Senast spelade: Mafia 2.

Efter dryga 12 timmars speltid så har jag nu spelat igenom Mafia 2 och det känns allt lite tomt att lämna Empire Bay bakom sig nu.

Mafia 2 är alltså uppföljaren till det första spelet i serien, Mafia – som släpptes 2002. Spelet hyllades då för sin täta story och för sin detaljerade spelupplevelse, vilket gjorde att ribban och hypen sattes högt inför releasen av Mafia 2.

Första intrycket.

När man drar igång Mafia 2 för första gången så är det som att träffa en gammal vän som man inte sett på läge. Det mesta är sig likt trots de åtta år som gått mellan ettan och tvåan. Storyn känns välskriven och allt beter sig som man förväntar sig. Det märks att många av dem som var med och utvecklade ettan fortfarande är kvar och ger liv åt tvåan, vilket är genomgående positivt. Grafik- och fysikmotor har förfinats och grafiken känns överlag helt okej. Spelet har hyfsat höga hårdvarukrav men möter du dem så kan du vänta dig en härlig spelupplevelse!

Empire Bay heter staden för skådespelet som vi kallar Mafia 2. En stor, öppen yta som du får tillgång till direkt. Jämfört med staden Lost Heaven i ettan så är den ungefär lika stor, men utvecklarna har lagt till möjligheten att besöka affärer för att köpa kläder, vapen och mat. Detta tillför egentligen ingenting till spelet förutom då mat och vapen, vilket kunde hanterats på annat sätt. Nu känns det mest lånat från GTAIV.

Att jämföra Mafia 2 med GTAIV.

Tanken på GTAIV är aldrig långt bort när man tittar på Mafia 2. Det är helt klart samma typ av spel om man ser det på ytan. Man kör bil till sina uppdrag, man går ur bilen, knäpper en kille och åker tillbaks för att hämta belöningen. Dock är storyn betydligt djupare och mer välskriven i Mafia 2 vilket gör att man ganska snabbt dras in i handlingen. Av samma anledning är Mafia 2 också betydligt mer linjärt än GTAIV. Det finns inga sidouppdrag och du tjänar egentligen ingenting på att cruisa runt på gatorna och råna butiker. Visst, du kan åka upp och dumpa bilar hos Bruski på bilskroten men egentligen är det bara den linjära huvudsakliga handlingen som för dig framåt. Och du har inte heller flera olika alternativ att välja på i pressade situationer, som i GTAIV, utan här är du förvisad till en förutbestämd story.

På ytan kan dessa spel alltså verka lika men rent spelmekaniskt och berättartekniskt så skiljer sig Mafia 2 oerhört mot GTAIV. De skall inte jämföras trots att de har sina likheter. Gör du det, blir du förmodligen bara besviken.

Till sist.

Mafia 2 är ett bra spel, trots sina brister. Vi som spelat igenom GTAIV saknar förmodligen friheten att göra vad vi vill i staden men detta måste man lägga åt sidan när man sätter sig med Mafia 2. Förbered dig istället på en välskriven maffiaberättelse om en ung man och hans leverene i den amerikanska storstaden på 1940- och 50-talet.
Det känns välpolerat, med trovärdigt manus, bra dialog och bra musik. Dock tenderar händelserna att avlösa varandra utan att man hittar hämta andan emellanåt. Utvecklarna har slängt in en del kuriosa i form av bostäder där du kan sova (spara spelet), garage där du kan uppgradera och reparera din bil, affärer för inköp av vapen och kläder. Inget av dessa tillför dock någonting och utnyttjas knappt alls under spelets gång, vilket är synd.

Slutligen måste jag ändå säga att Mafia 2 är ett grymt bra spel om man gillade ettan. Det blir inte mer mafioso än så här. Dessutom finns ett par härliga referenser till första spelet, så det är en klar fördel om man har spelat igenom det innan man sätter tänderna i tvåan.

Så ta på din Borsalino och ladda din Tommygun. Dags att göra stan osäker!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *