En titt på Google Nexus S.

Så landade den då till slut – telefonen som alla Androidfans gått och väntat på ett bra tag. Uppföljaren till Googles instegsmodell på mobilmarknaden och en sann utmanare till iPhone 4 – möt Google Nexus S!

Föregångaren Nexus One tilverkades av mobiljätten HTC på uppdrag av Google. Det var en referenslur emot vilken tidiga modeller av Androidlurar mättes. Men den sålde aldrig vidare bra. Mycket kan givetvis tillskrivas det faktum att den bara såldes online, via Google egen webbsida. Däremot blev den snabbt populär bland utvecklare eftersom den, naturligtvis, uppfyllde alla de krav som Google hade stakat ut för kommande releaser av sitt mobiloperativ Android. Sen kom iPhone 4 och satte press på Google med en massa nytt godis under skalet i form av hårdvara.

Googles kontring på detta heter numera Nexus S, och själva S’et i beteckningen skvallrar om att det numera är Samsung som fått äran att tillverka Googles nya referensmobil. Tittar vi närmare på vad som döljer sig under den blanka ytan så hittar vi en hel del intressanta nyheter:

Större och bättre skärm.

Först och främst så har Nexus S större skärm än sin föregångare. 4″ skärm med Samsungs Super AMOLED-teknik pryder nu hela dess framsida. Glaset, och hela telefonens framsida är dessutom aningen välvd.

Kamera även på framsidan.

På telefonens baksida sitter fortfarande en 5-megapixelkamera med LED-blixt, autofokus, videoinspelning i 720×480 och möjlighet för geotaggning. På framsidan har Google valt att montera en VGA-kamera med upplösningen 640×480 för videosamtal – någonting som inte fanns på föregångaren och som väl får ses som ett direkt svar på Apples videosamtalsfunktion FaceTime.

Under skalet.

Under skalet hittar vi ny trevlig teknik som inte fanns tillgänglig i första Nexus-modellen. Bland annat sitter det nu ett 3-axlars gyro i enheten, utöver accelerometern. Dessutom sitter det ett NFC-chip (Near Field Communication) i Nexus S som gör den ännu lite intressantare. Tanken med tekniken är att det ska vara möjligt att läsa av RFID-taggar, betala med mobilen genom att hålla den i närheten av en betalstation eller till exempel para ihop mobilen med ett bluetooth-headset genom att helt enkelt hålla enheterna ihop. På processorsidan hittar vi en 1GHz Cortex A8 och dessutom 16GB flashminne. Dessutom huserar Nexus S ett separat GPU-chip för bländande snabb grafik!

Pepparkaka.

Givetvis är det Googles just släppta ”julversion” av Android, kodnamn Gingerbread, eller Android 2.3 som versionen heter, som driver Nexus S. Och den gör det med bravur; man har lyckats kräma ur 6,7 timmars taltid på 3G-nätet eller 17,8 dagar standby på samma nät. Inte illa alls!

Det är inte utan att man blir rejält sugen på att kolla in den här luren när den släpps nu i december. USA är först ut och sedan Storbritannien strax innan jul. Vi övriga får förmodligen snällt vänta tills i vår, eftersom inga fler datum är satta. Ej heller priset är fastställt.

Läs mer om Google Nexus S nedan:

[youtube width=”560″ height=”340″]http://www.youtube.com/watch?v=lxUXulxE5o0[/youtube]

9 kommentarer

 1. Blir inget köp från mig iaf… Nej det känns inte hett alls. Jag var faktiskt riktigt nöjd med min Hero. Men tror faktiskt inte ens den här mobilen rår på iPhone. Dom är för etablerade på marknaden och deras App Store slår faktisk Android Market varje dag på fingrarna i dagens läge…

  1. Jag har själv en HTC Hero (som du säkert vet) och är grymt missnöjd med hur den presterar. Dess brist på prestanda drar ner Android i smutsen, tyvärr. Men jag har klämt lite på Kottkrigs Nexus One och på Tommies HTC Desire och jag måste säga att jag är imponerad. Android på dessa telefoner känns som något helt annat än på min gamla Hero.

   Och möjligheterna med Android, som den öppna plattform det ändå är, känns oändliga. Så därför är jag faktiskt riktigt sugen på att testa.

   Detta betyder på inget sätt att jag tröttnat på min iPhone – tvärtom! Min iPhone 4 är den bästa lur jag ägt och jag plöjer hela tiden ner pengar i apps till den, och det vill man ju inte bara kasta bort.
   Men det skadar inte om Apple kan närma sig Google lite i sitt tänk…

 2. Bra sammanställning om mobilen! Nu har jag inte provat första Nexus men måste säga att jag är mer sugen på t.ex. LG Optimus 2X än Nexus S – men får se sen när recensioner och liknande börjar släppas!

  1. Tjena Thomas, och tack!
   Optimus 2X ser ju verkligen ut att bli ett prestandamonster – i alla fall på papperet.

   Hur som helst så kan vi lugnt konstatera att det bli en spännande vår! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *