Några tankar om MacBook Air.

Jag var inne hos min lokala Appleåterförsäljare häromdagen och klämde lite på nya MacBook Air, både på 11-tummaren och 13-tummaren. Modellen är ju otroligt slimmad och lätt och den mindre av dessa två känns knappt större än min iPad när jag håller i den. Men vem är Apples MacBook Air menad för egentligen? Vem är målgruppen?

MacBook Air är väl så nära man kan komma en netbook från Apple utan att för den delen använda just det ordet, eftersom Apple lovat att aldrig släppa in något sådant i sin produktportfölj. Men vem riktar man sig till med en såpass nischad produkt?

Det är bara att konstatera – MacBook Air är otroligt snygg! Dess format är dessutom riktigt smidig vilket gör den lätt att bära med sig. Men den har någonting emot sig – nämligen prestandan och pris.

Alternativen.

Tittar vi på prestanda i MacBook Air så kan vi konstatera att processorn i minstingen börjar på en Core 2 Duo på snåla 1,4GHz. Lägg därtill 2GB ramminne och 64GB flashlagring. Just lagringsminnet står i och för sig i en egen klass men det är ändå i snålaste laget. Prislappen hamnar då på 9 495 kronor.
Tittar vi istället på storebror MacBook Pro’s minstingmodell på 13″ börjar prislappen på 11 495 kronor men då får du ändå en Core 2 Duo på 2,4GHz, 4GB ramminne och 250GB hårddisk – visserligen mekanisk då men i alla fall.

Sen har vi MacBook – instegsmodellen till bärbara Macar. Den finns i 13″-utförande med en Core 2 Duo-processor på 2,4GHz, 2GB ram och 250GB mekanisk disk för 9 495 kronor – samma pris som 11-tums MacBook Air.

I andra ändan av spektrat hittar vi iPad. Finns både i WiFi- och 3G-utförande med upp till 64GB flashlagring. Dock utan möjlighet att köra OS X men prislappen börjar på dryga 5 000 kronor för 16GB-modellen.

Vilket behov fyller den, egentligen?

Detta sätter myror i huvudet på mig. Vem riktar man sig till med MacBook Air? Visst – den är snygg, slimmad och har en riktigt elegant design, men när man börjar titta krasst på vad man får för pengarna så hittar jag betydligt bättre alternativ i dem jag nämnt ovan.
För samma pris får du alltså en MacBook med större skärm, bättre processor och som dessutom har dvd-spelare, mer lagringsminne och en del annat. Går man upp ett par tusen i pris får man istället en MacBook Pro med bakgrundsbelyst tangentbord, dubbla ramminnet och del annat godis i form av ingångar och funktioner.

Har man inte behov av en fullfjädrad dator eller inte behöver körs OS X så finns som sagt iPad till nästan halva priset mot MacBook Air. Kompetent surfplatta för vardagssysslor som webb, mail, foton m.m. Ingenting man skriver längre texter på (om man inte köper till trådlöst tangentbord) men den duger faktiskt till väldigt mycket.

Personligen trodde jag inte att Apple skulle uppgradera MacBook Pro igen. Jag har inga siffror på hur den föregående modellen har sålt men rent spontant så känns det som en oerhört nischad och snäv produkt med det priset kontra funktion och prestanda. Detsamma gäller med den nya modellen, även om den har blivit något billigare.

Jag kan självklart se ett användningsområde för den, till exempel på tåget eller på mötet. Men inte till den grad att det motiverar kostnaden. Det borde finnas många fler tillfällen då en MacBook Air inte räcker till, än när den faktiskt gör det. I alla fall i min värld.

Vad tycker du?

4 kommentarer

 1. Jag ingår tydligen i målgruppen iaf då jag har köpt en.

  Har en MBP genom jobbet men känner att jag ändå vill ha en privat dator. Att ha något kraftfullare känns onödigt då det mest är surf och kodning, inget spelande eller tyngre arbete. Formfaktorn och att helt slippa mekanisk hårddisk och cd-enhet var faktorer som avgjorde.

  Att köpa en iPad känns inte aktuellt, ska jag bära runt något så pass stort vill jag kunna utföra lite arbete på den.

  1. Tjena snigel.
   Som sagt, det finns uppenbarligen en målgrupp för MacBook Air, även om jag har svårt att se den. Jag kan känna att den visst är en extremt läcker och smidig liten dator men den går inte upp mot min MBP. När det gäller lättare uppgifter, såsom mail, bloggläsning, RSS-flöden så duger dock min iPad utmärkt.

   Men jag kan å andra sidan förstå dina synpunkter gällande formfaktorn och avsaknaden av rörliga delar. Det är ett steg i rätt riktning för Apple.

 2. Hallå!
  Jag tror att målgruppen är ungdomar och folk i farten. Jag e själv 13 och ska köpa en 11 tummare med 128GB SSD och 4GB minne. Visst kan man få en pro för en tussing mindre men jag har ingen anledning till att köpan. Och flash-lagringen är perfekt, air är inte gjord för att va en huvuddator.

  1. Hallå O.J.
   Flashlagring är förstås en stor fördel för MacBook Air, både vad gäller prestanda och vikt. Men priset drar iväg. Och just det du säger, att Air inte är gjord för att vara huvuddator bryr mitt sinne lite, med tanke på priset. I och med att man nästan får en fullgod MacBook Pro för lite mer än samma peng.

   Det är bara att konstatera, jag är inte målgruppen för MacBook Air. Men jag hoppas, och tror, att du kommer att bli nöjd med köpet. Det är onekligen en snygg maskin! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *