Några tankar kring Mafia 2.

Sedan actionliret Mafia 2 släpptes i Europa igår så har jag nu spelat det i dryga nio timmar och skapat mig en bra bild av det. Jag har läst ett antal recensioner av spelet och det förvånar mig att recensenterna spretar så i sin betygsättning. Exempelvis ger Eurogamer spelet 4/10 i betyg medan svenska Gamereactor ger det 9/10. WTF!? Varför blir det så här?

Jag tror mig ha svaret.
I flertalet av de recensioner jag läst om Mafia 2 så drar recensenten paralleller till Grand Theft Auto 4, och jag tycker mig kunna ana att betyget dras ner därför att Mafia 2 inte är GTA.

Mafia 2 är, liksom sin föregångare, ett stort öppet spel men med en tight story som gör det hela mer linjärt. Detta till skillnad mot GTA som ju är en stor sandlåda men utan någon intensiv huvudsaklig handling. Det är nog främst här som jag känner att recensenterna drar lite felaktiga paralleller. Det torde vara näst intill omöjligt att designa ett spel med en djup handling som driver spelet framåt och samtidigt göra det till en sandlåda.

Jag tycker att Petter Hegevall borta på Gamereactor beskriver detta på ett bra sätt i sitt blogginlägg ”Frihet på bekostnad av story”, där han just tar upp dessa paralleller.

Själv tycker jag att både Mafia, GTA-serien (speciellt GTA 4) och Mafia 2 är underbara spel – alla på sitt sätt. Men det är farligt att jämföra dem. GTA känns mer spelardrivet medan Mafia är handlingsdrivet, om du förstår vad jag menar. Båda serierna är grafiska mästerverk för sin tid och både karaktärer, ljud och fysik är riktigt bra. Men de tävlar inte i samma division. Mafia är Mafia, helt enkelt. EA försökte sno åt sig en bit av kakan med Godfather men det gick inte alls. Godfather var mer åt GTA-hållet än åt Mafia.

Personligen tycker jag att Mafia 2 förtjänar ett betydligt bättre betyg än vad en del sajter tilldelar denna titel. Det är ett otroligt välpolerat spel som varit under utveckling sedan 2003. Och nej, det är inte ett GTA i 50-talskostym.

Läs några recensioner av Mafia 2:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *