Recension av sju Twitterklienter.

Idag har jag tagit en titt på hela sju olika Twitterklienter för Windowsplattformen.

Idén sprang ur ett behov jag kände i helgen, nämligen att förnya mig på Twitterfronten. Jag har länge använt kört med klassiska TweetDeck som desktopklient på min Windowsburk men ofta känt att programmet känts lite trist och tagit upp för mycket skärmyta. Men samtidigt är TweetDeck otroligt mångsidigt och funktionsrikt.

Frågan som jag då ställde mig var – finns det andra, bättre och gratis Twitterklienter för Windows som kan ge TweetDeck?

Svaret? I den snåriga djungeln som kallas internet så lyckades jag, delvis själv men också med lite god hjälp av mina vänner på Twitter, att vaska fram några alternativ. Häng med!

De kriterier som jag personligen tycker är viktiga när jag väljer Twitterklient är bland andra följande:

Funktion.

Klienten bör ha filterfunktioner och ge mig möjlighet att dölja de tweets jag har läst. Olästa tweets bör vara tydligt markerade och jag vill kunna ställa hur jag vill bli notifierad om nyinkomna meddelanden. Jag vill dessutom kunna öppna bild- och Youtubelänkar direkt i klienten, utan att involvera webbläsaren.

Integration.

Klienten bör ha integration mot url-förkortare som bit.ly och bildtjänster som TwitPic och yFrog. Ytterligare integrationsmöjligheter är givetvis ett plus.

Utseende.

Klienten bör ha ett tilltalande utseende och interfacet får inte kännas alltför plottrigt och ogenomtänkt. Dock viktigt att programmet inte tar upp för mycket skärmyta.

Teknik.

Klienten måste vara stabil, responsiv och den bör heller inte göra alltför stort avtryck i ramminnet.

Träffa de sju kombattanterna!

TweetDeck.

Först ut är TweetDeck (version 0.35.3), min Twitterklient sedan ett år tillbaks och något av en måttstock i den här jämförelsen. Kan tyckas vinklat men sådan är verkligheten.

Förutom god integration mot andra tjänster såsom Flickr, yFrog, TwitPic och Youtube så bjuder även TweetDeck på ett tydligt gränssnitt. Klienten känns responsiv men grafiken kan upplevas som utdaterad. Det är lätt att dölja alla tweets man redan läst så att man kan koncentrera sig på de olästa. Man kan även spara filter där man filtrerar bort användare eller nyckelord i sina flöden.
TweetDeck tar dock upp mycket skärmyta och lanseras egentligen som en klient att köras i fullskärmsläge. Detta till trots så är det en otroligt bra klient som egentligen har allt utom ett bra kompaktläge.

Destroy Twitter 2.

Trots sitt desktruktiva namn så är Destroy Twitter 2 (version 2.1.3) en hyfsat kompetent klient. Den tar upp liten skärmyta och har ett gränssnitt som hämtat från Mac OS. Det bjuder på relativt många inställningarmöjligheter med stöd för olika färgteman, typsnitt och ikoner – allt för att göra den mer personlig. Integration mot bildtjänster finns men inte mot Youtube. Dessutom finns det ingen möjlighet att skapa filter för att filtrera bort nyckelord och det är dessutom svårt att få en överblick över nya inlägg i Twitterflödet.

MetroTwit.

MetroTwit (version 0.2.5.0) bjuder på ett modernt och ljust utseende. Gränssnittet känns lite Windows Phone 7 och har stöd för olika teman. Klienten i övrigt ger bra överblick men saknar en del integration mot bildtjänster. Dessutom går det inte att filtrera bort oönskat innehåll, exempelvis vissa hashtags. Jag upplever det dessutom svårt att urskilja vilka tweets som jag redan läst eftersom det inte finns någon funktion för att rensa dessa. Slutligen ser MetroTwit ut att vara en helskärmsklient mer än en kompakt sådan.

Mixero.

Så fort man startar Mixero (version 0.57) så möts man av ett otroligt plottrigt och min mening, fult gränssnitt. Mitt ibland alla knappar och reglage så finns trots allt möjligheten att dölja lästa tweets, hantera sina Twitterlistor, filtrera och följa trending topics bland annat. Dessutom innehåller programmet faktiskt en riktigt snygg widgetliknande miniapplikation som bor på högra kanten av ditt skrivbord och alltid ger dig senaste nytt från ditt flöde. Men tyvärr räcker inte detta speciellt långt då inställningsmöjligheter och integration är lika dålig som klienten är ful!

Seesmic Desktop 2.

Nästa Twitterklient i mitt test heter Seesmic Desktop (version 1.0.1.1320) och känns faktiskt som en relativt fräsch fläkt med sitt tilltalande design och stilrena gränssnitt. Automatisk laddning av bilder från bland annat Twitpic och yFrog och stöd för listor och trender samt bra sökfunktion. Dock ingen möjlighet att dölja lästa tweets vilket är viktigt för undertecknad. Dessutom inget stöd för filter och alldeles för få inställningar. Klienten ser dock lika bra ut i helskärmsläge som i sitt mer kompakta ”enkolumnsläge”.

Spaz.

Spaz (version 0.8.7) heter en liten klient som ger mig blandade känslor vid första anblicken – den tar inte mycket skärmplats och visar inläggen i ditt flöde på ett tydligt sätt. Dock är designen med knappar och och flikar rörig och direkt ful vilket gör mig mer negativt inställd. Integration för att visa bilder från de kända bildtjänsterna saknas helt och det går inte heller att dölja det man läst. Dock finns filtermöjlighet och sökfunktion inklämt i det lilla formatet. Det som i slutändan drar ner betyget är att den inte på långa vägar känns färdigutvecklad.

Witty.

Sist ut är Witty (version 2.5.0.0) – en klient som mer eller mindre som ser ut som en ful ripoff av Live Messenger. Otroligt basic i sin funktionalitet. Dock med möjligheten att filtrera sina flöden och dessutom en intressant funktion för att highlighta intressanta tweets. Till plussidan kan också läggas det lilla formatet och dess tydlighet. Dock hålls den tillbaks av sin begränsade funktionalitet och bristen på integration med andra tjänster. Inställningsmöjligheterna är dessutom alldeles för få och utseendet gör att man bara vill kryssa ner den.

Slutsats.

Ja, efter att ha testat de här sju klienterna under ett par dagar nu så kan jag bara dra en slutsats – det finns ingen av dessa som slår TweetDeck på fingrarna när vi talar om funktionalitet, integration och användarvänlighet. Dock finns det faktiskt intressanta alternativ såsom Seesmic Desktop 2, MetroTwit och Destroy Twitter 2, vilka alla har potential att bli fina klienter om de får vidareutvecklas i den riktning de redan stakat ut. Men slutsatsen som jag kommit fram till, är ändå att jag kommer att fortsätta köra TweetDeck ett tag till. Trots det lite klumpiga formatet (och kanske just därför) så klarar den allt det jag begär –  och den gör det bra!

Har du frågor, konstruktiv kritik eller tips på andra gratis Twitterklienter för Windowsplattformen som jag inte har med i testet? Hojta gärna till med en kommentar!

Fotnot.

Värt att notera gällande RAM-minnesanvändning i de olika klienterna efter cirka 24 timmars upptid:

 • MetroTwit: 387MB
 • Seesmic Desktop 2: 182MB
 • Spaz: 105MB
 • TweetDeck: 104MB
 • Mixero: 104MB
 • Witty: 77MB
 • Destroy Twitter 2: 40MB

8 kommentarer

  1. Hej Dag.
   Klienten Yoono hade jag helt missat i mina eftersökningar. Tack för tipset!

   Jag sitter just nu och lyssnar in mig på era podcasts och ni täcker in många intressanta ämnen. Jag är ju dock ingen självutnämnd expert på Twitterklienter men om du känner att jag skulle kunna tillföra någonting i ämnet så låter det spännande!

   Vi hörs.

 1. Hyffsad recension. Jag har testat alla dom klienterna du redovisar fast med en betydligt bredare tidsram, och kommit fram till att Mixero är klar vinnare i mina ögon. Av det jag läser i dina omdömen känns det som att du inte givit mixero tillräcklig tid, tyvärr krävs det när det gäller mixero, men när man KAN klienten fullt ut så är den idag oslagbar i mina ögon sett.
  Användar manualen på deras sida är riktigt bra http://www.mixero.com/man01.html

  1. Tjena Jesus!
   Minns att jag tyckte gränsnittet i Mixero var fult och intetsägande. Men klienten kan ju fortfarande ha potential även om jag hade svårt att hitta varje liten feature i virrvarret. Testade trots allt varje klient under några dagar och twittrar en hel del så jag känner ändå att jag har hyfsat koll på alla de klienter jag recenserar. Men som sagt – det kanske är läge att ge kombattanterna ännu en match?

   1. Kan hålla med dig ang GUI´n, men det jag gillar med mixero är att man kan anpassa den så otroligt bra med t.ex att den inte behöver ta upp hela skrivbordet, kan göra grupper som går att lägga i den sk aktiva listan (ink channels), jag kan bestämma vilka twitter av alla i aktivlist som ska synas i timeline´n, minimera hela programmet och ändå kunna kolla/bläddra genom tweet´s i minimode etc, har inte funnit något twitter app som är så konfigurerbart som mixero.

    1. Intressant! Jag minns att Mixero hade många inställningsmöjligheter men under skalet så verkar det kunna röra sig om en hyfsat raffinerad Twitterklient.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *