Mina tankar om Googles nedläggning av Wave.

Igår kom ett trist, men i ärlighetens namn, ett ganska väntat besked från sökjätten Google. Man lägger ner sin sociala plattform Google Wave.

Google Wave lanserades under hösten 2009 som den webbtjänst som skulle vara det största sedan e-post. Enligt Google skulle Wave binda samman e-post, direktmeddelanden, sociala nätverk och wikis i ett samlat kommunikationsflöde. Varje diskussion, flöde eller wave delas av dem som ingår i diskussionen och allt du ser på skärmen uppdateras i realtid när någon interagerar med waven med text, bilder och plugins.

Men tyvärr kom användarbasen aldrig till Google Wave. Eftersom tjänsten var och är  invite-only, blev den hett eftertraktad bland de som alltid vill prova saker först – nämligen vi geeks! Men alltför få fick tillgång till Wave och att sitta ensam på en wave och inte kunna dela den med någon var lika trist som att skriva ett mail och sedan inte ha en mottagare.

Dessutom var Google Wave en ganska buggig upplevelse initialt och rullade egentligen bara någorlunda på Googles egen webbläsare, Chrome – som heller inte var speciellt väl spridd vid tidpunkten. Dessutom så underhöll inte Google sin nya skapelse med nya funktioner.

Allt detta sammantaget gjorde att användarna svek Google Wave. Tyvärr.

Jag har själv använt Google Wave. Inte extremt mycket, men jag har haft igång tjänsten varje dag och sett hur den har utvecklats till en numera relativt stabil produkt.
Men beslutet kom ändå inte oväntat. Google har som sagt inte gjort någonting åt den rent innehållsmässigt eller utseendemässigt. Tråkigt, eftersom Wave är en tjänst som bygger på mycket intressant teknik och som defintivt hade potential att bli någonting riktigt bra.
Google är som bekant duktiga på att starta nya projekt och testa ny teknik. Desto sämre är dem på att bygga intuitiva och snygga gränssnitt som attraherar användarna. Kanske var inte Wave mogen för oss? Kanske är vi inte mogna för Wave? I vilket fall blev igår Google Wave ett projekt som vid årsskiftet 2010/2011 placeras i malpåse.

Hoppas bara att vi får se delar av Wave återuppstå i en annan form framöver. Då kan tjänsten bli riktigt grym!

4 kommentarer

 1. Bra sammanfattning! Tycker Google bör se över sina produkter och inte bara pumpa ut nya tekniker (även om det är roligt samt intressant) och se till att de fungerar bra redan från början. Wave kände lite som du skrev i början som en ostabil produkt men som sedan fick fart. Gmail är väl deras produkt jag gillar bäst, tätt efter placeras sig Chrome.

  1. Tjena Marcus!
   Ja, Google är enormt duktiga på att pumpa ut experiment – en del mer lyckande än andra. Tror att Wave hade kunnat göras riktigt bra om det hade lanserats rätt och fått ett bättre GUI.

   Men Google har som sagt många bra lösningar och produkter i sin portfölj. Själv är jag en stor fan av Google Earth, Google Maps + Street View och Google Translate.

 2. Jag har använt Wave en hel del både privat och på jobb. Från början var det lite väl skakigt men den senaste tiden tyckte jag att det fungerade bra.

  Jag trodde och hoppades att Wave skulle fortsätta stabiliseras och utvecklas så det är riktigt tråkigt att de nu lägger ner det hela.

  Lite förvånad blev jag också med tanke på att Wave-teamet bloggade om Wave så sent som den 27:e juli och då var det inget som tydde på att det var nedläggning på gång. (http://googlewave.blogspot.com/2010/07/stop-waving-time.html)

  1. Hej Peter!
   Ja, Google Wave har definitivt blivit en mycket bättre och mer stabil produkt nu mot slutet. Det är tråkigt att de väljer att lägga ner den istället för att satsa lite mer krut på gränssnitt och plugins till den.

   Vi får hoppas att tekniken från Wave kommer att dyka upp i nya Googletjänster framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *