(Förra) veckans teknikköp.

Grafikkort! Som gamer kan man aldrig få nog av dem. Man kan lägga precis hur mycket pengar som helst på ett schysst grafikkort. Det enda problemet är att så fort man har burit hem det så har det tappat i värde, precis som med all teknik man släpar hem.

Därför brukar jag göra så att jag inte köper grafikkort ur toppsegmentet utan tittar mer på budgetkorten av senaste modell. Då får man mest ”bang for the buck”, om du frågar mig. Så även denna gång tycks det mig!

I torsdags svängde jag nämligen ut till Inet efter jobbet och plockade upp ett Gigabyte GTX 460 1GB OC. Ett överklockat Geforcebaserat kort med NVIDIAs senaste kretsuppsättning, Fermi. Just GTX460-korten har fått goda betyg för att vara väldigt kompetenta men till ett lågt pris. Visst, det är ett bra hopp upp till toppmodellen GTX480 (och kommande GTX485 för den delen) men 460-kortet presterar ändå hyggligt! DX11-stödet finns där och jag kan maxa de flesta reglage i de senaste spelen vilket ju ger en viss tillfredsställelse!

Jag bytte denna gången upp mig från ett annat budgetkort och också har varit en god vän och ett väl presterande kort – nämligen ENGTX260. Också ett Geforcebaserat kort men med knappa ett och ett halvt på nacken. Det funkar fortfarande oerhört bra men i min gamingrig så var det först och främst grafiken (och några av hårddiskarna) som började bli flaskhalsar. Kör för övrigt på en Core i7 920 med 6GB DDR3 som jag är extremt nöjd med.

Tittar vi på hur riggen presterar i 3DMark Vantage så låg jag innan grafikkortsuppdateringen på 10 650 poäng (ingen överklockning) och efter bytet hamnade jag på 15 941 poäng. Det vill säga en 50-procentig ökning, allt tack vare det nya GTX460-kortet. Och DX11-stödet satt förstås som grädde på moset. Därför är jag extremt nöjd med mitt senaste prylköp!

8 kommentarer

 1. Verkar vara ett bra grafikkort det där. Själv har jag den gamla räven Radeon 4850 som tuffar på rätt bra. Blir nog inte ett nytt grafikkort i år, kanske när 6000 serien från Radeon gått ner i pris, vilket lär bli nästa höst. Typ :). Heja röda laget!

  1. Haha! Själv har jag faktiskt aldrig ens ägt ett Radeonkort. Vet inte varför egentligen, men så fort hypen kring 3Dfx och deras Voodookort hade lagt sig och NVIDIA lanserade sitt första 3D-kort så stod jag där med mina sedlar i handen och på den vägen är det!

   Heja gröna laget! 😀

 2. Själv kör jag på ett GTX260 forfarande i gamingburken. Är faktiskt riktigt nöjd med det… kanske börjar bli lite gammalt, men inget jag stört mig på. En Q9550 på 2,83Ghz med 4gd DDR3 samt SSD för system. Fungerar nog bra för det lilla jag spelar… blir lite NFS Shift och möjligtvis lite CS 😉

  1. Tja Kim!
   GTX260 duger fint (inte speciellt förvånad över att du hade ett sådant heller) för gaming. Lirar man inte det senaste så finns det ingen anledning att byta. SSD är däremot en trevlig upplevelse. Det kör jag själv som primär disk. Hej vad det går!! 😀

 3. Hej Magnus!

  Vet du vad det är för en apps som man kan använda så att korten blir (tror svartvita oxå) som gammla kort?

  Mvh, Veronica

  1. Hej Veronica!
   Menar du en app till iPhone, till Android eller till någon annan mobiltelefon? Eller kanske ett datorprogram?

   Talar vi om iPhoneprogram så kan jag rekommendera dig att titta på Histamatic, Polarize, Plastic Bullet, Black And White Camera och PhotoEffect.

   Lycka till!

   1. Hej Igen!

    Jag menar till iPhone, dumt att inte skriva de kanske 🙂
    Okej, tack för tipsen, ska genast kolla in

    Mvh, Veronica

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *