Micro-usb blir laddstandard i EU.

För ungefär två och ett halvt år sedan skrev jag en kort notis på bloggen om att ett antal företag gått ihop och skrivit på för en gemensam standard när det gäller laddning av mobiltelefoner och andra mobila enheter.

Idag finns det fortfarande ett antal standarder i form av mini-usb, mikro-usb och andra tillverkarspecifika kontakter på enheterna. Ännu har alltså ingenting hänt.

Men nu verkar det börja röra på sig. Ett förslag på EU-standard för mobilladdare har lagts fram och vad jag förstår så skall de allra flesta stora tillverkare ha skrivit på för att börja använda standarden under 2011. Man har enats kring kontakttypen mikro-USB som standard för alla telefoner.

Det skall bli synnerligen intressant att se vilka tillverkare som börjar anamma den nya standarden under året. Betyder detta i så fall slutet för Apples synk- och laddkontakt för iPod, iPhone och iPad?

6 kommentarer

  1. Tror faktiskt inte Apple kommer lämna deras egen kontakt. Svårt att se en iDevice med en micro-USB kontakt. Det skulle se, ehm, FEL ut!

    1. Jag tror faktiskt att Apple så småningom kommer att mer eller mindre tvingas byta ut sin egen kontakt mot en micro-usb. Men det behöver inte bara vara negativt. Den tar betydligt mindre utrymme i anspråk till exempel.

    1. Det finns en möjlighet att Apple gör det motsatta, alltså att man byter kontakten till en micro-usb och skickar med en adapter till varje iPod/iPhone/iPad – för att på så vis underlätta övergången.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *