I väntan på Plex Nine.

Jag och Jezper satt tidigare ikväll och diskuterade videouppspelning på nya Mac mini och då i synnerhet under mediacentret Plex.

Plex, som just nu befinner sig i version 0.8.5, har idag inte stöd för hårdvarubaserad avkodning för H.264-video (Blu-ray m.fl.) vilket gör att uppspelning av material i 1080p ibland kan hacka. Personligen upplever jag inte detta problem speciellt ofta. Ibland går det dock att se att bilden inte flyter på helt mjukt vid kamerapanoreringar men det blir aldrig värre än så. Till exempel kollade vi på Avatar igår i full-hd och jag kan inte dra mig till minnes att jag upplevde några sådana problem alls. Och det är ändå en film som bjuder på otroligt mycket detaljrikedom och mycket rörelse!

Jezper däremot, verkar ha större problem än mig med detta på samma hårdvara. När det händer mycket på skärmen så laggar det rejält och allting mer eller mindre fryser för ett ögonblick. Jag vet inte exakt vilka filmer han har testat med men spontant verkar det som det faktiskt skiljer sig en hel del mot min upplevelse. Kan ju förstås bero på aktiva program i bakgrunden eller dåligt källmaterial men är det konsekvent så att detta är problem, då verkar det väldigt skumt.
Han berättade att han också testat den nya betan där Plexteamet inkluderat stöd för hårdvaruavkodning. Där verkar problemet vara ur världen, eftersom Plex då kan förlita sig på att det kraftfulla GeForce 320M-grafikkortet i Mac minin tar hand om videoavkodningen istället för att låta film mjukvaruavkodas. Dock dras den betaversionen fortfarande med buggar och det är inte förrän i version Plex 0.9 (Plex Nine) som den kommer att bli standard (och förhoppningsvis stabil.)

Jag har inte direkt gjort någon djupare analys i ämnet, mer än att konstatera att jag inte upplever några egentliga problem med 1080p-material på min Mac mini. Kör du också Mac och Plex eller annan lösning? Hur upplever du i så fall uppspelning av HD-material?

Kommentera gärna!

7 kommentarer

 1. Går inte att jämföra 1080p med 1080p om man inte vet vilken kodning och bitrate som används. De tyngsta filerna för mig är okomrimerad film som ligger på ett par hundra MB per sekund. Då brukar diskarna inte hinna med.

  Mer rättvist att jämföra bitrate än upplösning.

  Ang. Panoreringar så är det ett vanligt problem med 24p media som spelas upp i 50hz eller 100hz. Min tv klarar inte av att visa 24p/23.9777 så då blir det några bilder som inte synkas då och då. Nya apparater har nog 24/48/50 lägen.

  Går ju komma runt detta program med reclock program som drar upp hastigheten på materialet, fungerar ofta rätt bra.

  1. Tjena Johan och tack för insiktsfull information. Jag är på tok för dåligt inläst på hd-material för att uttala mig men jag förstår att det är skillnad på källmaterial och källmaterial. Dock klargör du det på ett tydligt sätt.

   Vi kan alltså konstatera att det inte är bara svart och vitt utan att det finns ett antal gråskalor däremellan också. Det beror på en mängd parametrar och uppsättningar. Saker och ting som ligger långt utanför mina expertisområden.

   Tack!

 2. Tycker inte jag upplever några större problem med min mac mini. Jag försöker iofs hålla mej ifrån dom stora blue ray image filerna på 40-50GB och istället titta på mkv varianterna i 720p och 1080p.

  Min mac mini är ju av samma modell som den du förkastade i våras då den nya kom. 4GB ram och snöleoparden

  1. Tja göbbe!
   Jag tyckte själv inte att jag upplevde några större problem med min gamla Mac mini (mid 2007) och hd-material. Visst, jag höll mig ifrån de allra största mkv-filerna. Men nya Mac mini hanterar även dessa filer märkbart bättre.
   Körde som sagt en 20GB .mkv av Avatar häromkvällen utan några som helst problem och det kunde jag inte göra på min gamla.

   Men den riktiga skillnaden lär jag se när Plex Nine lanseras och stöd för hårdvarudekodning introduceras skarpt. Då får mitt NVIDIA-kort jobba! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *