Inför släppet av Mac App Store…

Klockan 18.00 ikväll svensk tid släpper Apple lös App Store för Mac OS – helt enkelt kallad Mac App Store.

Mac App Store är tänkt att bli Macens motsvarighet till den succé som App Store blivit för iPhone, iPod touch och iPad. Ett sätt för utvecklare att få ut sina program till massorna. Ett sätt att synas. Ett sätt för dem att tjäna lite extra pengar kanske. Och framför allt – ett sätt för Apple att dra in storkovan.
Men Mac App Store kommer också att innebära fördelar för oss som konsumenter. Nu kan vi köpa många av våra favoritprogram från ett och samma ställe – med ett och samma konto. Vi behöver inte hålla ordning på en massa inloggningsuppgifter, serienummer och webbadresser. Allt finns tillgängligt i Mac App Store och knutet till vårt Apple ID – precis som vi är vana vid från App Store.

Licensreglerna för några av dessa program kommer också att ändras. I och med att applikationen är knuten till ditt Apple ID så kommer du att kunna ladda ner den till alla dina Macar. Visst, detta kan eventuellt dra upp priset för vissa program men jag ser det som en fördel att kunna använda mina program på alla mina Macdatorer – lagligt.

Uppdatering av program kommer att gå som en dans med Mac App Store. Med största säkerhet kommer det att fungera på samma sätt som den mobila motsvarigheten – och du släpper därmed använda enskilda programs inbyggda uppdateringsfunktioner eller i brist på sådana, leta efter uppdateringar på webben. Allt sköts från Mac App Store!

Apple visade under sin presentation av Mac App Store, att man också kommer att introducera mappar på skrivbordet, likt dem som återfinns på din iOS-enhet, i vilka du kan katalogisera dina nedladdade appar. Detta ser jag lite grann som ett orosmoment i hela konceptet, eftersom detta kommer att inkräkta på funktioner som Spaces och Exposé. Det blir ännu ett sätt att nå funktioner i Mac OS X. Frågan är om Apple inte rör till det lite väl mycket för användaren genom att lösa det så här? Jag ser betydligt hellre att applikationerna hanteras som vilka som helst i programmappen på mina Macar – möjligen med en liten markering på, som talar om vilka som har sitt ursprung i Mac App Store.

En sak är säker – klockan 18.00 ikväll smäller det. Då är det dags att starta Programuppdatering i din Mac och förhoppningsvis ser vi då en uppdatering som lyfter Mac OS X till version 10.6.6 – och dessutom inkluderar nya Mac App Store.

Vad har du för tankar inför releasen av Mac App Store? Kommentera gärna!

Uppdatering 2010-01-06, 15:50

Apple överraskade alla med att släppa Mac OS 10.6.6, innehållande bland annat Mac App Store, tre timmar tidigare än beräknat. Så starta upp Programuppdatering och slanga ner den 120MB stora uppdateringen omgående!

4 kommentarer

  1. Ser fram emot kl 18! Tror det här blir början på billigare mjukvara, och att fler människor faktiskt vågar prova fler program än de som ingår vid köp av datorn!

  2. Jag undrar hur de kommer sköta övergången för de som redan köpt program tidigare, kommer vi t.ex. att kunna plocka ner programmet den vägen (med uppdateringar och allt), eller är vi fast utanför butiken… Det ger väl sig ikväll iofs 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *