper en konverter. Många datorer som kör Windows 7 är utformade för att ansluta direkt till TV-apparater, så du kan se på filmer och se bilder på den stora skärmen.

Här garderar sig Microsoft med att säga ”de flesta”, vilket gör att man kommer undan sanningen att Mac mini är bestyckad med en hdmi-utgång och funkar mot din tv out-of-the-box. Snyggt!

Simplicity

Macs can take time to learn.
Den dator som är enklast att använda är vanligtvis den du redan vet hur man använder. Även om vissa kanske säger att Mac är lätt, är verkligheten den att de kan komma med en inlärningskurva. Datorer med Windows 7 ser ut och fungerar mer som de datorer du känner till, så du kan komma igång snabbt.

Nja! Är det något som Apple är grymma på så är det användarvänligheten. Jag betvivlar starkt att Mac OS har en högre inlärningskurva än Windows 7 – snarare tvärtom. Den målgrupp man vänder sig till, alltså Windowsanvändarna behöver man väl egentligen inte övertyga – om de nu inte tänkt lämna Windows för Mac OS istället. Men då letar de troligtvis inte efter skäl att inte byta hos Microsoft.

Working smoothly.
Saker fungerar inte på samma sätt på Mac om du är van vid en PC. Till exempel fungerar musen annorlunda. Och många av de genvägar som du känner till fungerar inte på samma sätt på en Mac.

What? Här vänder sig Microsoft återigen till Windowsanvändare. Man försöker inte precis locka Macanvändare med det här uttalandet! Och ett sånt uttalande sen! Musen fungerar väl visst likadant som på en PC? Det är ganska många år sedan som Macmöss bara hade en musknapp… Och avslutningsvis – Windows funkar inte alls på samma sätt som den Mac du är van vid. Och de genvägar du brukar använda på din Mac funkar inte i Windows. Så byt inte för allt i världen!

Use Windows 7 to simplify your life.
Windows 7 är utformat för att göra det enklare att göra de uppgifter som du gör varje dag, med funktioner som Mac inte har. Till exempel gör den nya Snap-funktionen det enkelt att visa två dokument sida vid sida.

Sant, till viss del. Mac OS har ingen smidig funktion för att jämföra två textdokument så som Windows 7 gör. Men vänder vi på resten av påståendet så kan man säga att Mac OS är utformat för att göra det enklare för dig att utföra dina dagliga uppgifter, med funktioner som Windows 7 inte har!

Touch and go.
Till skillnad från Mac-datorer, har många datorer som kör Windows 7 stöd för touch, så du kan bläddra i nättidningar, bläddra igenom fotoalbum, filer och mappar med bara fingrarna. Datorer med en fingeravtrycksläsare låter dig logga in med bara ett finger.

True! Även om Apple är marknadsledande på touchbaserade gränssnitt och måttstocken efter vilken alla konkurrenter mäter sig, så har man ännu inte introducerat detta i Mac OS. Dock finns funktionen i iPad vilket torde bevisa för oss som provat, att Apple fortfarande regerar inom området.

Working hard

Macs don’t work as well at work or at school.
Om de flesta av datorerna på kontoret eller i skolan kör Windows kan du finna det svårare att få saker gjorda med en Mac.

D’oh! Vänd på det: Om de flesta datorerna på kontoret eller i skolan kör Mac OS kan det bli väldigt krångligt att få saker gjorda på en PC. Allt beror på vad man är van vid.

Sharing documents and spreadsheets.
Om du använder Apples kontorssvit kan fildelning med PC-användare vara knepigt. Dina dokument kanske inte ser korrekta ut och kalkylblad kanske inte beräknas korrekt.

Nix. Även om du föredrar använder iWork kan du välja att spara dina arbeten i Microsoftformat, för att underlätta öppnande och redigering på PC. Trivs man bättre med Word och Excel så finns även Microsoft Office for Mac. Problem solved!

Giving presentations.
Du måste köpa en separat konverter för att ansluta din Mac till en standard VGA-projektor. De flesta datorer med Windows 7 ansluter lätt.

VGA-projektorer är väl utdöende? Nyare projektorer har både hdmi, dvi och displayport. En fördel med Mac är att de har ir-mottagare, vilket gör att du kan styra din presentation med Apples fjärrkontroll, utan att behöva köpa extra tillbehör. Hepp!

Protecting your drives.
På en Mac kan du bara kryptera din hemkatalog out-of-the-box. Med Windows 7 Ultimate, kan du kryptera hela din hårddisk och även USB-enheter. Så dina saker kan vara säkrare vart du än går.

Retailpriset på Mac OS X 10.6 är drygt 350 spänn i butik. Windows 7 Ultimate kostar i butik drygt 2000 kronor. Gissar att jag kan köpa en hyfsad krypteringsprogramvara för de 1650 kronor som jag får över…

Sharing

Mac’s don’t like to share.
Minst halva nöjet med att ha en dator är att dela saker som är viktigt för dig med andra människor. Detta är svårare att göra på en Mac.

Jaha? Says who? Varför är detta svårare på en Mac?

Securely share your movies, music, and photos.
Med en Mac är det svårare att upprätta säkra delning för dina foton, musik & filmer, dokument och även skrivare med andra datorer i ditt hemmanätverk. Med funktionen HomeGroup är det enkelt att ansluta alla datorer i huset med Windows 7.

Med iTunes och iPhoto är det en piece of cake att dela ut film, musik och bilder i nätverket. Dokument och skrivare är heller inga problems.

It’s easy with a PC.
På en Mac måste du manuellt ställa in fotodelning, manuellt ställa in musik- och filmdelning, manuellt ställa in fildelning och manuellt ställa in skrivardelning. Det är lätt att automatiskt och säkert nätverka med alla datorer i huset när de kör Windows 7.

En markering i iPhoto och en markering i iTunes så är all din media utdelad. Blir inte mycket enklare än så va?

Compatability

Macs might not like your PC stuff.
Enkelt uttryckt, om du är en PC-användare så är det många av dina favoritprogram som inte funkar på en Mac. Med en marknadsandel på 10 mot 1 för PC mot Mac, är verkligheten den att de flesta dataprogram är utvecklade för att köras på PC.

Om man vänder på det. PC’s might not like your Mac stuff. Och förresten så kan man köra Windows på en Mac. Men kan man köra Mac OS X på en PC!?

Hassle-free files at work.
Filformaten i Apples kontorssvit går inte att öppna i Microsoft Office på PC. Det kan innebära krångel för Mac-användare att dela dokument med PC-användare.

Återigen, Apple iWork kan spara i Officeformat så det är inget problem. Dessutom kan iWork öppna Officedokument. OCH återigen, Microsoft Office finns även för Mac.

Programs you already know.
Om det finns en Mac-version av ett program du behöver, måste du köpa det igen och lära dig hur man använder det på en Mac.

Om det finns en Windowsversion av ett program du behöver, måste du köpa det igen och lära dig hur man använder det på Windows.

Choice

Macs don’t let you choose.
PC ger dig en mycket större valfrihet och möjligheter för pengarna. Du kan få datorn du vill, i den storlek och färg du vill, med de egenskaper du vill ha. Du har helt enkelt inte så många alternativ med en Mac.

Sant. Med hundratals tillverkare och tillbehör så är det enkelt att designa sin PC nästintill i oändlighet. Vad du däremot inte får är lika hög kvalitetskänsla som med en Mac.

Loaded with features.
Du kan inte få en Mac med en Blu-ray-spelare, TV-tuner, Memory Stick-läsare, eller inbyggt trådlöst 3G. Datorer med Windows 7 kommer ofta med funktioner som inte finns på ens de mest välutrustade Mac-datorer, inklusive Blu-ray, eSATA, multi-format-kortläsare, Touch, och mobilt bredband.

Detta är också helt sant. Apple saknar en del när kommer till extra lull-lull. Notera också att Microsoft också tagit med den här punkten, nästan ordagrant, som nummer två på listan.

Available in your favorite color.
Mac-datorer finns endast i vitt eller silver. PC-datorer finns i ett fullt spektrum av färger över ett brett prisspektrum.

True! Men kom ihåg att medan den askgrå PC-datorerna stod gömda under skrivbordet på 90-talet så lanserade Apple sin populära iMac i alla möjliga färger. Nu har man däremot släppt den tanken på datorsidan och levererar sobert designade datorer i borstad aluminium och glas istället. Däremot går iPods att få i fler färger än du kan räkna till.

More digital media.
Med datorer som kör Windows 7, kan du spela upp videoklipp och musik lagrad på din hemdator när du är på språng, gratis. Apple tar 99 dollar per år för sin onlinetjänst.

Sant. Och här måste Apple snart göra någonting drastiskt. Visst, man har löst det smidigt med iPod men en streamad lösning vore ju guld. Vi hoppas att en sådan lanseras i samband med nära förestående iTunes 10. Den som lever får se…

Ja mina vänner, där har ni det! Visst är många påståenden korrekta men en den av dem är, om inte helt felaktiga, så ändå väldigt vinklade och luddigt formulerade. För att du själv ska kunna bilda dig en uppfattning, ta och surfa bort till Microsofts PC vs Mac-sida och läs själv. Och glöm inte att ta det här blogginlägget med en nypa salt och en stor portion humor. Fast visst ligger det en del i det jag skriver ändå? 😉

19 kommentarer

 1. Håller med dig, bra formulerat :). Windows 7 har sina fördelar, absolut! Däremot trivs jag bättre med OS X. Kan också från insidan avslöja att majoriteten av studenter på Stockholms Universitet som läser något med data/programmering/matte använder sig av en Mac (flest vanliga MacBook). Sedan kommer Linux på en andra plats (körandes på MacBooks). Sist har vi Windows 7 (på fula Toshiba burkar..)

  1. Tjena Mackan!
   Japp, både Windows 7 och Mac OS X har såklart sina respektive fördelar. Jag föredrar helst min Mac när jag är på skaparhumör. Och PC’n står alltid redo för lite hardcore gaming!

 2. Kul inlägg. Du har liksom jag noterat en viss desperation i MS lägret de sista 6-8 månaderna. De lyckas inte komma med mycket nytt och med Steve Ballmers klumpiga kommentarer så ser det inte ljust ut på innovationssidan hos MS. Dock klarar de sig ju bra på OS och Office sidan än så länge. Tror dock att det kan komma en tipping point snart. Det blir allt mindre viktigt vilket OS man kör då allt mer blir webbaserat och detta kommer snabbt att märkas för hemanvändarna, vilket verkar vara de som MS vänder sig till på sin PC vs MAC sida. Om de inte kan komma med en bra tablet/pad så kan slaget om hemmanvändarna bli tufft för dem.

  1. Hej namne!
   Microsoft är ju dessutom grymt stora på serversidan när det gäller operativ, applikationer och databas. Vet inte hur de står sig mot andra databastillverkare men de känns otroligt starka där.

   Men det ska väldigt intressant att se vad de har på gång med Windows Phone 7 och en eventuell iPadutmanare.

 3. Angående punkten med kryptering så har OS X funktionen att kryptera hemmamappen samt att man kan skapa krypterade skivavbilder som man kan spara i och därmed kryptera hela hårddiskar, USB mm… Så behovet av ett externt krypterinsprogram finns inte i OS X alls till skillnad mot W7, förutom Ultimate för 2745:-

  Detta sedan OS X 10.5 om inte tidigare….

  1. Hej Mattias!
   Ser man på, det visste jag inte. Jag har själv aldrig brytt mig om kryptering på mina maskiner, men nu lärde jag mig nåt nytt. Tack och bock! 🙂

 4. Det där med att genvägar inte funkar – hur många procent av windowsanvändarna använder egentligen mer än ctrl-c och ctrl-v? De funkar exakt likadant på OSX. Det gäller de flesta andra ”vanliga” kortkommandon också.

  Adobes genvägar är exakt samma på Win och OSX.

  Många av de här argumenten är bristfälliga och på gränsen till osanna, medan andra är direkta lögner (”Macs don’t like to share”). Till exempel är det ju en riktig pain in the ass att ansluta Windows till tv-apparater och projektorer, även om datorn råkar ha HDMI- respektive VGA-anslutning. Inställningarna blir olika varje gång och ofta krävs en eller ett par omstarter för att få det att lira. Visst krävs en adapter för de flesta macar, men det fungerar ju klockrent att ansluta och koppla ifrån – varje gång!

  1. Hej Jonas!
   Jag satt också och funderade på det när jag skrev inlägget, men själv använder jag betydligt mycket fler kortkommandon i Windows. Dock kan jag tänka mig att Adobe har varit smarta nog att göra detta på samma sätt oavsett plattform. Skulle förmodligen bli ett himla liv om det sett annorlunda ut på Mac än på PC.

   Och det där med att ansluta en extern skärm eller projektor på en Windowsburk kan vara en riktig pina ibland, lite beroende på grafikkort och inställningar. Men på en Mac så funkar det bara! 🙂

 5. Gillar sättet du belyser situationen och deras (MS) kampanjsida.
  Skönt att läsa att de flesta som kommenterar använder bägge sidor vilket ger med reell tyngd åt argumenten.
  Själv vet jag ingenting om Windows 7 och kommer förmodligen aldrig att göra det. Detta skriver jag utan att fälla några tårar … 😉
  Däremot vore intressant att höra vad ni proffs tycker om uppstartstid på Mac vs PC. Kompisen klockade sina pc vänners uppstartstider och kom fram till att de förlorade 20- till 40 min per dag. Han var däremot igång på ett kick.
  Jag tyckte att de skulle fakturera MS för förlorad arbetstid … 😉
  Vad är din uppfattning Jonasson?
  Tack än en gång för en bra jämförelse!

  1. Hallå Hasse!
   Ja, det är lite lättare att väga argumenten om man har erfarenhet från både Windows- och Maclägret.
   Jag tycker nog att mina Macar bootar betydligt snabbare än mina Windowsmaskiner, men det beror ju å andra sidan på att jag har en massa raidcontrollers och annat junk som skall posta upp ordenligt efter BIOS post på Windowsburkarna. Dock gör en SSD-disk som systemdisk underverk för uppstartstiden för Windows.

   Själv har jag alltid alla mina datorer igång jämnt (miljöbov?) och jag bootar sällan om dem vilket gör att 35-40 sekunders uppstartstid inte stör mig nämnvärt.

   Ha det riktigt gott!

 6. Microsoft skjuter sig i foten eller så visar de sitt rätta ansikte i sin uttalanden kring office.

  Det är knappast så att Office följer med win 7 och det kostar typ samma för mac som för pc. Däremot har de rätt i att officedokument fungerar bättre på PC än på macen. Jag har alltid trott att det beror på att bla .doc-formatet är så dåligt skivet att inte ens microsoft lyckas öppna det korrekt i Office på macen. Tydligen har jag fel.
  Microsoft erkänner indirekt att de gör en sämre version av Office till macen i sina uttalanden ovan. Det är svagt.

  Om man nu måste öppna .doc korrekt går det som sagt att köra win på macen. Man behöver inte ens boota om. Min erfarenhet av win på en mac är dessutom att det går mycket snabbare att köra windows i en mac än i en PC.

  1. Hallå Gabbeq!
   Intressanta tankar du för fram där, avseende att Microsoft indirekt erkänner att man har givit DOC-formatet ett sämre stöd på Macen. Kan det verkligen vara så? Jag tror att Microsoft refererar till tredjepartsprodukter i första hand, men tanken är likväl intressant.

   Och ja, den snabbaste datorn du kan köra Windows på – är en Mac. Enligt en undersökning av MacWorld förra året. Inte illa! 🙂

 7. Jag har länge funderat på att testa en mac. Det enda som står i vägen är att jag inte får ha vilka delar jag vill i den. Om jag inte är skitrik förstås. Men det är jag inte.

  1. Hallå Daniel!
   Jag hade lite av samma uppfattning innan jag köpte min första Mac. Jag är PC-ägare sedan många år tillbaks och van att bygga mina egna burkar för att få maximal prestanda där jag behöver den.
   Detta går inte att åstadkomma med en Mac, om man inte är beredd att betala överpris för det – precis som du påpekar.
   Dock är moderna Macar lika modernt utrustade med Intels Coreprocessorer, hyfsat med ramminne, bra diskar och schysst Geforcegrafik. Så numera finns det faktiskt en Mac för alla!

   Så ta på dig jeans, en svart polotröja och sneakers och steppa sedan in hos din närmaste Applehandlare och känn på grejorna! 🙂

 8. Tack för genomgången, har inte själv läst MS sajten, men den var rent häpnadsväckande lögnaktig emellanåt. Men jag har å andra sidan inga höga förväntningar på pyttemjuk. Kom hit för att jag undrar om de fortfarande jävlas med Mac-användare med att inte tillåta dokumenten bli exakt lika mellan versionerna i Officepaketet?

  1. Hej!

   Såg just att Microsoft faktiskt har tagit bort sin jämförelsesida. Inte helt oväntat om du frågar mig.

   Angående din fråga så tror jag att från och med Office for Mac 2011 så blir väl dokumenten helt lika, men jag vågar inte ta gift på det. Men i vilket fall så blir dem kompatibla, vad det nu må innebära i MS värld… 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *