Ny poll: Skydda din data!

Visst kommer man långt med sunt förnuft men personligen tycker jag att det känns väldigt bra att ha en antivirusscanner att tillgå emellanåt. På mina Windowsmaskiner kör jag Microsofts gratislösning Security Essentials som on-access scanner, och på mina Macdatorer ligger gratisprogrammet ClamXav som on-demand filscanner för de få tillfällen jag behöver scanna någonting som jag laddar ner.

Med dessa verktyg i kombination med lite sunt förnuft kommer man otroligt långt. Många geeks väljer dock att inte installera ett virusskydd för det helt enkelt inte behövs. Men datorer idag är såpass vassa prestandamässigt och eftersom det finns fullgoda gratislösningar för att scanna nätverkstrafik, filer och e-post så finns det egentligen, i min mening, inga ursäkter till att inte installera ett virusskydd på sin dator – vare sig det är en Mac eller Windowsmaskin.

Hur är det med dina datorer? Kör du oskyddat eller låter du ett antivirusprogram hjälpa dig att skydda din data? Rösta här till höger och lägg gärna en kommentar.

10 kommentarer

  1. Många ”geeks” använder inte alls virusskydd, dels eftersom det sänker prestandan lite grann men mest för att man anser att det räcker med sunt förnuft.

   Vi medvetna använder en gratislösning av något slag.

   Sen har vi ”Svenssons” som prenumererar på Telias (eller annan operatörs motsvarande) säkerhetstjänst för några tior i månaden. Dem är i de allra flesta fall inte ens medvetna om att det finns fullgoda gratisalternativ.

   Sen har vi sista gänget som inte ens vet vad ett virusskydd är, eller hur det används.

 1. Sen finns det vi som har mac… och där är antivirus programmen i princip en trojan som utger sig för att jaga och hitta andra trojaner (som bara ”antivirusprogrammet” kan se). I o m att det inte finns några virus/trojaner i praktiken för mac, så är det totalt onödigt att installera programvara som ska skydda mot det (och som delas ut gratis av någon anledning?).

  Jag litar mycket mer på Apple än något random företag som delar ut gratis virusskydd när det inte finns några virus ute i det vilda. Hade jag kört med windows hade jag kört med MS egna.

  1. Tjena Macopat!
   Ja, virusprogrammen till OS X är lätträknade. Dock tycker jag att det känns bra att ha en on-demand scanner, så därför har jag valt ClamXav på mina Macar. Bra att ha om man är osäker på var en fil kommer ifrån.

   Men visst finns det ett antal Macvirus som florerar runt på nätet, även om de inte sprids med någon löpeld precis. Men som sagt, man kommer långt med sunt förnuft också! 🙂

 2. Kör virusskydd på min laptop men utan skydd på min stationära. Fråga mig inte varför men alltid haft det så. Jag är väldigt medveten om hur man tar sig fram men med min vanliga otur som ibland kan slå i verket, så känns det bra att ha ett skydd ändå.

   1. Tack, ska ta en titt nu! Har aldrig fått något virus på min stationära men kanske är det dags att skydda även den. 🙂

    Har du provat MSE? Drar den ned CPU mycket?

    1. Jag kör Microsoft Security Essentials på alla mina Windowsburkar samt på ett gäng produktionsmaskiner på jobbet. Funkar klanderfritt. Och den är dessutom väldigt snäll med systemresurser – speciellt i senaste versionen som kom för ett par veckor sedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *