Nyårskarameller – Jonassons bloggår 2010 (del 1 av 2).

Så här på årets näst sista dag så har det sen förra året varit tradition att bjuda på nyårskarameller här på bloggen. En liten tillbakablick över mitt bloggår som gått, helt enkelt. Detta är dagen då jag sitter ner och går igenom alla årets inlägg och plockar ut russinen ur kakan. Häng med!

Januari 2010.

Redan den 1 januari började jag fantisera om vad året kunde innebära för mig personligen i form av prylar och ny teknik. Jag ville ha en HD-videokamera. Den är införskaffad. Check där alltså! Vidare hoppades jag på en uppföljare till iPhone 3GS. Vi fick iPhone 4 och kan således sätta en bock i protokollet även där. Jag har även skaffat ett DirectX 11-grafikkort vilket också stod på prylönskelistan för året. Fixat! Önskedrömde gjorde jag dock om en Bluray-spelare till min Mac mini. Det är bara att inse, Apple kommer inte att hoppa på Bluraytåget.

I januari presenterade också Google sin första (och enda?) lur med operativsystemet Android, nämligen Nexus One. Detta blev startskottet för den erövring som Google och Android har utsatt mobilbranschen för. Man har tagit marknadsandelar från iOS och framför allt från gamla Windows Mobile 6.

Jag testade också en lite udda ordbehandlare till Macen – ett program som heter Ommwriter. En minimalistisk sak som låter dig fokusera på din text och som spelar upp ljud som skall få kreativiteten att flöda. Jag gillar den!

Den 27 januari var dagen med stort dag. Dagen då Apple tog bladet från munnen och lanserade iPad. Världen tog emot den med blandade känslor. Många gnällde på avsaknaden av multitasking och Flashstöd, men i övrigt var det en killer pad som Apple lanserade. Multitaskingstödet löstes senare under året i och med iOS 4 och diskussionen kring Flashs vara eller icke vara på iPad och iPhone har under året gått varma. Det var också iPaden som rejält satte fart på utvecklingen av HTML5-sidor under årets första hälft.

Jag passade även på att skriva en liten krönika om iPaden.

Jag hoppade dessutom på Dropboxtåget under januari månad. Molntjänsten Dropbox låter dig lagra filer i molnet, vilka synkas ner till alla dina datorer och görs även nåbara från dina mobila enheter. Grymt – och gratis!

Februari 2010.

Tisdagen den 2 februari gjorde jag mitt första framträdande i den svenska teknikpodcasten Slashat, då vi körde en WordPress-special som blivit väldigt omtyckt. Som komplement till podcasten skrev jag även en guide i hur man kommer igång med bloggplattformen WordPress.

Den 11 februari presenterade Microsoft sin nästa version av Office för Macplattformen, Microsoft Office 2011, som släpptes drygt 10 månader senare, den 1 november.

I februari firade vi också att Adobes prisvinnande bildredigeringsprogram Photoshop fyllde 20 år. Mycket vatten har runnit under broarna från dess att Photoshop 1 lanserades fram till idag. Klart är dock att Photoshop hållt sig kvar på toppen under alla år och blivit en vedertagen standard och ett begrepp.

Månaden avslutades på allra bästa sätt, nämligen med en 9 dagars viltsafari till Kenya som jag och min pappa åkte på. Otroligt spännande att åka omkring på savannen och njuta av djurlivet runtomkring. En upplevelse som önskar att alla fick vara med om! Lyckades ta närmare 1800 bilder och några av de bästa finns givetvis här på bloggen att beskåda.

Mars 2010

Första veckan i mars spenderade jag i sällskap med vilda djur på den kenyanska savannen. En oförglömlig upplevelse som jag dokumenterade med mer än 1800 kort.

Spelutgivaren Valve passade på att meddela att man avsåg att släppa en Macklient av sin onlinespeltjänst Steam, vilket satte Macen på datorspelskartan – med besked! Vidare på Applefronten passade jag på att införskaffa Apples nyligen släppta Magic Mouse, som en ersättare till Mighty Mouse. Mottagandet av branchen blev ljumt. Den låga profilen och de vassa kanterna gjorde den mindre behagliga att hålla i handen men detta verkade i viss mån vägas upp av touchfunktionerna den utrustats med.

Den 24 mars 2010 fyllde Apples operativsystem Mac OS X hela tio år, vilket också uppmärksammades med ett litet blogginlägg.

Går vi vidare på Macfronten hittar vi MSN 8-betan som släpptes under mars månad. Microsofts IM-klient för Mac hade äntligen fått stöd för video. Inte ett år för tidigt!

April 2010

April var månaden då iPad släpptes till den stora massan. Det var också månaden då flera stora nyhets- och mediasajter fick upp ögonen för HTML5 som substitut för Flashbaserad webbvideo. Givetvis av Apple drivande i denna utveckling genom sitt ställningstagande mot Adobes Flashformat i sin iDevices.

Apple lanserade iPhone OS 4 med buller och bång under april månad. Nyheterna var många, bland annat stöd för multitasking och mappar. Synnerligen välkommet!

Den 12 april 2010 är också ett datum jag sent kommer att glömma. Det var nämligen då jag fick min iPad. Direkt från New York, inköpt under premiärveckan! Jag borde ha varit bland de första i Sverige med enheten som hela it-världen fortfarande talar om. Och nu har den till och med kommit till Sverige. Bättre sent än aldrig? De flesta förväntar sig nog att Apple ska släppa en uppföljare (iPad 2?) i april 2011, vilket låter högst troligt!

Apples konkurrent Microsoft lanserar i april en ny social mobiltelefon – Kin. Den skulle senare visa sig bli en total katastrof och produktionen lades ner efter endast ett par månader.

Medan Microsoft jobbar i motvind på mobilsidan så går det desto bättre för Apple. De passar också på att uppdatera sin bärbara serie MacBook Pro med nya processorer. Core i5 och även toppmodellen Core i7 finns för omgående leverans och tas emot otroligt väl av enade recensenter.

April är månaden för spratt och för att toppa detta så dök det upp diverse obskyra photoshoppade bilder på sade sig visa en kommande iPhone. Mer intressant blev det dock när numera ökända Gizmodo fick tag på en prototyp av mobilen, som tydligen hade tappats på en bar…

Maj 2010

Även om 13 i folkmun brukar räknas som ett olyckstal så var den 13 maj 2010 lite mer positivt. Då släppte nämligen Valve äntligen Steam till Mac OS X. Ett 60-tal titlar fanns tillgängliga vid release och utbudet växer fortfarande, om än i lite långsammare tempo. Klart är dock att Macen har blivit en spelmaskin att räkna med!

Google presenterade Android v2.2, kodnamn FroYo, under I/O 2010 i maj – den version av mobiloperativet som verkligen lyfte Android till en helt ny nivå när det gäller prestanda!

Månadens teknikköp blev en HD-videokamera, av märket Canon!

Den 26 maj, 13 dagar efter att Steam gått live för Mac OS X så släpper Valve Half-Life 2 för samma plattform. Långt efter PC-versionen i och för sig, men vi som äger produkten till PC får ladda ner den gratis även för Mac och i och med detta så fick Gordon Freeman och hans kofot en liten revival innan sommaren!

Juni 2010

Sommaren började på allvar med att Apple utannonserade iPhone 4 på WWDC 2010 den 7 juni. Man passade även på att döpa om iPhone OS till iOS och många tappade nog hakan när man fick se skärmspecifikationerna på den nya Retinaskärmen som pryder enheten.

Under den årliga E3-mässan i juni så passade Microsoft på att stärka sin position på konsollmarknaden. Man presenterade Project Natal, numera känd under namnet Kinect, som ett direkt svar på Nintendo Wii och Sony Playstation Move. Överraskande nog visade man också en slimmad Xbox 360 med betydligt lägre ljudnivå än sin föregångare. Lite oväntat men ack så välkommet!

Dagen efter, den 15 juni passade Apple på att lansera en ny uppdaterad version av minstingen Mac mini. Uppdateringen kom också något oväntat. Enheten har nu vuxit upp (både i prestanda och i pris) och fått en helt ny design. Grymt snygg!

Nya Mac mini blev också månadens teknikköp för min egen del. Den fick ersätta min nästan 3 år gamla dito som kämpat väl med Plex vid sin sida under några år.

iOS 4 släpptes under juni månad, nämare bestämt den 21 juni. Nyheterna var många, både för utvecklare och för konsumenter. Mest välkommet var nog multitasking – tätt följt av mappstödet.

Där har ni första halvan av bloggåret 2010 hos Jonasson. Del två kommer upp på bloggen inom ett par dagar!

2 kommentarer

  1. Ett långt år med flera nya intressanta prylar. Ditt framträdande i Slashat var även mycket uppskattat för mig som wordpress nörd. Tack för ett fint år och ser fram emot det nya! Gott nytt år! SKÅL!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *