3 veckor med iMac som speldator.

I mellandagarna köpte jag ju en iMac, som ersättare till min gamla Windowsburk. Ett kraftpaket med en Core i7 920 cpu, 6GB ram och ett GeForce GTX460 1GB OC som jag byggt ut efter behov och som jag trivts oerhört bra med. Den har primärt använts som gaming- och surfdator, men vartefter mina behov och intressen har ändrats så har det blivit mindre hardcore-gaming och mer fotoredigering, musik och videoredigering. Något som görs minst lika bra på en Mac!

Därför blev det en iMac.

Så därför köpte jag min första iMac. En 27″ med en Core i7 870 cpu, 4GB ram och ett Radeon HD 5750 1GB. En av anledningarna till att jag slog till på den kraftfullaste standardmodellen var min tanke att den skulle kunna jobba extra som gamingdator när det behövs. Jag läste noggrant recensioner av just iMac 27″ som gamingrig, kollade på Youtubeklipp, tittade på prestandajämförelser mot Windowsdatorer och Core i5’an, och bekantade mig med den så mycket jag kunde utan att just ha den i min ägo. Jag kände mig väl förberedd när jag stegade in hos min lokala Machandlare och pekade ut datorn.

Denna skönhet är inte på något sätt min första kontakt med Apple och Mac. De som känner mig vet att jag sedan köpet av min första Mac mini 2007, blivit något av en fanboy och Appleförespråkare. Det har lett till att jag också införskaffat en iPhone 3G, MacBook Pro, ytterligare en Mac mini, iPad, iPhone 4 och nu senast alltså en iMac.

Den mest intressanta frågan som jag egentligen ställde mig när jag packade upp min iMac var: Hur skall denna slimmade dator klara av lite seriös gaming med DX11 i native-upplösningen 2560×1440? Svaret visade sig faktiskt vara oväntat positivt! Trots allt jag läst om hårdvaran så var jag nog ändå inte riktigt förberedd på att Macen faktiskt kan agera speldator om och när det behövs. Styrkan finns där. Visst, den blir varm och stänger man av ljudet helt så hör man fläkten susa bakom skärmen men hårdvaran svarade mycket väl upp mot mina förväntningar. Nu är det ju ingen hardcore-gaming jag ägnar åt mig längre, utan lite mer casual sådan. Men med Boot Camp och Windows 7 på plats så sväljer den det mesta jag slänger på den. Och skärmen sen! Den är helt otroligt crisp och ljusstark. Svärtan är bra och färgåtergivningen känns riktigt vass. Borta är de gulstick som Apple initialt hade problem med på just 27-tummaren.

Nu är ju i och för sig iMac en av de allra dyraste speldatorerna du kan köpa, och den lämpar sig inte heller som sådan om du är en hardcore-gamer. Men är du som jag, lite casual i ditt spelande, så duger den mer än väl. Och med en prislapp på dryga 22 000 kronor så visar Apple verkligen att det går att trycka in mängder av prestanda på imponerande liten yta. I en snygg förpackning! Men smakar det så kostar det, som sagt…

Jag har nu haft datorn i lite drygt 3 veckor och lirat mest Lord of the Rings Online och Assassin’s Creed-serien. Men den hanterar detta. I högsta upplösning. I DX11. Med hög detaljrikedom. Och med godtycklig framerate. Då är jag nöjd.

Tanken är att jag skall göra en liten videorecension av min iMac framöver, där jag även skall visa lite hur den presterar i spel. Så stay tuned!

15 kommentarer

 1. ja, t o m min imac 21,5 med externt grafikkort duger ju för vardagsspelande (ex Left 4 Dead 2). Har inte gjort frame-mätningar och skit, men det känns bra, förutom lite smålagg i allt för intensiva scener. Och då kör jag inte ens i Bootcamp, då bör det vara ännu bättre. att mac inte duger för spel stämmer inte längre. har man råd så finns det ingen anledning att stanna på pc (eller snarare, frågan är om man har råd att stanna på pc fortfarande).

  1. iMac med externt grafikkort? Är det via USB? Berätta gärna mer om den lösningen. Verkar intressant. Kanske kan appliceras på MacBook Pro i så fall? 🙂

   Jag kör ju mina spel i Boot Camp. Har väl visserligen några spel på Steam som jag har licens att även köra i OS X men jag har inte hunnit testa allt ännu.

   Jag håller helt klart med dig att Mac numera är en speldator att räkna med. Om än en dyr sådan. För 20 000 kronor så har man råd att uppgradera sin PC-hårdvara mer än en gång, medan man med Mac blir mer eller mindre fast med den konfiguration man valt. Tyvärr. Men är man bara medveten om begränsningarna med att bygga ut och modifiera sin konfiguration så har man världens snyggaste speldator! 🙂

   1. jag ser att jag uttryckt mig onödigt klumpigt. jag har ATI Radeon HD 4670 256MB, och har inte pillat med något grafikkort på egen hand. det fanns även en mindre spelvänlig 21,5”-modell med 9400M-kretsen samtidigt som jag köpte min dator.

    1. Ah, då förstår jag. 9400M-kretsen duger i vissa fall – för till exempel lite HL2 och Portal men inte mycket mer än så. Dock är jag imponerad av vad mitt Radeon HD 5750 gör för min iMac. Funkar riktigt bra!

 2. Riktigt intressant. Jag går själv och väntar på dagen då jag ska köpa mig en iMac, men först blir det den iPad. Även om jag är mer sugen på iMacen men den får vänta. Tyvärr. Men när det väl är dags (förhoppningsvis i slutet av detta år) så blir det en likadan som din.

  Hoppas på att du slänger upp en videorecension inom kort då jag väntar spänt på detta. Att mac numera går att räkna in som gaming dator låter väldigt intressant. 😀

  1. Tjena Julian!
   Japp, iMac är en helt underbar dator att arbeta med. Responsiv, tyst, vacker – och kanske bäst av allt, den kör OS X! 🙂

   Köper du en iMac i höst så lär du få ännu bättre prestanda då det relativt snart bör komma en hårdvaruuppgradering av modellprogrammet.

 3. Spel ’slash’ media maskin #success 😉

  Inte nått intresserad av att köra OS X #success 😉

  Trevlig dag på er, mac-boys! 🙂

 4. Hej …
  Ser att detta är ”gammalt” men jag chanser och hoppas att du ser detta då jag inte fått några vettiga svar på mina frågor någon annan stans.

  Jag sitter med en …

  iMac 27″ 5K
  4.0 GHz QC i7 / 4.4GHz Turboboost
  16GB 1600MHz DDR3 SDRAM
  AMD Radeon R9 M295X 4GB GDDR5

  När jag kollar runt på nätet verkar det som att det ska gå bra att spela spel på en sån här maskin.
  Jag har installerat och blivit smått beroende av Farming Simulator 2015.
  (Mmm, du läste rätt … en ”traktorsimulator”.)
  Tyvärr kan jag bara spela på ”medium” nivå … med relativt låg detaljåtergivning och halva upplösningen av vad skärmen klarar av.
  Högre inställningar ger ”frame drops”.
  Nu är det mycket som ska ”renderas” i det här spelet då det mesta är ”interaktivt”, men ändå …

  Går nu i tankarna att investera i en PC enbart för att kunna spela det här spelet …
  Är det ngt jag missar här?

  1. Det kan ju vara så enkelt att spelet inte är byggt för högre upplösning än t.ex. 1920×1080 (Full HD) kanske, och därför dåligt optimerat för något högre? Ha i åtanke att Apples ”5K-skärm” har en upplösning på 5120 x 2880, vilket är grymt högt och något som inte alla spel hanterar.

   Prova att sänka upplösningen i spelet, om detta tillåts. Att köpa en Windows-PC är säkert en lösning på problemet men det bör finnas billigare sätt. Ett sådant är att skapa en Windows-partition på datorn och köra Windows via Apples inbyggda Boot Camp-programvara. Om du inte lyckas med mitt första tips, vill säga.

   Lycka till!

 5. Jag funderar på att köpa en ny dator. Frågan är vilket man skall välja. Jag har alltid köpt pc men Imac är både snyggare och sen så är det ingen större risk att man drabbas av virus som pc har. Jag har drabbats av virus flera gånger och datorn blir väldigt seg efter man drabbats ett antal gånger. Och jag är sugen på en Imac då den är stilren och mycket mindre med kablar. Men hur är den som speldator. Jag har aldrig haft någon Imac förut, så hur funkar det med alla windows spel som finns, finns dom till Imac. Och finns det något bredare utbud till Imac. Jag brukar viserligen spela mycket onlinespel. Det är ju lite tråkigt när det laggar när man spelar. Just nu är det väll min dator som är begränsningen så hastigheten på nätet borde det inte vara något fel på då jag har 250 Mbit/s i hastighet.

  1. Imacen är kompetent som speldator om en nöjer sig med ett grafikkort som är anpassade för bärbara datorer. Alltså snäppet klenare än ett dito till en ”vanlig” stationär PC.

   macOS är ju dock fortsatt handikappad av sin lilla användarskara i jämförelse med Windows så antalet spel som släpps till Mac är ju fortfarande löjligt få i förhållande till vad som släpps. Men det går ju alltid att dualboota upp Windows på dem via Bootcamp! 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *