Mitt första intryck av Sony Ericsson Xperia X10 Mini.

Förra helgen passade jag, under ett par dagar, på att bekanta mig med Sony Ericssons minsting i Xperia-serien, nämligen Xperia X10 Mini.

Här är mina första intryck av telefonen.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini är en liten smartphone med en 2,6 tum kapacitiv touchskärm med upplösningen 240×320. Under skalet snurrar en 600MHz processor som hjälper till att ge rättvisa åt operativsystemet Android v1.6 som dessutom är uppklätt i Sony Ericssons TimeScape-skrud. Vidare hittar vi en A-GPS, en hyfsad 5-megapixelkamera och möjlighet att expandera det inbyggda minnet (128MB) med hjälp av ett MicroSD-kort på upp till 16GB.

Luren ligger skönt i handen men känns tyvärr ganska plastig. Det knarrar oroväckande i plasten som utgör det kombinerade bakstycket och batteriluckan, när man kramar den i handen. Byggkvaliteten känns inte alls lika hög som i storebror Xperia X10 Mini Pro. Dock är luren väldigt lätt med sina 88 gram och det beror givetvis på att Sony Ericsson valt plast som det primära materialet för att göra luren så lätt som möjligt – vilket man också lyckats med. Men dock får sig alltså kvalitetskänslan en törn här.

Tittar vi vad gränssnittet erbjuder så är det en något modifierad version av Android 1.6 som möter oss. Den lilla skärmen begränsar tydligt användarupplevelsen genom att bara erbjuda en widget per sida. Detta har Sony Ericsson försökt lösa genom att låta varje skärmhörn i det ovanpåliggande skalet TimeScape agera genväg till någon av dina favoritfunktioner, såsom knappsats, telefonbok, musikspelare och meddelanden.
TimeScape-gränssnittet bjuder också på integration mot Facebook och Twitter.

Det virtuella tangentbordet i X10 Mini känns faktiskt förvånansvärt responsivt. Det funkar faktiskt riktigt bra. Dock känns funktionen ”snabbskrift” eller ”fast type” inte speciellt responsiv eller ens användarvänlig. Kom på mig själv med att använda den gamla klassiska inmatningsmetoden där man trycker exempelvis fyra gånger på siffran sju för att få fram bokstaven S. Men jobbar man med fast type så har man ju möjlighet att spara ord som man ofta använder, och då lär det väl funka bättre efter hand. Men för en iPhoneräv som mig så gav den inte någon aha-upplevelse.

Slutligen kan jag konstatera att Sony Ericsson Xperia X10 Mini känns som, och är, en budgetmobil. Den känns plastig och andas inte kvalitet. Batteritiden är inte heller någonting att hänga i granen. Skärmen är dock hyfsat responsiv (snäppet vassare än min HTC Hero) och TimeScapefunktionerna kan säkert tilltala dem som gärna hänger på sociala nätverk. I övrigt kan vi notera att Sony Ericsson idag släpper Android v2.1 till sina Xperia-mobiler, inklusive X10 Mini – vilket bör göra mobilen lite mer kompetent, då den låser upp ny funktionalitet och bjuder på en del andra godsaker i gränssnittet.

Så är du i behov av en slit-och-släng-mobil eller en billig instegsmodell till Androidvärlden så kolla in Sony Ericsson Xperia X10 Mini.

4 kommentarer

 1. Hello broe!

  Jag sitter i bilen till Götet nu och kommer styra upp Comhem försäljning med Viasat gänget på hem&villa mässan imorgon till söndag!

  Titta förbi!

  1. Yo!
   Håller ni till på Svenska Mässan eller? Kan eventuellt hinna dit över lunchen i morgon, torsdag. Sen på fredag bär det av till Stockholm – Gamex, du vet! 😉

 2. Damn! Blev inget denna gång! Jag valde mellan Gamex och Hem&Villa, Hem&Villa är ett bättre event förr oss så slutade med det valet…

  Take care!

  1. Synd. Jag hann tyvärr inte komma loss under lunchen igår heller. Det var kundlunch och man kan inte gärna dra iväg på annat. Men vi får styra upp det snart!

   Ha det gött broder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *