Nyårskarameller – Jonassons bloggår 2010 (del 2 av 2).

Dags för andra och sista delen i min lilla årskrönika över vad som hänt i bloggvärlden under 2010. Har du missat första delen, där jag täcker in första halvan av året, så hittar du detta inlägg här.

Nu kör vi på med del två!

Juli 2010.

I början av juli meddelade mjukvarujätten i Redmond, Microsoft, att man lägger ner sin sociala mobil Kin. Kin var tänkt att vara en ungdomsmobil med hård integrering med både Facebook och Twitter men Microsoft verkade missnöjda med resultatet.

Månadens definitiva teknikköp blev för egen del en iPhone 4. Direktimporterades från England och lämnas sedan dess aldrig ensam.

Apple Store var dessutom nere en sväng under senare delen av juli, vilket resulterade i en ny iMac, ny uppdaterad Mac Pro, Magic Touchpad och en batteriladdare!

Augusti 2010.

Google lämnade i början av månaden ett trist besked i och med att man valde att lägga ner sin hypade webbtjänst Wave.
Företaget hade initialt stora planer för Wave, då man annonserade att tjänsten skulle ersätta e-post. Så blev det inte. Var Wave inte redo för världen? Eller var världen inte redo för Wave?

Jag passade på att knäa Microsofts nyöppnade webbsida PC vs. Mac i skrevet med en omtyckt blogginlägg.

Teknikköpet för augusti blev ett nytt gaminggrafikkort av märket Gigabyte. Ett planerat inköp för året kunde således checkas av på listan.

Månaden kröntes med släppet av Plex Nine, den efterlängtade uppdateringen av den populära mediacenterlösningen för Mac OS X.

September 2010.

Den 1 september hade Apple sitt Special Event där man bland annat presenterade nya modeller i sin iPodserie. Ryktena som föregick egenhet gjorde gällande att Apple själva planerade att livesända evenemanget, vilket man också gjorde – för alla med Mac eller iDevice…

En vecka senare släppte samma företag en prestandauppdatering för sitt bärbara operativsystem iOS, som i och med detta var uppe i version 4.1.

Vi noterar också att september 2010 var månaden då Apples operativsystem Mac OS X firade 10 år. Dessutom hurrade vi lite extra för rörkrökarbröderna Mario och Luigi som firade hela 25 år med sitt Super Mario Bros.

Under månadens slut meddelade Microsft att man väljer att lägga ner sin bloggtjänst Windows Live Spaces och erbjuder istället alla sina 30 miljoner användare ett konto hos opensourcelösningen WordPress. En stor fjäder i hatten för cms- och bloggverktyget WordPress.

Oktober 2010.

I oktober låg jag på latsidan rent bloggmässigt men jobbade istället en hel del bakom kulisserna. Bland annat bytte jag ut mitt gamla Appleinspirerade WordPresstema iBlogPro4 mot det rena och välkodade Standard Theme 2.

En annan överraskning var att Apple bjöd in till ett efterlängtat Macevent, ”Back to the Mac”, där man blott en vecka senare visade upp en flong ny MacBook Air, nästa version av operativsystemet OS X, kallad ”Lion” och inte minst Mac App Store, vars utförande jag själv är lite skeptisk till – något som jag nämnde när jag bjöds in att livebevaka eventet tillsammans med Slashatgänget.

November 2010.

Första veckan i november gick Sveriges första ”riktiga” spelmässa, Gamex, av stapeln i Kista utanför Stockholm. All branschpress och intresserade privatpersoner var där och minglade. Givetvis var även undertecknad där, tillsammans med Tommie och Jezper från Slashat, uppbackade av Kottkrig.

Inte nog med att vi hann klämma Gamex i november, vi åkte också till Jönköping och gjorde Elmiahallen osäker då Slashat livesände sin prisade teknikpodcast direkt från Dreamhack Winter 2010!

Under månadens senare del kunde sugna PS3-ägare knyta på sig haklappen och äntligen få njuta av the mother of all bilsimulatorer – Gran Turismo 5!

Apple gjorde onödigt stor deal av att Beatles gjorde entré på iTunes och själv skrev jag ner min besvikelse och tankar kring spelet Call of Duty: Black Ops och orerade lite kring den tänkta målgruppen för MacBook Air.

Månaden avslutades med att vi firade att bloggen fyllde hela sex år – en i mina ögon aktningsvärd ålder när det kommer till bloggar. Även om innehållet inte alltid tilltalar alla, så tycker jag fortfarande att det är roligt och hoppas att du hänger med framöver också.

December 2010.

I december var det också hyfsat lugnt på bloggen. Spenderade mest tid med att skotta snö och hålla värmen. Men jag hann ändå med att uppmärksamma det faktum att Google släppte en uppföljaren till sin referensmobil för Android – Nexus S.

Sen blev det plötsligt jul och jag proppade i sig alltför mycket julmat och julöl innan jag i mellandagarna gjorde slag i saken och införskaffade årets hetaste teknikpryl – en iMac.

Året avslutades med en nyårssemester i tyska Bremen dit min älskade sambo bjöd mig. En härlig gammal stad med många sevärdheter och en intressant historia bakom sig. Stor tack också till Monica på Ölvemarks som tog oss med på resan. Den skall jag minnas länge!

Nu skriver vi 2011 i kalendern och blickar framåt. Häng med!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *